Annonce
Aarhus

Rådmand skyder markant højhusprojekt i grus

Det er højhusprojektet her ved Europaplads, der nu bliver sendt i graven af teknisk rådmand Kristian Würtz (S) i hans forslag til ny højhuspolitik for en del af den centrale del af byen. Illustration: schmidt hammer lassen

Efter års tæt samarbejde med stadsarkitekt og Teknik og Miljø om højhusprojekt ved Europaplads får bygherren nu chokerende melding: Rådmand Kristian Würtz (S) vil slet ikke have høje huse på det sted i byen. Han har lyttet til Kulturmiljøråd og frygter, at højhuset vil skade byrum omkring Dokk1 og Fredens Torv.

AARHUS: Forslaget til en særlig højhuspolitik i områderne omkring Europaplads, Mindet, rutebilstationen og Sydhavnen lægger et planlagt højhusprojekt, som stadsarkitekt Stephen Willacy har rost i høje toner, i grus.

Det er planerne om et byggeri ved Europaplads 6-8 sat sammen af syv bygninger, der varierer i højden fra tre til 17 etager - lavest mod Mindegade og Dokk1 og højest inde bagved mod Ridderstræde og politigården - der får dødsstødet.

Det er skrevet ud af den højhuspolitik, teknisk rådmand Kristian Würtz (S) mandag lagde frem for magistraten. Heri er lige præcis området mellem Ridderstræde og Mindegade ikke med som et sted, hvor højhusbyggeri - alt over seks etager - ikke på forhånd kan udelukkes.

Chokeret projektmager

Manden bag projektet, Finn Bach Petersen, er chokeret.

- Vi er blevet kørt rundt i manegen gennem tre år, hvor vi har haft en tæt dialog med rådmanden, stadsarkitekten og teknisk direktør Erik Jespersen om projektet. Undervejs har vi nok sammen med arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen ændret projektet 50 gange for at imødekomme ønsker fra rådmanden og stadsarkitekten, siger Finn Bach Petersen.

Inden han og hans projektpartner, Poul Kristiansen, købte ejendomme op - Europaplads 6 og 8 og Mindegade 10 og 12 - fornemmede de klart hos kommunen, at området mellem Ridderstræde og Mindegade ville komme med ind under højhuspolitikken.

-Vi skulle bare afvente den højhuspolitik, der var på vej, lød det. Og da højhuspolitikken var i forhøring, var Ridderstræde/Mindegade da også med, siger Finn Bach Petersen.

Annonce

Taget ved næsen

Det er det så ikke længere.

- Vi føler os mildest talt taget ved næsen nu. Og vi kan ikke rigtig få nogen forklaring på, hvad der er sket. Stadsarkitekten har brugt masser af tid på bearbejdning af vores projekt, og han har rost det meget, fordi det netop er passet ind i forhold til de ønsker, kommunen har til højhuse, fordi det ikke ødelægger sigtelinjer gennem byen eller kaster ret meget skygge på vigtige byrum, siger Finn Bach Petersen og fortsætter:

- Jeg forstår slet ikke logikken. Vi må ikke bygge højt, men det må man godt hos naboen - politigården. Og det må man op ad Sdr. Allé og ved rutebilstationen.

Gennem flere år fornemmede han en ubetinget positiv holdning til projektet.

- Det var i en offentlig forhøring i 2016. Eneste indsigelse kom fra Kulturmiljørådet. Dengang lød beskeden til os, at rådmanden ikke fandt, at den indsigelse gav anledning til at ændre i projektet. Alle sagde, at der ikke var nogen problemer, så vi kunne bare arbejde videre med projektet. Ellers var vi da stoppet op, siger Finn Bach Petersen.

Vi er blevet kørt rundt i manegen gennem tre år, hvor vi har haft en tæt dialog med rådmanden, stadsarkitekten og teknisk direktør Erik Jespersen om projektet

Finn Bach Pedersen, manden bag forlist højhusprojekt ved Europaplads
Annonce

Storrost af stadsarkitekten

Faktisk blev projektet gjort til lidt af en case på, hvordan man gerne vil have høje huse i Aarhus - lave mod gaden og høje inde bagved og med aktive stueetager, der inviterer folk indenfor.

Stadsarkitekten har tidligere her i avisen rost projektet for at være tilpasset såvel omgivelserne som kommunens overordnede ønsker til høje huse.

»Der er i høj grad tale om et projekt, der er skræddersyet til netop det sted i byen. Det er ikke så højt som Aarhus City Tower, netop fordi det skal bygges, hvor det skal. Og i forhold til lys og skygge-virkninger er det placeret, så det ikke spolerer opholdsarealerne langs åen og ved Dokk1,« sagde stadsarkitekten til avisen for mindre end et år siden.

- Der var ingen alarmlamper, der blinkede hos os. Ikke før i starten af 2017, hvor vi bliver kaldt til møde med rådmanden, der fortæller, at han overvejer at pille vores projekt ud af højhuspolitikken af hensyn til kulturmiljøet. Vi var målløse. Det er ikke en anstændig behandling af os, at kommunen kører sagen så langt og så pludselig siger stop. Når det er sådan, rådmanden vil have det, burde han have sagt det til os langt tidligere i forløbet, siger Finn Bach Petersen.

Finn Bach Petersen har i flere år og i tæt kontakt med blandt andre stadsarkitekt Stephen Willacy arbejdet med et højhusprojekt ved Europaplads mellem Mindegade og Ridderstræde. Stadsarkitekten har rost projektet til skyerne, men nu skyder rådmand Kristian Würtz det i grus. Foto: Axel Schütt
Annonce

Hensyn til Fredens Torv

Rådmand Kristian Würtz forklarer nu, at det er hensynet til kulturmiljøet omkring Mindegade og Fredens Torv, der er baggrunden for, at han med den nye højhuspolitik udelukker høje huse mellem Ridderstræde og Mindegade.

- Derudover er jeg bekymret for, at et højt hus på det sted vil give skyggepåvirkning centrale steder som Fredens Torv, på pladsen omkring Europahuset og ved Dokk1, siger rådmanden.

Skyggediagrammer viser, at bygningen i sommerperioden ville trække en skygge hen over Dokk1s trappe i tidsrummet fra omkring kl. 18 til kl. 19.30. Trappen ville dog på intet tidspunkt ligge helt i skygge.

Rådmanden understreger, at i forhøringen har netop området, hvor Finn Bach Petersen gerne vil bygge, været sat til debat, fordi størstedelen af det ligger udenfor det område, hvor man også tidligere kunne få mulighed for at bygge højt.

- Så de har hele tiden løbet en risiko med deres projekt. Og jeg mener ikke, at de bare har kunnet forvente, at området nu ville blive omfattet af højhuspolitikken, siger Kristian Würtz.

Annonce

Kulturmiljøråd: Sårbart område

Han har nu tilsyneladende valgt at lytte mere til kommunens Kulturmiljøråd end til sin egen stadsarkitekt.

I sit høringssvar skriver Kulturmiljørådet blandt andet: "Området ved Fredens Torv er sårbart for forandringer og projektet ved Ridderstræde er ødelæggende for byen - her må noget andet til."

Videre hedder det:

"Udvidelsen af området i midtbyen, hvor der kan etableres høje huse, vil betyde en markant og uerstattelig påvirkning af kulturmiljøerne i det centrale Aarhus, da den centrale middelalderlige bykerne kommer under pres og 1800-tallets bydel forsvinder."

Annonce

Enhedslisten støtter rådmanden

I byrådet kan rådmanden og Socialdemokratiet forvente støtte fra Enhedslisten til, at højhuspolitikken ikke skal omfatte området helt frem til Mindegade. Dermed er der allerede et flertal på 16 af byrådets 31 medlemmer bag indstillingen fra Kristian Würtz.

Enhedslistens Peter Bonfils siger:

- Der skulle trækkes en grænse for, hvor højhuse ikke kan udelukkes. Jeg er glad for, at den bliver trukket her, hvor man var ved at bevæge sig ind i den historiske del af byen. Det ville være ærgerligt, hvis der blev klemt et højt hus ind her.

Udover at lægge projektet ved Europaplads i graven fastlægger den reviderede højhuspolitik principper for, hvordan vi centralt i byen får et område med et større antal høje huse, der ikke bare har kvalitet og er flotte, men som også med blandt andet liv i stueetagerne bidrager til at gøre byen bedre.

Husk at vi samler alle vores nyheder om byens udvikling på vores Facebook-side Byudvikling Aarhus:

Annonce
Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lad os rykke udsalget til februar: Tøjbutik foreslår fælles fodslaw

Aarhus For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Sport

Bakken Bears jubler over kommunale penge til ny hal: - Vi er glade og stolte over opbakningen

Alarm 112

Politiet undersøger bilbrand: Bil fra værksted stod pludselig i flammer

Debat

De hårdtarbejdende danskere er til grin: Vi giver sociale ydelser til mennesker, der bærer våben og sælger stoffer

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Navne

80 år: Eksborgmester går i haserne på magthaverne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Jon Dagur Thorsteinsson deler vandene: Har AGF Superligaens mest irriterende spiller?

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Aarhus For abonnenter

Nybagt arkitekt fik topkarakter: Ned med hækkene og ind med små boliger for nye og nuværende i villakvartererne

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Annonce