Annonce
Aarhus

Rådmand står fast på vejs forløb - vil ikke skabe usikkerhed med flytning

4-spaltet

Aarhus Kommune har skitseret en justering af Beder-Bering vejen. Selv om den er billigere, afviser teknik-rådmanden løsningen. Teknisk udvalgs formand vil have en grundig undersøgelse af forslaget til ny linjeføring.

TRANBJERG: Glad blev anlægsgartner Hans I. Hansen, da han læste et brev fra Aarhus Kommune.

Brevet var et varsel om, at kommunen ville i gang med at undersøge muligheden for at lave en alternativ linjeføring på en del af Beder-Bering vejen.

Hans I. Hansen bor lige der, hvor Beder-Bering vejens asfalt skal rulles ud, og med udsigt til et alternativt vejforløb ligt længere mod nord, anede Hans I. Hansen pludselig muligheden for at undgå en ekspropriation.

Men i dag er han temmelig skuffet.

Hverken teknik og miljørådmand Bünyamin Simsek(V) eller anlægschef i Aarhus Kommune, Trine Buus Karlsen, har planer om at justere forløbet af Beder-Bering vejen.

Trine Buus Karlsen beklager, at offentligheden overhovedet fik nys om det alternative vejforløb.

- Vi skulle ikke have sendt det varslingsbrev ud. Det var helt klart en fejl fra vores side, og det er trukket tilbage, siger Trine Buus Karlsen.

På grund af et kortere forløb, færre ekspropriationer og ingen stikveje bliver den justerede linjeføring billigere.

Derfor begriber Hans I. Hansen ikke, hvorfor kommunen ikke vælger den i stedet for den oprindelige linjeføring.

Annonce

Vi skulle ikke have sendt det varslingsbrev ud. Det var helt klart en fejl fra vores side, og det er trukket tilbage

Trine Buus Karlsen, anlægschef
Ifølge den oprindelige plan skal Bering-Bedervejen skære ind over anlægsgartner Hans I. Hansens ejendom (den blå linje). Men da BaneDanmark vil bygge en ny bro over jernbanen ved Ingerslev, bliver der mulighed for at flytte vejen en smule væk fra Hans I. Hansens ejendom (den gule linje), så den ikke skal eksproprieres. Det vil rådmand Bünyamin Simsek dog ikke være med til, da den oprindelige plan er meldt ud til borgerne og derfor ikke bør ændres, mener han.

Bliver sag for byrådet

- Jeg er altid lydhør overfor økonomiske argumenter, men man skal tænke på, at hver gang man sætter linjeføringen i spil, skaber man utryghed. Der er truffet en beslutning, og den skaber tryghed for nogle og utryghed for andre, siger Bünyamin Simsek, der sammen med resten af Venstres byrådsgruppe stemte imod linjeføringen, da den blev fastlagt i september 2016.

- Jeg vil ikke skabe ny usikkerhed om linjeføringen, med mindre et byrådsflertal beslutter noget andet, siger Bünyamin Simsek.

Og det er lige præcis hvad formanden for teknisk udvalg, Keld Hvalsø (EL), vil forsøge at få et byrådsflertal til at gøre.

- Vi er altså nødt til at forholde os til, at den nye vejføring er en billigere løsning. Vi mangler jo penge her i kommunen. Og med mindre nogen fortæller mig, at den justerede linjeføring får voldsomme miljø-konsekvenser, virker det som en bedre løsning, siger Keld Hvalsø, der forventer at have et forslag klar på byrådsmødet onsdag 23. maj.

- Jeg foreslår, at vi laver en grundig undersøgelse af konsekvenserne ved at ændre vejens forløb. Herunder en beregning af økonomien, siger Keld Hvalsø.

Ny usikkerhed

Når du åbner diskussionen om en ny linjeføring, så skaber du den usikkerhed, som Bünyamin Simsek ønsker at undgå. Hvad siger du til det?

- Når kommunen lægger planer, skal folk kunne regne med dem. Det er fuldstændig korrekt, og derfor løber vi ind i et problem. Men vi er nødt til at finde ud af, om vi har en bedre løsning. Og så må vi sørge for at træffe en beslutning så hurtigt som muligt, siger Keld Hvalsø.

Det er elektriciferingen af jernbanen mellem Fredericia og Aarhus, der gør det muligt at justere Beder-Bering vejens linjeføring.

Broen, der fører Hovvejen over jernbanen, er nemlig så lav, at der ikke er plads til de elektriske togs køreledninger.

I stedet for at bygge broen højere, vil Banedanmark rive broen ned og opføre en ny.

- Og på den måde lader det sig pludselig gøre at bygge en ny bro lidt længere mod nord, så det passer med den justerede linjeføring, siger Keld Hvalsø.

Hvis sagen ender med, at Bering-Beder vejen får en anden og billigere linjeføring, har Keld Hvalsø allerede et forslag til, hvad besparelsen skal bruges til.

- Jeg vil foreslå, at pengene bruges på en cykelsti mellem Solbjerg og Tranbjerg, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Sport

Bakken Bears knuste ærkerival

AGF

AGF må undvære en håndfuld profiler i træningskamp

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce