Annonce
Aarhus

Rådmand tager kritikken til sig: Nu skal Vanddragen flyttes bag lås og slå

Da kunstværket og fontænen "Vanddragen" blev fjernet fra Store Torv sidste år blev den placeret på en stump jord på en nedlagt landevej i kommunens udkant. Men den placering er ikke god, lyder kritikken, og rådmanden er enig. Foto: Søren Willumsen
Kritikken hagler ned over Teknik og Miljø, der har stillet kunstværket Vanddragen på en stump kommunal overskudsjord ved en landevej i kommunens udkant. Men nu skal den bag lås og slå.

AARHUS: "Respektløst" og "chokeret" lød kritikken i Århus Stiftstidende søndag over Teknik og Miljøs opbevaring af kunstværket Vanddragen, som avisen har fundet ved en nedlagt landevej i udkanten af kommunen.

Men hvad siger den ansvarlige rådmand til placeringen og kritikken?

- Jeg har ikke haft viden om den opbevaring. Jeg havde fået at vide, Vanddragen var kørt til et sikkert sted. Det havde jeg tillid til. Men jeg er ikke enig i, at dette er en sikker opbevaring. For selv om der er en bom foran vejen, så man ikke umiddelbart kan køre ind med en bil, er pladsen ikke hegnet ind, og det duer ikke. Vanddragen skal flyttes bag lås og slå, svarer teknisk rådmand Bünyamin Simsek.

Annonce

Derfor skal den flyttes

- Hvorfor?

- Ikke fordi jeg tror, der er nogen, der kommer og stikker af med kunstværket, det er trods alt meget tungt. Men jeg synes ikke det skal stå frit tilgængeligt med risiko for hærværk, graffiti eller for at nogen henter en granitdel. Der skal være samling på et sådant kunstværk, så det er intakt den dag vi skal bruge det igen et andet sted, mener Bünyanin Simsek.

En simpel bom med et ramponeret skilt forhindrer, at man kan køre ind til Vanddragens depot på landet, hvor den står. Men det er ikke nok sikkerhed, medgiver rådmand Bünyamin Simsek. Foto: Søren Willumsen

Formanden for kommunens billedkunstudvalg, Katja Bjørn, betegnede søndag placeringen som respektløs over for kunsten. Og Ango Winther (K) var chokeret over placeringen af Vanddragen, som også udgør en sikkerhedsrisiko, hvis nogen finder på at klatre i det, og det risikerer at vælte.


Jeg er så harm over, at Vanddragen er blevet skrottet. Og jeg blev virkelig chokeret over at læse i avisen om placeringen nu. Det er respektløst over for kunstelskere og over for kunstneren. Nogen må have meget røde ører.

Helen Schøler, Solbjerg


- Hvordan kan I overhovedet finde på at stille den på en åben plads på den måde?

- Som sagt har den pågældende chef ment, at det var en sikker placering, men det er jeg ikke enig i. Så jeg har bedt om at få den flyttet bag lås og slå hurtigst muligt.

Sådan mener Teknik og Miljø, at man kan opbevare kunstværket Vanddragen. Det siger rådmanden nu, han ikke var klar over. Han troede den var bag lås og slå. Men det kommer den nu. Foto: Søren Willumsen

- Er det en fejlvurdering, der får konsekvenser for nogen?

- Nej, for det er ikke gjort i en dårlig hensigt. Man har i forvaltningen vurderet, at det var et sikkert sted, og dermed den rette placering. Men det kan jeg godt se efter avisens artikler, at det ikke er. Den skal bag lås og slå, siger Bünyamnin Simsek.

Selv om han ved, at Vanddragen er elsket af nogle og hadet af andre mener rådmanden, at man skal behandle kunstværket betryggende, så det kan genskabes, hvis den tid kommer.

Annonce

Solbjerg kalder på dragen

En genskabelse håber de på i Solbjerg, hvor Helen Schøler repræsenterer foreningen "Kunst i Solbjerg", der længe har tilbudt at tage imod Vanddragen til en placering ved Solbjerg Sø ud for  parkeringspladsen ved Gl. Horsensvej.

- Vores tilbud står stadig ved magt. Vi vil gerne have vanddragen op her, fortæller Helen Schøler fra foreningen Kunst i Solbjerg.  Foto: Jesper Bech Pedersen

- Jeg er så harm over, at Vanddragen er blevet skrottet. Og jeg blev virkelig chokeret over at læse i avisen om placeringen nu. Det er respektløst over for kunstelskere og over for kunstneren. Nogen må have meget røde ører, mener Helen Schøler.

'Kunst i Solbjerg' har som formål at udbrede kunst til andre og man har for længe siden haft kontakt med både Bünyamin Simsek og byrådsmedlemmerne Ango Winther og Annette Poulsen, som alle har været ved Solbjerg sø, for at se det sted, der ifølge Helen Schøler er jordbundsgodkendt med en landzonetilladelse til at placere Vanddragen.

Sådan omtrent kunne Torvenes Brøndsløjfe - også kendt som Vanddragen - stå ved Solbjerg Sø, mener kunstforening. Visualisering: Kunst i Solbjerg

- Vi er stadig interesserede i Vanddragen. Den kan jo ligeså godt stå her til låns de næste 4-5 år til man finder en anden placering frem for at blive kørt i et nyt depot, hvor ingen kan se den. Så kunne den stå og skinne her ved Solbjerg sø og ville blive et udflugtsmål både for lokale og turister. Og vi behøver ikke at lave pumpeanlæg, for den kan godt stå uden vand, det gjorde den også i lange tider på Store Torv, mener Helen Schøler.

Annonce

Nej tak fra rådmand

Bünyamin Simsek betegner det som et spændende forslag, men takker nej.

- Jeg har ingen planer om en midlertidig placering. Det kræver også penge at stille den op med fundament og pumpeanlæg til vandet.

- Solbjerg vil gerne låne det uden vandpumpeanlæg?

- Ja, men jeg har besluttet, at det skal i depot bag lås og slå. Og skal vi lave en ordentlig plan, det har kunstværket fortjent. Jeg har ikke noget imod værket, og vi skal passe på det, siger Bünyamin Simsek.

Dermed har rådmanden også givet det meste af den forklaring, hans forvaltningen er blevet bedt om at give byrådets kulturudvalg på onsdag.

Annonce

S-medlem: Respektløst

For her har medlem af kulturudvalget Lone Hindø (S) sat det på dagsordenen. Hun er ligeså rystet som mange andre over placeringen.

- Jeg synes ordet respektløst er rigtigt godt. Hvad enten man kan lide værket eller ej, skal det behandles med med respekt. Ting må ikke blive blinde, som kunstneren Peter Kramer engang sagde til mig.

Billederne af granitblokkene, men også af knuste flasker, bolte og møtrikker oven på de store dele af Vanddragen, gjorde Lone Hindø ked af det. Hun efterlyser at man er mere påpasselig med kommunens værdier. Foto: Søren Willumsen

Værket kostede 4,5 millioner kroner, og Statens Kunstfond gav de 3,7 millioner kroner.

- Statens penge jo vores allesammens penge, så selvfølgelig skal vi passe godt på værket, siger Lone Hindø, der selv endte med at holde af Vanddragen, og gerne ser den genopstillet et andet sted i kommunen.

- Det var bare placeret det forkerte sted. Men jeg ked af at se de billeder i avisen af, hvordan det står opbevaret på den plads. Jeg troede næsten det var løgn, for man skal være påpasselig med kunsten, siger Lone Hindø.

Hun har i nogen tid i sammen med den den socialdemokratiske gruppe arbejdet med ønsker om en kulturrute langs havnen.

- I den anledning nævnte jeg, at en placering af netop Vanddragen kunne være en god mulighed, tilføjer hun.

I forvejen har byrådsmedlem Ango Winther (K) luftet forslaget om en placering af Vanddragen ved Aarhus Ø. Men det kræver finansiering af en opstilling og af et nyt pumpeanlæg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce