AARHUS: - Vi vil vende vrangen ud på den normale proces. Vi skal have have en langt mere gennemsigtig og åben proces om havneudvidelsen, siger Steen Stavnsbo (K), rådmand for Teknik og Miljø.
Men forslaget møder kritik fra andre partier, som hellere vil se på alternativer til en havneudvidelse.
Rådmanden orienterede tirsdag på et virtuelt møde Aarhus Byråd om den nye proces. Og her forklarer han Stiften, hvad der skal ske, og hvordan borgerne skal inddrages på en anderledes måde.
- I stedet for at gå ind bag en lukket dør, kører vi en åben proces, hvor alle kan følge med i det, der sker, forklarer Steen Stavnsbo.
For at forstå den nye model, skal vi først kort ridse op, hvordan myndigheden normalt behandler et lokalplanforslag, der har været i høring.
Sådan plejer det at være
Normalt plejer forvaltningen i Teknik og Miljø internt at læse og belyse de høringssvar, der kommer ind under en høring.
Det ender på et tidspunkt med et sammenskrevet forslag til byrådet, hvor man i større eller mindre grad retter lokalplanforslaget til efter kommentarerne. Frem hertil foregår det bag lukkede døre, og først når forslaget sendes til debat i byråd og teknisk udvalg, ved borgerne, hvor meget eller lidt, der er ændret.
Hvis byrådet sender sagen til debat i teknisk udvalg har borgerne desuden mulighed for at få foretræde, det vil sige at fremlægge deres synspunkter for teknisk udvalg, inden forslaget rettes endeligt til - og til sidst afgøres af byrådet.
Ud af den sorte boks
Til Lokalplanforslag 1163 om havneudvidelsen kom der 1.650 høringssvar, hvoraf ni ud af 10 var imod projektet, så interessen og engagementet er stort. Og derfor skal processen ændres.
- Normalt foregår myndighedsarbejdet i en slags black box frem mod den politiske behandling. Den måde at gøre tingene på vil jeg vende på hovedet i denne sag, og gå en ny vej for at informere og inddrage borgerne, og samtidig se, om vi kan blive klogere i myndighedsbehandlingen, forklarer Steen Stavnsbo (K).
Konkret foreslår han og borgmesteren at invitere eksperter og interessenter ind til en række temamøder, der skal munde ud i et borgermøde før sommerferien. Derefter samles eksperter og interessenter igen til en række møder og drøfter input fra borgermøde, og senere inviteres der til endnu et borgermøde efter sommerferien.
Steen Stavnsbo (K), rådmand for Teknik og MiljøI stedet for at gå ind bag en lukket dør, kører vi en åben proces, hvor alle kan følge med i det, der sker.
De interessenter, der inviteres med i temamøderne er, ifølge Steen Stavnsbo, de mest toneangivende i debatten, som kan være Beskytaarhusbugten.dk, Danmarks Naturfredningsforening, Erhverv Aarhus, Dansk Industri med flere.
- Efter de to borgermøder tager Teknik og Miljø konklusionerne ind i arbejdet med at skrive det endelige forslag, som så kommer til byrådet, forklarer Steen Stavnsbo.
Her går forslaget altså fra myndighedsbehandlingen til den politiske behandling.
- Bliver der så mulighed for at få foretræde i teknisk i udvalg?
- Ja, fuldstændig som man plejer. Men teknisk udvalg skal forberede sig på, at der kan komme rigtigt mange foretræder.
Kritik af rådmanden
Orienteringen af byrådet om processen kom dagen før byrådsmødet onsdag, hvor man skal drøfte et forslag fra Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Radikale Venstre og Enhedslisten om at nedsætte en arbejdsgruppe om Aarhus Havn, der kan se på alternative løsninger til en større udvidelse.
- Jeg har ikke den store forståelse for en orientering fra rådmanden om sagen præcis dagen før, vi skal drøfte vores forslag i byrådet. Det er ikke særligt demokratisk og ville have været oplagt at afvente byrådsdebatten eller at indkalde til et møde, hvor vi kunne drøfte hans forslag. Nu er det blot en orientering, kommenterer Jakob Søgard Clausen (DF).
Metin Lindved Aydin (R) synes også rådmandens orientering er lidt ærgerligt:
- Jeg synes, rådmanden underkender byrådets demokratiske fundament. Rådmanden ser gerne sin gene proces ført ud i livet, men vi vil gerne have en samlet debat om alternativerne, siger Metin Aydin.
Selv afviser Steen Stavnsbo kritikken:
- Det er helt misforstået. Mit forslag har intet at gøre med at begrænse demokratiet. Tværtimod. Jeg laver en større inddragelse af interessenterne end de fire partier foreslår.
Men det har Jakob Søgaard Clausen ingen fidus til.
Rådmanden siger, han skaber større åbenhed om processen?
- Det er et systemsvar. Borgmesteren og rådmanden er kun kommet på banen, fordi de vidste, vi havde skrevet et byrådsforslag om at finde alternativer, mener Jakob Søgaard Clausen.