x
Annonce
Aarhus

Rådmand ønsker flere engsøer: - En oversvømmet midtby kan koste os milliarder af kroner

Står det til teknik og miljørådmand Bünyamin Simsek skal Egå Engsø have en tvilling på den anden side af Lystrupvej. Foto: Kim Haugaard
Teknik og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) vil have klimatilpasning højere op på dagsordenen. Hede Engsø ved Egå kunne være næste skridt.

AARHUS: I går skrev vi, at Aarhus Kommunes vandchef, Simon Grunfeld, meget gerne vil have flere engsøer i Aarhus Kommune.

I dag kan vi tilføje, at vandchefens politiske chef er fuldstændig enig.

- Jeg foreslår, at vi etablerer flere engsøer, som kan forsinke vandet, så det ikke oversvømmer midtbyen. En oversvømmet midtby kan koste os milliarder af kroner, så vi er nødt til at handle nu, og jeg opfordrer derfor byrådet til hurtigst muligt at afsætte flere penge til klimatilpasninger, siger teknik og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) i en pressemeddelelse.

Annonce

Klimatilpasning

Omkostningerne til anlæggelse af vådområder til brug for at tilbageholde vand ligger i størrelsesordenen 100.000 til 200.000 kroner per hektar. Herunder de kommunale udgifter til at opkøbe jord.

På kommunens såkaldt kritiske vejnet - som rummer beredskabets redningsveje og øvrige større veje - er det særligt vigtigt, at fremkommeligheden opretholdes i forbindelse med oversvømmelser. Det kritiske vejnet indeholder både kommunale og statslige veje.

Hede Enge: Ny engsø

Finder byrådet flere penge til klimatilpasning, vil Bünyamin Simsek bruge dem på at opkøbe landbrugsjord til etablering af flere vådområdet og engsøer i ådalene, som kan forsinke vandet på dets vej gennem åsystemet.

Bünyamin Simsek peger på området Hede Enge som oplagt til den næste nye engsø.

Hede Enge ligger ved Lystrupvej ved siden af genbrugspladsen og overfor Egå Engsø.

Prisen for en engsø her ligger på omkring 30 millioner kroner, men med i købet får man biodiversitet, masser af fugleliv og endnu et rekreativt område.

Vigtigste veje skal sikres

De sidste mange måneder med voldsom regn har overbevist Bünyamin Simsek om, at der skal investeres i klimatilpasninger, hvis Aarhus skal rustes til at klare kommende hændelser med voldsomt vejr og oversvømmelser.

Udover flere engsøer vil Bünyamin Simsek vil sikre de vigtigste veje mod oversvømmelser. Lige nu har det været nødvendigt at lukke veje i kommunen på grund af oversvømmelser.

Og Bünyamin Simsek forventer, at fremtidens nedbørsmængder kommer til at gå ud over fremkommeligheden.

Her foreslår Bünyamin Simsek endnu en engsø. Grafik: Jens W. Møller baseret på GoogleMaps

Klimatiltag for 120 millioner kr.

- Vejlukninger kan være særdeles kritiske for cyklister, den kollektive trafik og bilister. Vores analyser har udpeget en række veje som særligt kritiske i forhold til oversvømmelser. Vi er nødt til at investere i en lang række tiltag på de kommunale veje, så vi minimerer risikoen for oversvømmelser, siger Bünyamin Simsek.

De allermest nødvendige tiltag kommer formentlig til at koste op mod 120 millioner kroner, og så mange penge er i spil, at rådmanden også foreslår, at der bliver lavet analyser af, hvad der kan betale sig at bruge penge på, så man forebygger klogt og undgår de store regninger i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Øllet kunne alligevel blive billigere: Lørdag er de gyldne dråber gratis på Aarhus-værtshus

Annonce