Annonce
Aarhus

Trafikforsøg har skabt ro i kaoskryds: Rådmand vil gøre steler ved Mindet permanente

Det er utraditionelt. Men det fungerer med steler, der hæves i myldretiden og gør krydset på Mindet ind til Dokk1 til et T-kryds. Det viser en evaluering, og derfor vil teknik- og miljørådman Bünyamin Simsek (V) nu gøre løsningen permanent. Foto: Axel Schütt
Efter flere år med totalt trafikkaos ved Mindet er der fundet en løsning. Den hedder steler. Hvis rådmand kan overbevise byrådet.

AARHUS: Da Dokk1 blev planlagt, blev en vigtig detalje overset:

Kort efter åbningen 20. juni 2015 stod det klart, at krydset på Mindet, hvor man kører til og fra parkeringskælderen under Dokk1 bare ikke fungerede.

Man måtte ikke køre lige ud, men det lod masser af bilister hånt om. For eksempel talte denne avis sig på en helt almindelig onsdag eftermiddag frem til, at 67 procent af de bilister, der i løbet af en halv time kørte ind i krydset, lod hånt om al skiltning og kørte direkte igennem.

Annonce

"Kaoskrydset" blev krydset døbt, men de kaotiske forhold fik en ende i begyndelsen af 2019, da Teknik og Miljø præsenterede en løsning, der - selv om den var ganske utraditionel - har vist sig at fungere så godt, at rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), nu indstiller til byrådet, at den bliver permanent.

Hæv- og sænkbare steler

Løsningen er hæv- og sænkbare steler, der i de travleste perioder morgen og eftermiddag hæves og lukker Mindet for gennemkørende trafik, så man kun kan komme til parkeringskælderen under Mindet fra Kystvejen. Resten af døgnet sænkes stelerne ned i asfalten, så Mindet kan bruges som smutvej, og så man kan komme til parkeringspladserne fra begge sider.

Ved hjælp af termiske kameraer og fysiske observationer har Teknik og Miljø fundet ud af, at løsningen med et T-kryds i myldretiderne betyder, at langt færre bilister kommer på afveje og skaber farlige situationer.

Annonce

Trafikken flyder bedre

Evalueringen viser, at trafikken flyder bedre for både letbanen, bilister, fodgængere og cyklister.

- Alt for mange trafikanter har bøvlet med at færdes i krydset, så det har været helt afgørende at finde en indretning, der er både logisk og sikker. Jeg er glad for,  at vores løsning har vist sig at virke, og derfor er det også min indstilling, at den nuværende indretning fortsætter og bliver permanent, siger Bünyamin Simsek i en pressemeddelelse.

Det indgår i indstillingen, som snart kommer i Magistraten, at Teknik og Miljø løbende skal vurdere, om trafiksituationen ændrer sig i en grad, så det giver anledning til yderligere justeringer. Sker det vil eventuelle ændringer blive koordineret med Aarhus Havn og Østjyllands Politi, da de sammen med Aarhus Kommune er myndigheder på indretningen af områdets veje.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce