Annonce
Aarhus

Rådmand vil omdanne område i Højbjerg til storlandsby for hjemløse

Storbylandsbyen ved Brendstrupgårdsvej i nordbyen kan blive model for en tilsvarende by ved Ringvej Syd. Ved Brendstrupgårdsvej bor udsatte borgere dør om dør med beboere fra den almindelige venteliste hos Østjysk Bolig. Foto: Axel Schütt.

Socialforvaltningen beder om at få udlagt areal i Højbjerg til en ny storbylandsby for udsatte borgere, hvor de kan bo dør om dør med folk fra den almindelige boligventeliste.

HØJBJERG: Der er brug for endnu flere boliger i Aarhus til hjemløse og udsatte borgere. Det mener rådmanden for Sociale forhold og Beskæftigelse, Thomas Medom (SF).

Derfor beder han og hans afdeling nu kommunen om at udlægge et område i Højbjerg til en ny "storbylandsby", hvor udsatte og hjemløse kan blandes med såkaldt almindelige borgere. Foreløbig er planen ude i høring i forslag til Kommuneplan 2017.

- Vi har brug for flere boliger til hjemløse og udsatte grupper, og vi har gode erfaringer fra Marienlyst, hvor de bor blandet med borgere fra de almindelige ventelister. Det er en model, vi gerne vil udbrede flere steder i kommunen, forklarer Thomas Medom.

Brendstrupgårdsvej som model

Ved Marienlystvangen og Brendstrupgårdsvej i det nordlige Aarhus bor 20 socialt udsatte beboere dør om dør med 20 beboere fra boligselskabet Østjysk Boligs almindelige medlemsliste. Det er det første sted af sin art i hele landet og mange kommuner vil nu kopiere modellen.

Om erfaringerne herfra siger direktør Allan Søstrøm fra Østjysk Bolig:

- Beboerne har det socialt godt sammen og accepterer hinanden. Der er gode fællesskaber i afdelingen, og det fungerer faktisk helt godt. Især efter at vi fik ansat en social vicevært. Der er et stort behov for den slags boliger, og vi har ikke haft problemer med at leje boligerne ud. Der kommer dejlige mennesker, som har en interesse i fælleskabet, fortæller direktøren.

Annonce

Ny storbylandsby på vej

Det er de erfaringer med social inklusion, Thomas Medom længe har ønsket at arbejde videre med.

Netop nu er en ny "storbylandsby" til 40 beboere i samme 50/50 fordeling under planlægning ved siden af den nuværende journalisthøjskole på Halmstadvej 11.

Forslag er lige nu i offentlig høring i lokalplanforslag 1074. Også her vil Østjysk Bolig stå bag opførelsen.

- Det bliver boliger i to, måske tre etager og formentlig med flere lidt større boliger på op til 60 kvadratmeter, fortæller Allan Søstrøm.

Annonce

Brug for yderligere boliger

- Men der er helt sikkert brug for både et tredje og et fjerde sted i Aarhus af samme slags. Behovet er stort, siger Allan Søstrøm.

Det er derfor, socialrådmanden er ved at sikre sig et kommende areal i Højbjerg.

- Det er stadig på et meget tidligt stadie, og vi har endnu ikke en partner til det, siger Thomas Medom.

Det foreslåede område ligger ved Ringvej Syd med en vis afstand til helårsboliger og alligevel nær ved buslinjer.

Derfor kan man her opføre en ny storbylandsby eller alternativt et antal såkaldte "skæve boliger" til brug for hjemløse og andre udsatte, mener socialforvaltningen.

Annonce

Fra land- til byzone

På Nordlige Bjergevej 3 ligger i dag en hestegård, som ejeren har haft til salg for 9,8 mio. kr. i små to år. Han har ifølge socialforvaltningen foreslået at bruge den til de udsatte grupper af borgere ved at etablere nogle boliger til dem på sin ejendom.

Arealet ligger i dag i landzone, så det kræver, at det overflyttes til byzone. Det er tidligere blevet afvist over for naboer, der har haft ønsker om at udstykke.

Forslaget fremgår af Kommuneplan 2017, der er i høring til 4. september.

Annonce

Mulighed for arbejde

Arealet er omgivet af bevoksning, og en anden væsentlig kvalitet ved stedet er ifølge socialforvaltningen, at bygninger og faciliteter på gården vil kunne indgå til at aktivere beboerne med dyrkning af arealer, dyrehold og lignende. Noget som vil have et klart socialpædagogisk sigte samtidig med, at man løser et boligproblem.

På den baggrund anmoder Magistratsafdelingen for Sociale forhold og Beskæftigelse om, at Nordlige Bjergevej 3 overføres til rammeområde for boliger i Kommuneplan 2017.

I Kommuneplanafdelingen er man positiv og anbefaler byrådet at udlægge det til boliger for udsatte og hjemløse.

"Da området netop er løsrevet fra øvrige bysamfund vurderes dette areal egnet til formålet," skriver kommuneplanafdelingen i en kommentar.

På Facebooksiden 8270 er der allerede debat om og kritik af forslaget. Kritikken går bl.a. på at overføre 3,7 hektar fra landzone til byzone i en grøn kile som kommunen ellers har værnet om de sidste 50 år ved at afvise andre byggerier.

Kommuneplanen 2017 er i offentlig høring frem til 4. september, og der er mulighed for at kommentere planen på kommuneplan2017.dk.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce