Annonce
Aarhus

Rådmand vil skabe 3.600 nye parcelhusgrunde i Aarhus: Her skal de ligge

Ny plan skal gøre det muligt for flere at realisere deres byggedrømme i Aarhus Kommune. Arkivfoto: Tobias Kobborg
Bünyamin Simsek vil skabe 3.600 nye grunde til boliger frem mod 2033.

AARHUS: I mange år har århusianerne måtte spejde forgæves efter byggegrunde i Aarhus Kommune. Antallet af grunde har ikke kunne leve op til efterspørgslen og det har betydet, at et langt større antal har valgt at forlade området og forfølge deres byggedrømme andetsteds i Østjylland.

En tendens, som rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, gerne vil have ændret på. I en ny temaplan har han udpeget 13 bysamfund, hvor der i fremtiden kan udstykkes parcelgrunde.

De nye områder ligger ved udkanten i kommunegrænsen og tæller blandt andet Malling og Solbjerg i Syd og Mejlby og Spørring i Nord, ligesom der er muligheder i Sabro, Harlev, Tranbjerg og Skæring.

Annonce

I alt præsenterer planen 'Temaplan om arealer til alle boligtyper' cirka 3600 nye grunde til fritliggende boliger frem mod 2033.


Det ærgrer mig at se unge par flytte fra kommunen, fordi vi ikke kan efterkomme deres boligønsker. Derfor håber jeg, at flere parcelhusgrunde kan gøre kommunen mere attraktiv

Bünyamin Simsek


- Det er min ambition at skabe attraktive rammer for alle århusianere. Også de unge, der er klar til at rykke videre fra en lejlighed i byen, og som drømmer om selv at bygge hus, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Flere vælger nabokommunerne

Den nuværende Kommuneplan 2017 har fokuseret på udvikling af den eksisterende by og mere kompakte byformer. Derfor har der ikke været udlagt nye områder til parcelhuse. Hvis det står til rådmanden, bliver det anderledes med Kommuneplan 2021. Her tillægges et areal på 406 ha bar mark til kommuneplanens rammeområder dedikeret til boligformål.

Det er blandt andet en undersøgelse fra 2019, som viser, at flere fravælger Aarhus Kommune og rykker til nabokommunerne på grund af de manglende muligheder.

Den nye plan vil skabe 3600 nye grund frem mod 2033. Grafik: Teknik og Miljø

- Det ærgrer mig at se unge par flytte fra kommunen, fordi vi ikke kan efterkomme deres boligønsker. Derfor håber jeg, at flere parcelhusgrunde kan gøre kommunen mere attraktiv, så vi kan fastholde og tiltrække flere århusianere, siger rådmanden.

Annonce

Villabyer

Ambitionen er at skabe blandede boligområder, hvor parcelhusene ligger side om side med tæt-lav etagebebyggelse og rækkehuse.

- Forskellige boformer appellerer til forskellige målgrupper – det er vigtigt for mig, at områderne bliver attraktive for mange. Både dem, der ønsker at bo stort, men også dem, som kan klare sig med færre kvadratmeter. På den måde sikre vi mangfoldighed i de nye boligområder, lyder det.

Ifølge planen vil kvartererne blive tættere end de klassiske parcelhuskvarterer, og skal i højere grad have karakter af villabyer som vi kender fra for eksempel Åbyhøj. Her er grundene mindre men boligarealet det samme, fordi der bygges i flere plan. Det giver plads til grønne fællesarealer og god klimasikring af områderne.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce