Annonce
Aarhus

Rådmand vil slå tre fluer med et smæk: Lad os bruge penge på at energirenovere

Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V) foreslår endnu en redningskrans til det nødlidende erhvervsliv. Han ønsker at genindføre en energirenoveringspulje rettet mod kommunale ejendomme. Foto: Michael Svenningsen
Bünyamin Simsek (V) foreslår at genindføre en kommunal energirenoveringspulje for at holde hånden under det lokale erhvervsliv.

AARHUS: Risskov Bibliotek har fået nye varmerør, og Hasle Skole er blevet hulmursisoleret og har fået nye vinduer.

Det er bare to ud af utallige eksempler på energirenoveringer, som blev foretaget fra 2012-2019 i kommunale institutioner i Aarhus som en del af den såkaldte Aa+-renoveringsindsats.

Ordningen udløb ved indgangen til 2020, men som følge af den igangværende corona-krise foreslår Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V) nu at genstarte ordningen.

- Vi lægger virkelig hovederne i blød lige nu, i forhold til hvordan vi kan hjælpe med at booste beskæftigelsen i den alvorlige situation, vi står i. Derfor vil vi i Venstre foreslå byrådet at sætte gang i en version 2 af Aa+-ordningen, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Klima og energi

Aa+-ordningen løb som sagt fra 2012 til og med 2019 og gik kort fortalt ud på at kortlægge behovet for energirenoveringer i kommunale bygninger og institutioner og derefter udføre forbedringerne.

Også udskiftningen af 29.000 gadelamper til LED har været en del af Aa+-projektet.

I alt har kommunen brugt 430 millioner kroner på anlægsinvesteringer, og det har kastet besparelser for 165 millioner kroner (netto-nutidsværdi) af sig.

Ud over at biddrage positivt til kommunens mål om at blive CO2-neutral i 2030 var kongstanken i projektet netop, at det, der i første omgang var en her og nu-udgift, med tiden ville blive til en stor økonomisk besparelse i form af mindre energiforbrug.

Tre fluer med et smæk

Derfor er der al mulig grund til at genstarte initiativet, mener Bünyamin Simsek.

- Jeg foreslår, at vi finder pengene i den klimafond på i alt 116 millioner kroner, som vi netop har vedtaget i byrådet.

Hvor mange af de penge vil du så kaste i energirenoveringer?

- Jeg vil ikke sætte et konkret beløb på. Det er klart, at der 'kun' er 116 millioner kroner i fonden, men jeg mener ikke, de skal klattes væk på alle mulige små projekter med begrænset effekt. Vi ved, at energirenoveringer både har stor effekt på klimadagsordenen, og at de kan spare kommunen for nogle penge på den lange bane. Og så kan de samtidig understøtte erhvervslivets behov for noget at lave, siger Bünyamin Simsek.

Vil tage nogle måneder

I det oprindelige Aa+-projekt var der ikke penge til at gennemføre samtlige energiforbedringer på listen, så det ligger ifølge Bünyamin Simsek lige for at fortsætte ordningen, der på nuværende tidspunkt kun har været lukket ned i tre måneder:

- Screeningsarbejdet er jo allerede lavet, så vi har en liste, som vi formentlig vil kunne tage udgangspunkt i, så der ikke skal bruges tid på forberedelser og undersøgelser.

Selv hvis der er politisk flertal for forslaget, så vil der dog formentlig gå nogle måneder, før det i praksis kan blive sat i søen, vurderer han:

- Det gør heller ikke noget. Vi er i en alvorlig situation, og der bliver meget, der skal genrejses, også på den længere bane.

Forslaget vil blive stillet på et af de førstkommende byrådsmøder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce