Annonce
Aarhus

Rådmand vil slå tre fluer med et smæk: Lad os bruge penge på at energirenovere

Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V) foreslår endnu en redningskrans til det nødlidende erhvervsliv. Han ønsker at genindføre en energirenoveringspulje rettet mod kommunale ejendomme. Foto: Michael Svenningsen
Bünyamin Simsek (V) foreslår at genindføre en kommunal energirenoveringspulje for at holde hånden under det lokale erhvervsliv.
Annonce

AARHUS: Risskov Bibliotek har fået nye varmerør, og Hasle Skole er blevet hulmursisoleret og har fået nye vinduer.

Det er bare to ud af utallige eksempler på energirenoveringer, som blev foretaget fra 2012-2019 i kommunale institutioner i Aarhus som en del af den såkaldte Aa+-renoveringsindsats.

Ordningen udløb ved indgangen til 2020, men som følge af den igangværende corona-krise foreslår Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V) nu at genstarte ordningen.

- Vi lægger virkelig hovederne i blød lige nu, i forhold til hvordan vi kan hjælpe med at booste beskæftigelsen i den alvorlige situation, vi står i. Derfor vil vi i Venstre foreslå byrådet at sætte gang i en version 2 af Aa+-ordningen, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Klima og energi

Aa+-ordningen løb som sagt fra 2012 til og med 2019 og gik kort fortalt ud på at kortlægge behovet for energirenoveringer i kommunale bygninger og institutioner og derefter udføre forbedringerne.

Også udskiftningen af 29.000 gadelamper til LED har været en del af Aa+-projektet.

I alt har kommunen brugt 430 millioner kroner på anlægsinvesteringer, og det har kastet besparelser for 165 millioner kroner (netto-nutidsværdi) af sig.

Ud over at biddrage positivt til kommunens mål om at blive CO2-neutral i 2030 var kongstanken i projektet netop, at det, der i første omgang var en her og nu-udgift, med tiden ville blive til en stor økonomisk besparelse i form af mindre energiforbrug.

Annonce

Tre fluer med et smæk

Derfor er der al mulig grund til at genstarte initiativet, mener Bünyamin Simsek.

- Jeg foreslår, at vi finder pengene i den klimafond på i alt 116 millioner kroner, som vi netop har vedtaget i byrådet.

Hvor mange af de penge vil du så kaste i energirenoveringer?

- Jeg vil ikke sætte et konkret beløb på. Det er klart, at der 'kun' er 116 millioner kroner i fonden, men jeg mener ikke, de skal klattes væk på alle mulige små projekter med begrænset effekt. Vi ved, at energirenoveringer både har stor effekt på klimadagsordenen, og at de kan spare kommunen for nogle penge på den lange bane. Og så kan de samtidig understøtte erhvervslivets behov for noget at lave, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Vil tage nogle måneder

I det oprindelige Aa+-projekt var der ikke penge til at gennemføre samtlige energiforbedringer på listen, så det ligger ifølge Bünyamin Simsek lige for at fortsætte ordningen, der på nuværende tidspunkt kun har været lukket ned i tre måneder:

- Screeningsarbejdet er jo allerede lavet, så vi har en liste, som vi formentlig vil kunne tage udgangspunkt i, så der ikke skal bruges tid på forberedelser og undersøgelser.

Selv hvis der er politisk flertal for forslaget, så vil der dog formentlig gå nogle måneder, før det i praksis kan blive sat i søen, vurderer han:

- Det gør heller ikke noget. Vi er i en alvorlig situation, og der bliver meget, der skal genrejses, også på den længere bane.

Forslaget vil blive stillet på et af de førstkommende byrådsmøder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce