Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Rådmanden må fremskynde sikringen af grundvandet: Brug 800 millioner kroner og køb de sårbare områder

"I Aarhus Kommune er den tilgængelige drikkevandsressource fuldt udnyttet. Det betyder, at vi ikke bare kan flytte vores vandværker til nye grundvandsreservoirer, såfremt de hidtidigt benyttede reserver forurenes til udrikkelighed. Derfor er det så vigtigt, især i vores kommune, at vi får sikret vores drikkevand mod forurening", skriver Jesper Kjeldsen og Thure Hastrup. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBATINDLÆG: I Aarhus Kommune er den tilgængelige drikkevandsressource fuldt udnyttet. Det betyder, at vi ikke bare kan flytte vores vandværker til nye grundvandsreservoirer, såfremt de hidtidigt benyttede reserver forurenes til udrikkelighed.

Derfor er det så vigtigt, især i vores kommune, at vi får sikret vores drikkevand mod forurening.

Rundt omkring i kommunen har vi sårbare arealer, hvor pesticider desværre meget let får tilløb til grundvandet. Således har vi ved de seneste testboringer set, at 44 procent af prøverne indeholder pesticider, og 17 procent overskrider de fastsatte grænseværdier.

Annonce

Dét – sammenholdt med, at vi ikke bare kan flytte til nye grundvandsreservoirer – gør det altså bydende nødvendigt med effektive tiltag for at bremse udledningen af pesticider i disse sårbare områder.

Det korte og det lange er, at der ingen tid er at spilde. Rådmanden bør derfor ved førstkommende lejlighed invitere miljøminister Lea Wermelin på besøg.

Hidtil har løsningen været at indgå frivillige aftaler med ejerne af sådanne områder. Det fungerer sådan, at ejerne får en kompensation for til gengæld at lade være med at sprøjte med pesticider. Det virker jo umiddelbart som en ganske fornuftig løsning.

Der, hvor problemerne imidlertid opstår, er, når man ikke har kunnet blive enige om en kompensationspakke med ejeren. Af den årsag har det taget hele otte år at indgå aftaler om kun 13 procent af de sårbare arealer. Det skriger jo til himlen, og det tydeliggør behovet for nye værktøjer til at sikre vores grundvand.

Det er netop med den ambition in mente, at vi vil have rådmanden for Teknik og Miljø på banen. Processen vedrørende grundvandssikring har stået stille for længe. Vi ønsker, at rådmanden hurtigst muligt vender tilbage med mulige alternative løsninger til de frivillige aftaler.

Vi kan endda hjælpe med nogle ideer: Der bør oprettes deciderede "grundvandsparker" ved de sårbare områder. Det skal indebære, at områder fredes eller opkøbes, så der ikke længere udledes pesticider. Et opkøb af 8.000 hektar jord vil koste cirka 800 millioner kroner. Det er ikke for høj en pris for rent grundvand.

Områderne kan i stedet blive benyttet til opsætning af vedvarende energi-anlæg, skovrejsning, eller man kunne lade noget af det stå uberørt, så en fin biodivers fauna har mulighed for at blomstre.

Det korte og det lange er, at der ingen tid er at spilde. Rådmanden bør derfor ved førstkommende lejlighed invitere miljøminister Lea Wermelin på besøg for at kortlægge muligheder og begrænsninger ved alternative løsninger, herunder grundvandsparker. Det er vores drikkevand og vores sundhed, der står på spil.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce