AARHUS: "Jeg er målløs over at høre, at to politikere kan stå direkte og lyve for åben skærm".
Den udtalelse fra sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF) i Aarhus ender nu som afsæt for en sag om takt og tone i den politiske debat i Aarhus.
Udtalelsen faldt tirsdag 28. juli i en nyhedsudsendelse på TV2 Østjylland, og den havde adresse til byrådsmedlemmerne Lone Norlander (EL) og Hans Skou (V).
Rådmandens kontante melding vækker så stor opsigt, at den nu er blevet til et punkt på dagsordenen ved næste møde i byrådets udvalg for sundhed og omsorg. Rådmand Jette Skive (DF) er blevet indkaldt til udvalgsmødet.
I udvalget for sundhed og omsorg sidder de to politikere, som rådmanden beskyldte for at lyve.
- Jeg så nyhedsudsendelsen, og det føles meget intimiderende at blive udråbt til løgner på åben skærm. Det var virkelig grænseoverskridende, og jeg havde ikke skyggen af mulighed for at forsvare mig. Som politikere kan vi være uenige. Men vi skal holde en professionel tone, og det vil jeg gerne finde en forståelse med rådmanden omkring, siger Lone Norlander.
Det vigtige kodeks
Lone Norlander og Hans Skou har bedt om at få rådmandens sprogbrug på dagsordenen i byrådets udvalg for sundhed og omsorg.
I udvalgets drøftelse vil indgå Aarhus Byråds "Samarbejdskodeks 2018-21", der kridter stregerne op til omgangstonen mellem politikerne i byrådssalen.
Som formand for udvalget for sundhed og omsorg medvirker Lone Hindø (S) til at godkende punkter til udvalgets dagsorden. Udvalgsformanden finder det relevant, at sagen om rådmandens udtalelser endevendes.
- Det er i fint forlængelse af det grundige samarbejdskodeks, at to medlemmer tager en problemstilling, i dette tilfælde et sprogbrug, op til drøftelse i fuld åbenhed, siger Lone Hindø.
Det er ikke drilleri
For Hans Skou handler den kommende drøftelse af sprogbrug mellem politikere ikke kun om rådmand Jette Skives udtalelser i tv-indslaget i slutningen af juli.
Venstre-politikeren peger på, at den politiske takt og tone i forbindelse med følelesladede sager som den om plejesvigt på Kongsgården har en tendens til at bryde de normale grænser.
Byrådets spilleregler
Aarhus Byråd har udarbejdet et samarbejdskodeks for perioden 2018-21.
Kodekset bygger på kommunens overordnede værdier omkring troværdighed, respekt og engagement. Kodekset siger:
Troværdighed: Vi står ved, hvad vi siger. Vi overholder aftaler og respekterer fortrolighed.
Respekt: Vi møder hinanden, borgere og samarbejdspartnere med respekt.
Engagement: Vi engagerer os politisk, fagligt og socialt. Vi stræber efter at gøre en forskel.
- Som politiker skal du være hårdhudet og klar til at tåle meget. Men lige nu skal vi allesammen minde hinanden om, at den gode tone sagtens kan være til stede i en god og skarp debat, siger Hans Skou.
Lone Norlander (EL), Aarhus ByrådDet handler om at sige fra. Som byrådsmedlemmer har vi brug for et arbejdsmiljø uden grove beskyldninger og nedsættende formuleringer.
Hans Skou og Lone Norlander afviser, at sagen med afsæt i Jette Skives udtalelser bunder i politisk drilleri.
- Det handler om at sige fra. Som byrådsmedlemmer har vi brug for et arbejdsmiljø uden grove beskyldninger og nedsættende formuleringer, fortæller Lone Norlander.
Sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive har ikke ønsket at kommentere sagen.
Den høje pris
Siden begyndelsen af 1990'erne har kommunalforsker Roger Buch fulgt politikernes arbejde i de danske kommuner.
Ifølge Roger Buch er det ikke usædvanligt, at der tales med store bogstaver. Eksempelvis har der jævnligt været fokus på den politiske omgangstone i Randers.
- Mange byråd har vedtaget en kodeks for, hvordan man arbejder. Mange af disse kodeks indeholder formuleringer om at tale pænt til hinanden. Men det står ikke særligt tydeligt i Aarhus Kommunes kodeks, siger Roger Buch, der er forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Kommunalforskeren understreger, at politikere har vidt forskellige måder at argumentere og kommunikere på.
- Men prisen for en hård sprogbrug er ofte i praksis, at samarbejde bliver sværere. Det er jo en høj pris, som oftest disciplinerer politikerne til at lade være med hård udfald. På den anden side er man jo i sin gode ret til at påpege usandheder hvis man mener de er der. De fleste politikere vil dog så vælge blødere formuleringer som ”de taler imod bedre vidende”, ”de taler usandt” frem for direkte, at sige ”de lyver”, vurderer Roger Buch.