Annonce
Aarhus

Rådmands sprogbrug skal endevendes: - Det føles meget intimiderende at blive udråbt til løgner

De sidste dage i juli var der debat om størrelsen af en advokatregning til Aarhus Kommune i forbindelse med sagen om plejesvigt på Kongsgården. I den forbindelse blev rådmand Jette Skive (DF) interviewet på TV2 Østjylland, og hendes udtalelser bliver nu udgangspunkt for en politisk sag om god takt og tone i byrådet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I en nyhedsudsendelse på tv beskyldte rådmand Jette Skive (DF) to politiske kolleger for at lyve. Det bliver nu til en politisk sag med fokus på takt og tone i Aarhus Byråd. Ifølge forsker kan hårdt sprogbrug forpurre det politiske samarbejde.

AARHUS: "Jeg er målløs over at høre, at to politikere kan stå direkte og lyve for åben skærm".

Den udtalelse fra sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF) i Aarhus ender nu som afsæt for en sag om takt og tone i den politiske debat i Aarhus.

Udtalelsen faldt tirsdag 28. juli i en nyhedsudsendelse på TV2 Østjylland, og den havde adresse til byrådsmedlemmerne Lone Norlander (EL) og Hans Skou (V).

Annonce

Rådmandens kontante melding vækker så stor opsigt, at den nu er blevet til et punkt på dagsordenen ved næste møde i byrådets udvalg for sundhed og omsorg. Rådmand Jette Skive (DF) er blevet indkaldt til udvalgsmødet.

I udvalget for sundhed og omsorg sidder de to politikere, som rådmanden beskyldte for at lyve.

- Jeg så nyhedsudsendelsen, og det føles meget intimiderende at blive udråbt til løgner på åben skærm. Det var virkelig grænseoverskridende, og jeg havde ikke skyggen af mulighed for at forsvare mig. Som politikere kan vi være uenige. Men vi skal holde en professionel tone, og det vil jeg gerne finde en forståelse med rådmanden omkring, siger Lone Norlander.

Det vigtige kodeks

Lone Norlander og Hans Skou har bedt om at få rådmandens sprogbrug på dagsordenen i byrådets udvalg for sundhed og omsorg.

I udvalgets drøftelse vil indgå Aarhus Byråds "Samarbejdskodeks 2018-21", der kridter stregerne op til omgangstonen mellem politikerne i byrådssalen.

Byrådsmedlem Lone Norlander (EL) følte det grænseoverskridende, da sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF) i en tv-udsendelse beskyldte hende for at lyve. Foto: Axel Schütt

Som formand for udvalget for sundhed og omsorg medvirker Lone Hindø (S) til at godkende punkter til udvalgets dagsorden. Udvalgsformanden finder det relevant, at sagen om rådmandens udtalelser endevendes.

- Det er i fint forlængelse af det grundige samarbejdskodeks, at to medlemmer tager en problemstilling, i dette tilfælde et sprogbrug, op til drøftelse i fuld åbenhed, siger Lone Hindø.

Annonce

Det er ikke drilleri

For Hans Skou handler den kommende drøftelse af sprogbrug mellem politikere ikke kun om rådmand Jette Skives udtalelser i tv-indslaget i slutningen af juli.

Venstre-politikeren peger på, at den politiske takt og tone i forbindelse med følelesladede sager som den om plejesvigt på Kongsgården har en tendens til at bryde de normale grænser.

Byrådets spilleregler

Aarhus Byråd har udarbejdet et samarbejdskodeks for perioden 2018-21.

Kodekset bygger på kommunens overordnede værdier omkring troværdighed, respekt og engagement. Kodekset siger:

Troværdighed: Vi står ved, hvad vi siger. Vi overholder aftaler og respekterer fortrolighed.

Respekt: Vi møder hinanden, borgere og samarbejdspartnere med respekt.

Engagement: Vi engagerer os politisk, fagligt og socialt. Vi stræber efter at gøre en forskel.

- Som politiker skal du være hårdhudet og klar til at tåle meget. Men lige nu skal vi allesammen minde hinanden om, at den gode tone sagtens kan være til stede i en god og skarp debat, siger Hans Skou.


Det handler om at sige fra. Som byrådsmedlemmer har vi brug for et arbejdsmiljø uden grove beskyldninger og nedsættende formuleringer.

Lone Norlander (EL), Aarhus Byråd


Hans Skou og Lone Norlander afviser, at sagen med afsæt i Jette Skives udtalelser bunder i politisk drilleri.

-   Det handler om at sige fra. Som byrådsmedlemmer har vi brug for et arbejdsmiljø uden grove beskyldninger og nedsættende formuleringer, fortæller Lone Norlander.

Sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive har ikke ønsket at kommentere sagen.

Annonce

Den høje pris

Siden begyndelsen af 1990'erne har kommunalforsker Roger Buch fulgt politikernes arbejde i de danske kommuner.

Ifølge Roger Buch er det ikke usædvanligt, at der tales med store bogstaver. Eksempelvis har der jævnligt været fokus på den politiske omgangstone i Randers.

- Mange byråd har vedtaget en kodeks for, hvordan man arbejder. Mange af disse kodeks indeholder formuleringer om at tale pænt til hinanden. Men det står ikke særligt tydeligt i Aarhus Kommunes kodeks, siger Roger Buch, der er forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Aarhus Byråd har en køreplan for godt samarbejde mellem politikerne. Den hedder "Samarbejdskodeks 2018-21". Foto: Kim Haugaard

Kommunalforskeren understreger, at politikere har vidt forskellige måder at argumentere og kommunikere på.

- Men prisen for en hård sprogbrug er ofte i praksis, at samarbejde bliver sværere. Det er jo en høj pris, som oftest disciplinerer politikerne til at lade være med hård udfald. På den anden side er man jo i sin gode ret til at påpege usandheder hvis man mener de er der. De fleste politikere vil dog så vælge blødere formuleringer som ”de taler imod bedre vidende”, ”de taler usandt” frem for direkte, at sige ”de lyver”, vurderer Roger Buch.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Stiften mener: Derfor spiller kvinde-sporten fallit i øjeblikket

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Annonce