Annonce
Aarhus

Ræven er løs i Højbjerg: Pas på dine sko

En ræveunge fanget på video af Vita Veinholt Jensen vildtkamera.
En rævemor i Højbjerg stjæler store mængder sko, som hendes unger leger med.
Annonce

HØJBJERG: Den gamle kasse indeholder blandt andet et par blå Birkenstock-sandaler med maling på, en gummistøvle i størrelse 44 og et par sikkerhedssko, der måske passer til de to handsker fra hvert sit par, vi lige har set ligge ved siden af en rævelort.

I kassen samler Vita Veinholt Jensen de mange sko, som hun ofte finder på fællesarealet Dalvangen i Højbjerg.

Bag rækkehusenes fællesareal ligger der en næsten ti meter høj skrænt, som grænser op til nabohusenes baghaver. Det er ikke et sted, man lige kommer. Dels er skrænten meget stejl, den er også kraftigt bevokset, så den nærmest har karakter af en lille skov. Og så er det en skrænt med en rævegrav.

Og det er en tyvagtig ræv, der er skyld i både kassen og de mange sko deri.

- Det er ræven, der stjæler skoene som legetøj til sine fire unger, forklarer Vita Veinholt Jensen.

På sin computer har hun en række små film, hun har optaget med et vildtkamera. Man kan se, hvordan ræveungerne leger sammen på græsplænen. Og på en af filmene kan man også se en af de sko, som rævemor har slæbt med hjem til dem.

Annonce

Et hyperlokalt hittegodskontor

- Det er vist nok ikke så usædvanligt. I Tyskland var der en ræv, de opkaldte efter Imelda Marcos, fordi der lå en masse sko omkring dens rævegrav. Hvis ræven først har fået smag for at bruge sko som legetøj, bliver den ved med det, fortæller Vita Veinholt Jensen.

Vita Veinholt Jensen hjælper Sebastian Nordentoft med at lede efter en forsvunden sko, som ræven i området har taget. Foto: Jens Thaysen

Det er hende, der har sat kassen med sko frem. Den er nu en form for hyperlokalt hittegodskontor for områdets beboere.

- Vi har mistet fire sko – så der er fire par sko, jeg ikke kan bruge, siger Sebastian Nordentoft, mens han haler sko efter sko op af kassen.

Han har flere gange mistet sko, men også været heldig og fundet nogle af dem igen. Og han bliver ved med at stille sine sko udenfor sit hus.

- Det er arbejdssko og løbesko, der lige skal luftes. Først troede jeg, de var faldet ned, eller at pigerne havde brugt dem til et eller andet, siger han.

Annonce

Ægte gummi

Sebastian Nordentoft er ikke den eneste, der har mistet sko til ræven.

- Der kom en mand forbi med en kasse chokolade. Han var ved at blive vanvittig over ikke at kunne finde sin ene gummistøvle. Familien drillede ham vist med, at han blev ved og ved med at lede efter den forsvundne støvle. Men den var af ægte gummi, så han nærmest dansede ned ad gaden, da han fik den igen, siger Vita Veinholt Jensen.

Ræven har efterladt en arbejdshandske i Vita Veinholt Jensen baghave. Foto: Jens Thaysen

Når manden var så sikker på at finde sin støvle, at han ligefrem havde taget chokolade med, er det fordi Vita Veinholt Jensen deler billeder af de mange sko og støvler, der dukker op i hendes baghave.

- Der kom en anden mand forbi. Han havde lige købt et par nye vandrestøvler, der havde stået ude til udluftning. Han ville bare finde den manglende støvle, så han kravlede rundt oppe på skrænten i 45 minutter. Han fandt ikke støvlen, men kom ned med 11 andre sko, siger hun.

De 11 par sko blev samlet sammen på kun 45 minutter.

I en lokal Højbjerggruppe på Facebook kan man også læse, hvordan ræven har besøgt flere kaninbure i området.

- Vi har en lille yorkshire terrier, Sheila, der kun vejer 1600 gram. Den er ikke meget større end en kanin. Vi tør kun lufte hende i snor. Og hvis vi vil sove med åbne vinduer om natten, gør hun, fordi hun kan lugte rævene, siger Vita Veinholdt Jensen.

Sebastian Nordentoft spørger, om han må tage sin familie med om i baghave og se rævens hjem.

- Der er mange, især børn, der gerne lige vil ind og se, hvor ræven bor, siger Vita Veinholt Jensen, der håber, at de mange skotyverier stopper, når rævemor smider sine fire unger ud af hulen.

Men hvem ved, måske har ungerne også fået smag for sko.

Vita Veinholt Jensen håber, at de mange skotyverier stopper, når rævemor smider sine fire unger ud af hulen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Østjylland

Adskillige anmeldelser om spøgelsesbilist på motorvejen: 21-årig anholdt i det forkerte spor

Annonce