Annonce
Aarhus

Røde pølser til DSB’s mænd i orange

Det er ikke hver dag, man får en ordre på 800 millioner kr. Derfor var der onsdag hotdogs til alle de orangeklædte medarbejdere hos DSB’s værksteder i Sonnesgade. Blandt dem Christian Anker Eyving. Foto: Axel Schütt

Brede smil og hotdogs til alle, da de cirka 500 medarbejdere på DSB’s værksted i Sonnesgade fejrede kæmpeordre på 800 millioner kr. på klargørelse af IC4-tog.

Klokken er 10.30. Det er onsdag formiddag og i DSBs klargøringscenter i Kastrup byder administrerende direktør Søren Eriksen velkommen til presse­møde.

Mens Søren Eriksen i Kastrup går i gang med at orientere om det forlig, DSB netop har indgået med den italienske togfabrik AnsaldoBredo, kigger Jens Nordentoft på uret og tænder mikrofonen i Århus.

Jens Nordentoft er leder af DSBs værksteder i Sonnesgade og han har kaldt værkstedets orangeklædte skare af mekanikere, elektrikere, maskinarbejdere og andre håndværkere sammen for at aflevere en god nyhed.

800 mio. til Sonnesgade
En rigtig god nyhed, der skal offentliggøres på præcist samme tidspunkt, som Søren Eriksen i Sølvgade fortæller pressen, at AnsaldoBredo har accepteret at give DSB 2,25 milliarder kr. i kompensation, fordi italienerne stadig ikke kan levere IC4-tog til de danske togpassagerer.

Det, Jens Nordentoft kan fortælle, er, at 800 millioner af den 2,25 milliarder kroner store kompensation skal bruges i Sonnesgade, hvor DSB Togvedligeholdelse skal gøre de fejlbehæftede italienske togsæt færdige, så de lever op til de krav, DSB stiller.

Randers eller Århus
I morgentimerne op til presse­møderne i Århus og København har flere medier ellers kunnet fortælle, at DSB agtede at placere opgaven ikke i Århus, men i Randers, hvor togfabrikken Bombardier ligger.

Derfor aner man en vis lettelse, da Jens Nordentoft har bekræftet, at opgaven kommer til Århus. Her ventes den at give DSB-værkstederne behov for mellem 200 og 300 nye medarbejdere. Ud over de 500, der har deres gang i Sonnesgade i dag.

Bombardier er til gengæld blevet tilbudt at udvikle et nyt styre­system til IC4-togene. Inklusive en ny togcomputer.

Ventet i ni år
»Hvis Randers havde fået det hele, var der da noget, jeg helt havde misforstået,« siger borgmester Nicolai Wammen (S), der er taget til Sonnesgade for at tage del i jubelen.

For da Nicolai Wammen onsdag kom tilbage til sit borgmester­kontor efter et møde, lå der en gul seddel på skrivebordet. »Ring til Søren Eriksen, DSB«, stod der på sedlen.

»Jeg tror, at du og århusianerne bliver glade,« fortalte Søren Eriksen, da Nicolai Wammen ringede tilbage.

En glad århusianer er der i hvert fald. Han hedder Elo Palm Jensen og er DSB-værkstedernes fælles­tillidsmand:

»Nu har vi ventet i ni år på de tog. Lad os så komme i gang,« siger Elo Palm Jensen.

Og så var der ellers røde pølser til alle DSBs mænd i orange.

Næsten 10 år uden ic4

2000
December: Efter et EU-udbud afgiver DSB en ordre på fem milliarder kroner på 83 IC4-togsæt hos AnsaldoBreda. De første tog skal leveres i april 2003, og de sidste tog skal være klar til 1. januar 2006.
2002
December: DSB og AnsaldoBreda aftaler en ændret leveringsplan for IC4-togene, så det første togsæt leveres med tre og en halv måneds forsinkelse i forhold til kontrakten.
2003
April: Det første IC4-tog skal ifølge den oprindelige leveringsplan have været indsat i april 2003.
Marts: På DSB’s årsregnskabspressemøde meddeler DSB, at AnsaldoBreda forventer, at det første IC4-tog er leveret ved køreplansskiftet 2004/2005.
2004
Juni: Administrerende direktør i DSB Keld Sengeløv udtaler, at DSB føler sig svigtet af leverandøren. Der er problemer med togets elektriske systemer og samspillet mellem togcomputeren og togets mekaniske systemer. Keld Sengeløv truer AnsaldoBreda med dagbøder.
2005
Oktober: I en revideret leveringsplan forventer AnsaldoBreda, at det første IC4-tog er leveret ved køreplansskiftet 2005/2006.
November: DSB får udbetalt en bod på 250 millioner kroner for IC4-togene.
Moderselskabet Finmecanica beslutter sig på DSB’s foranledning for at udskifte topledelsen i AnsaldoBreda. Leveringsplanen revideres på ny, og det første IC4-tog forventes nu først leveret i april/maj 2006.
2007
Juni: Det første af fire IC4-tog testkøres med passagerer på strækningen mellem Århus H og Lindholm.
2008
Februar-marts: IC4-testkørslerne er indstillet i perioden 22. februar til og med den 2. marts som følge af lugtgener fra togets udstødning.
Marts: AnsaldoBreda og TÜV søger Trafikstyrelsen om en typegodkendelse for i alt 14 enkeltkørende togsæt i landsdelsdrift.
Maj: DSB giver AnsaldoBreda 12 måneder til at få IC4-toget til at køre. Ellers bliver kontrakten annulleret.
2009
Maj: DSB og AnsaldoBreda indgår forlig om togene. AnsaldoBreda betaler 2,25 milliarder kroner til DSB.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Danmark

Naturformidler: - Bekymrede borgmestre skulle tage et smut ud i naturen

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Annonce