Aarhus Universitetshospital har fået to røde smileyer af Arbejdstilsynet. De røde smileyer falder på baggrund af en række besøg i 2016, hvor det fysiske og psykiske arbejdsmiljø ikke var i orden.
AARHUS: To røde smileyer passer ikke ret godt til titlen "Danmarks bedste hospital".
Ikke desto mindre er det, hvad Aarhus Universitetshospital, som af nyhedsmediet Dagens Medicin i december 2016 for niende år i træk blev kåret til Danmarks bedste hospital, har fået af Arbejdstilsynet.
19. januar i år modtog hospitalet i Skejby således en rød smiley for i en lang række forhold ikke at have orden i arbejdsmiljøet, og 8. februar 2017 fik en afdeling af hospitalet på Nørrebrogade så også en rød smiley for ikke at have orden i arbejdsmiljøet.
De røde smileyer har udløst påbud og strakspåbud omkring både det psykiske og fysiske arbejdsmiljø på hospitalet og handler for eksempel om luftkvalitet, arbejdsstillinger- og bevægelser, sikring af ledninger, nedfald og sammenstyrtninger samt forskellige former for psykisk udfordrende arbejdspres og samarbejdsrelationer.
Frygtelig ked af det
- Det er vi frygtelig kede af, og det skal vi have løst, siger Region Midtjyllands netop tiltrådte sygeplejefaglige direktør Inge Pia Christensen som reaktion på de røde smileyer.
Hun sidder også i hospitalets arbejdsmiljøudvalg og er som noget af det første i det nye job gået ind i håndteringen af de massive arbejdsmiljøproblemer på Aarhus Universitetshospital.
- Vores patienter skal ikke kun opleve høj kvalitet i behandling. De skal også opleve, at personalet har det godt. Når jeg siger, at vi har 10.000 medarbejdere, så er der ikke en, der skal gå arbejdsmiljøtruet på arbejde. Det ligger mig meget på sinde.
Forklaringen på de røde smileyer er ifølge Inge Pia Christensen dels hospitalets størrelse og et stort ombygningsarbejde, hvor 10.000 medarbejdere skal orientere sig og handle korrekt. Dels en række forhold, som tidligere er blevet påpeget fra Arbejdstilsynet, men ikke løst.
På Kræft og Inflammationscentret er der for eksempel strakspåbud om at sikre løse ledninger på gulvet, mens det såkaldte Mave-Barn Center har fået en række forskellige strakspåbud, påbud og vejledninger. Tastaturer på fødegangen skal eksempelvis rengøres for forskellige former for kropsvæsker, mens der også er påbud om, at der skal gøres noget ved de høje følelsesmæssige krav i arbejdet.
Hjælp udefra
Ifølge Arbejdstilsynet får en virksomhed en rød smiley, når der foreligger et forbud eller et rådgivningspåbud. Og med de mange påbud i løbet af 2016 fulgte også et krav om at få hjælp af et eksternt firma til at løse problemerne.
Aarhus Universitetshospital har derfor sendt alle handleplaner og procedurer til et eksternt rådgivningsfirma, som har vurderet og godkendt dem. Samtidig har hospitalet hyret en gruppe konsulenter, som skal hjælpe hospitalet med at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.
Hun forsikrer, at den større indsats, der er sat i gang for at forbedre arbejdsmiljøet, ikke tager penge fra de i forvejen økonomisk pressede afdelinger på hospitalet. Pengene er fundet i den pulje, som årligt er afsat til arbejdsmiljø.
Nogle af påbuddene har hospitalet allerede løst, mens andre stadig skal arbejdes på. Men alt forventes løst til de deadlines, som Arbejdstilsynet har givet.
- Psykisk arbejdsmiljø er jo noget med relationer mellem mennesker. Så det bliver løst på den måde, at skulle der opstå noget lignende, så ved de ansatte, hvad de skal gøre. Og spørger du, om det kan ske igen. Ja, det kan ske hver gang, der er mennesker til stede. Men det er nok den største læring, at det man går forbi, det accepterer man. Så hvis man som leder eller medarbejder går forbi nogen, som ikke har det, som man skal have det, er man forpligtet til at gøre noget, siger sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen.