Annonce
Aarhus

Røgfri udearealer: Nu bliver det forbudt at ryge ved busstoppestedet og flere andre steder

Tobaksrøgen letter nu, da Aarhus Byråd har vedtaget, at flere udearealer bliver røgfrie. Foto: Jens Thaysen
Aarhus Byråd har besluttet, at der i fremtiden bliver langt flere røgfri udearealer i byen. Målet er at opnå en røgfri generation af unge i 2030.
Annonce

AARHUS: Ved busstoppestedet, mens man står og venter? Nej.

Uden for biblioteket? Nej.

Legepladsen, hvis man går lidt væk fra børnene? Nej.

Så genbrugsstationen da, når man er blevet træt i armene af at skovle? Heller ikke.

Fremover kan borgerne i Aarhus se frem til langt mindre rygning udendørs i det offentlige rum. I hvert fald den del, der er kommunalt ejet. Det besluttede byrådet onsdag aften.

- Desværre er der en stor stigning i antallet af unge rygere, og i forvejen dør næsten 14.000 danskere hvert år på grund af rygning. Derfor skal vi reagere. Jeg ser frem til, at vi får røgfrie legepladser, busstoppesteder og røgfrie udearealer ved alt fra lokalcentre og biblioteker til administrationsbygninger og sundhedscentre, siger Jette Skive (DF), der er rådmand for Sundhed og Omsorg.

Samme Jette Skive fik af flere af de øvrige partier stor ros for at have været bannerfører for sagen.

- Jeg tror, det kommer til at give genlyd over hele Danmark, og at mange andre kommuner vil følge efter. Vi er meget vidtgående, men det er ment i en positiv forstand. Og det skyldes ikke mindst Jette Skive, der har indsatsen mod rygning som et stort hjertebarn, lød det fra Lone Hindø (S).

Her må man ikke længere ryge udendørs

  • Legepladser og andre udeområder, der primært er målrettet børn.
  • Kommunalt ejede idrætshaller, svømmehaller, boldbaner mm.
  • Biblioteker og andre kommunalt ejede kulturbygninger såsom Musikhuset.
  • Alle plejehjem, ældreboliger, lokalcentre, sundhedsenheder, sundhedshuse og frivillighuse.
  • Genbrugsstationer.
  • Kommunale administrationsbygninger.
  • Busstoppepladser.
  • Derudover bliver også Strøget gjort røgfrit i en forsøgsperiode - dog er der her ikke tale om et decideret forbud, men derimod en opfordring.

Annonce

Forsøgsvis på Strøget

Udover forbud mod rygning på flere udearealer, har rådmand Jette Skive indgået en aftale med Gadeforeningen Strøget om en kampagne i en periode, der skal opfordre folk til ikke at ryge i byens gågade.

Her er der ikke tale om et forbud, men derimod en høflig henstillen. Og det er nok meget klogt at tale til det gode i folk i stedet for at svinge pisken, mente flere af byrådets partier, blandt andre Venstre:

- Vi tror ikke på klapjagt på rygere, men mere på dialog og nudging. Derfor er vi rigtig glade for, at strøgforeningen gerne vil være med til at appellere til, at gæsterne på Strøget viser hensyn og afstår fra at ryge på Strøget. Det er bedre end en decideret forbudsstrategi, mente Hans Skou (V).

Byrådets beslutning betyder samtidig, at festivaler og lignende fremover ikke længere må sælge tobaksvarer, hvis de lejer/låner arealet af kommunen. Samtidig må der heller ikke sælges tobak i kommunalt ejede bygninger.

Annonce

Historisk for byen

Aarhus var landets første kommune til at indføre røgfri arbejdstid for medarbejdere i kommunen.

Det skete nogle år efter den første rygelov, som i 2007 fjernede rygningen fra restauranter og de fleste barer og værtshuse.

Siden er der sket et stort skred i mentaliteten hos den enkelte dansker, mener borgmester Jacob Bundsgaard:

- Da vi i sin tid som landets første kommune indførte røgfri arbejdstid, blev det anset som kontroversielt. I dag opleves det som helt naturligt, og sådan vil det også gå med røgfrie udearealer. Det er et vigtigt skridt i kampen mod de mange tobaks-dødsfald, siger Jacob Bundsgaard, som også sagde en særlig tak til Jette Skive og vurderede, at hun med sin indsats har skrevet sig ind i byens historie.

Jette Skive (DF) er rådmand for Sundhed og Omsorg, og hun har været spydspidsen i bestræbelserne på at få skoddet smøgerne i det offentlige rum i Aarhus. På onsdagens byrådsmøde lovede hun, at hun bestemt ikke var færdig med at arbejde for en røgfri generation af unge århusianere i 2030. Arkivfoto: Axel Schütt
Annonce

For de unges skyld

Selv lagde Jette Skive ikke skjul på, at det for hende især er et spørgsmål om at få ungdommen til at kvitte smøgerne.

- Det her er et stort skridt, og det kommer til kræve tilvænning og omstilling fra alle. Men jeg kan også love borgerne, at det ikke bliver det sidste skridt, vi tager. Jeg ønsker, at vi i 2030 får den første røgfrie generation, og jeg vil gerne takke for den brede opbakning til, at vi nu i fællesskab kan sætte det her i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF til Parken med mulig debutant i truppen

AGF For abonnenter

Kommentar: Sagen om Peter Christiansen handler ikke om penge, men om selvforståelse - og AGF har fået sendt et signal til FCK

Annonce