Annonce
Østjylland

Rør blot ikke ved min gamle jul: Gl. Estrup fik de mange besøgende i den helt rigtige julestemning

Herregårdsmuseet Gl. Estrup er igen i år en stemningsfuld ramme om en udstilling, der viser julen anno 1918. I Riddersalen står det store juletræ. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Auning: Julens dufte af nybagte småkager, gran, hjemmelavet leverpostej og meget mere var med til at skabe den ægte julestemning ved årets julemarked på Det Grønne Museum ved Gl. Estrup.

Mange af stadeholderne ved de cirka 60 stande var nemlig i fuld sving med at lave både spiselige lækkerier, men også forskellige former for husflid, så der var nok at se på, ud over de mange forskellige varer man kunne købe.

I Madens Hus stod de frivillige og bagte pebernødder.

- De går som varmt brød, vi kan slet ikke følge med. Men så må folk vente, til vi får en ny plade ud af ovnen, fortalte Bodil Winter.

Et andet sted i Madens Hus kunne man møde Mejerilavet, der gav smagsprøver på ost, smør og kærnemælk.

Museet har 14 lav, som består af frivillige, der arbejder med gamle håndværk. Dertil kommer de mange andre frivillige i venneforeningen, der har cirka 1000 medlemmer.

- Ud over de frivillige på standene, så er der omkring 40 frivillige i gang denne weekend, fortalte Bodil Jensen, der er driftsleder på Det Grønne Museum og tovholder på julemarkedet. Hvert år kommer der mellem 5500 og 6000 mennesker på besøg, når museet slår dørene op til det farverige marked.

Blandt dem var Vibeke Hasager med barnebarnet Malou Marie Hasager Carlsen.

- Det er en tradition. Vi er kommet her i mange år, og vi elsker det. Det hører sig til, at vi skal til julemarked på Gl. Estrup, og det er noget vi ser frem til, fortalte Vibeke Hasager.

De nød blandt andet smagsprøverne på oste ved standene på Det Grønne Museum, men også udstillingen på herregårdsmuseet trak. Her vises der jul for herskab og tjenestefolk anno 1918. Med flot pyntede borde, juletræ i Riddersalen og meget mere.

- Det er dejligt at beundre julen som den så ud dengang, mente Vibeke Hasager.

Annonce

- Det er så hyggeligt, her kommer kun glade mennesker.

Søren Dyrskjødt, frivillig på Gl. Estrup Herregårdsmusem
Vibeke Hasager med barnebarnet Malou Marie Hasager Carlsen besøgte som altid Det Grønne Museums julemarked den første søndag i advent. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Sang i kapellet

Allerede i kapellet i stueetagen på herregården kom man i julestemning, takket være kirkesanger Olaf K. Madsen, der sammen med datteren Johanne Krogh sange julens sange.

I Riddersalen var det store juletræ smukt pyntet, og de levende lys fik glaskuglerne til at funkle. Også på herregården var mange frivillige med til at sikre, at de besøgende fik en god oplevelse, samtidig med at der blev passet på udstillingen.

Blandt dem var Søren Dyrskjødt, der var brandvagt. Han så efter, at lysene på træet ikke brændte ned. Samtidig var der dog også tid til at få en snak med gæsterne.

- Det er så hyggeligt, her kommer kun glade mennesker, sagde han.

En del af de besøgende kommer fra lokalområdet, men både julemarkedet og herregårdsmuseets udstilling trækker folk til langvejs fra.

- Lørdag havde vi flere busser med svenske og norske turister, fortalte Anne Bjerrekær, der er direktør for Det Grønne Museum.

Herregårdsmuseets udstilling om julen som den så ud i 1918, kan ses frem til årsskiftet. I weekenderne vil der være forskellige aktiviteter.

Julemarkedet på Det Grønne Museum bød på omkring 60 stande med husflid og kunsthåndværk. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Der var masser af arbejdende stande på julemarkedet. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Pebernødderne, der blev bagt af frivillige i Madens Hus, gik som varmt brød. Der blev dog tid til en kop kaffe mens de små kager blev bagt. På billedet ses Ingrid Fenger (tv) og Bodil Winter. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Olaf K. Madsen, der er kirkesanger ved Ørsted Kirke, sang julesange i kapellet på Gl. Estrup, sammen med sin datter Johanne Krogh. Det gav en stemningsfuld indledning på besøget på museet. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce