Annonce
Aarhus

Radikal rådmand angriber statsminister: - Du stempler folk efter hudfarve

Udtalelser fra statsminister Mette Frederiksen kritiseres af kulturrådmand i Aarhus Rabih Azad-Ahmad for at stemple folk. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix og Axel Schütt
- Man har som statsminister et større ansvar for, hvordan man taler, mener kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R). Hans kritik afvises af Socialdemokratiet.
Annonce

AARHUS: Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) langer hårdt ud efter statsminister Mette Frederiksen (S), efter hun onsdag på Socialdemokratiets sommergruppemøde udtalte følgende:

"Det her handler om, at når man bruger S-togslinjerne i Storkøbenhavn, så skal man ikke være bange for at tage hjem om aftenen, fordi der er 15-17 indvandrerdrenge, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt."

Rådmanden fra Aarhus mener, at statsministeren med sin udtalelse dømmer alle med anden etnisk baggrund end dansk over én kam.

"Når du mistænkeliggør minoriteter på grund af coronasmitte, er du ikke hele Danmarks statsminister. Så er du med til at gøre skellene i samfundet endnu større. Og når du skælder ud på uromagere i S-togene, og kalder dem indvandrerdrenge, så er du heller ikke hele Danmarks statsminister. Så stigmatiserer du," skriver Rabih Azad-Ahmad på sin Facebook-side.

Annonce

Dårlig adfærd

Overfor Århus Stiftstidende uddyber han torsdag sin kritik af statministeren.

- Selvfølgelig skal der slås ned på dårlig adfærd. Vi skal ikke acceptere unge, der opfører sig dårligt. Men de omtalte drenge skaber ikke uro, fordi de har en anden hudfarve, men fordi de har en dårlig adfærd. Og når statsministeren kæder dårlig opførsel sammen med hudfarven, så stigmatiserer hun en masse andre, nemlig det store flertal, der godt kan opføre sig ordentligt, siger Rabih Azad-Ahmad.

Den 44-årige kulturrådmand fortæller, at da han selv var ung, havde han ikke lyst til at køre med bus, hvis andre med anden etnisk baggrund havde lavet ballade kort forinden.

- For så blev jeg sat i bås alene på grund af min hudfarve. Så var jeg en del af den gruppe, der havde gjort noget forkert, selvom jeg intet havde gjort, fortæller han.

Annonce

"Vi skal stå sammen"

Kulturrådmanden mener også, at borgmester Jacob Bundsgaard (S) kunne have formuleret sig anderledes, da borgmesteren på et pressemøde omtalte, at der var en særlig udfordring med coronasmitte blandt somaliere.

- Som politikere har vi et særligt ansvar, når vi udtaler os, fordi mange lytter til os. Jeg har talt med en somalisk kvinde, der med tårer i øjnene fortalte, at der blev råbt "corona" efter hende på gaden, fortæller Rabih Azad-Ahmad.


Løsningen kan aldrig være, at vi ikke må tale om problemet, for så bliver det ikke løst. Det, at vi har talt om det, har jo netop betydet, at flere er blevet opmærksomme og har hjulpet med informationer og med nyt materiale, så det var klogt, at tale om det.

Jens Joel (S)


Jacob Bundsgaard gik efter kritikken ud med en fælles udtalelse sammen med byrådsmedlem Mahad Yussuf (S), hvor de blandt andet sagde:

"At nogle bliver smittet må aldrig blive det samme, som at nogle bliver hængt ud, bliver udskammet eller det, som er værre. Det er ingen undskyldning for at diskriminere. Mange somaliere i Aarhus har de seneste dage haft ulykkelige oplevelser, som ikke må overgå nogen i vores by."

Rabih Azad-Ahmad roser borgmesteren for udtalelsen.

Annonce

S afviser blankt kritikken

Avisen har bedt statsministeren om en kommentar til rådmandskritikken af statsministeren, men Socialdemokratiet henviser til folketingsmedlem Jens Joel.

Han afviser blankt, at statsministeren stempler bestemte minoriteter:

- Vi må insistere på, at vi kan tale om smittetrykket og om, at der har været en høj andel med somalisk baggrund. Det er faktuelt og derfor ikke udtryk for en mistænkeliggørelse af en minoritet. Det kan jo være, at der blandt somalierne er flere, der arbejder i frontlinjen som chauffører eller på sundhedsområdet og her kan være smittet. Løsningen kan aldrig være, at vi ikke må tale om problemet, for så bliver det ikke løst. Det, at vi har talt om det, har jo netop betydet, at flere er blevet opmærksomme og har hjulpet med informationer og med nyt materiale, så det var klogt, at tale om det, siger Jens Joel.

Jens Joel (S), folketingsmedlem valgt i Aarhus, afviser kritikken af statsministeren. Pressefoto

Han er helt enig med Rabih Azad-Ahmad i, at man skal tale respektfuldt om hinanden og undgå at generalisere.

Han afviser, at statsministeren har generaliseret over indvandrerdrenge.

- Statsministeren henviser til en konkret situation og til en afgrænset gruppe på 15-17 indvandrerdrenge. Det kan man ikke hævde er en generalisering. Jeg kan godt forstå, at hvis man har en anden etnisk baggrund end dansk, at man er ked af det, hvis nogen laver ballade, fordi man risikerer at blive dømt over én kam. Men det er ikke det, statsministeren gør. Og vi er nødt til at tale om konkrete situationer for at kunne løse problemer, fastholder Jens Joel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce