Annonce
Indland

Radikale savner gennembrud for familier på lave ydelser

Der er kommet nye forslag på bordet i regeringsforhandlingerne, men der er langt endnu siger R og SF.

Der venter formentlig en lang aften i Landstingssalen for Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen og partilederne fra De Radikale, SF og Enhedslisten.

De fire partiledere gik søndag over til at mødes alle fire til maraton-møder på mange timer. Det vil formentlig fortsætte mandag og måske også de kommende dage.

Der er fortsat meget, der udestår, før man kan indgå en aftale, lyder det mandag fra både De Radikales leder Morten Østergaard og SF's formand Pia Olsen Dyhr.

- Jeg synes stadigvæk, at der er mange store spørgsmål. Vi har taget hul på diskussionen om fattigdom, men vi er bestemt ikke færdige, siger Morten Østergaard i en pause i forhandlinger.

En tilsvarende melding kommer fra SF's formand Pia Olsen Dyhr. Hun kalder det en fælles opgave for centrum-venstre at sikre, at "børn ikke vokser op i fattigdom i Danmark".

- Vi har en seriøs diskussion om, hvad vi kan gøre for de her familier. Men vi bevæger os ikke hurtigt nok, siger Pia Olsen Dyhr.

Dermed antyder hun, at utålmodigheden er ved at indfinde sig i forhandlingslokalet efter hele 19 dage uden et resultat.

Mette Frederiksen har nu taget endnu længere tid med at få sin ét-parti regering på plads, end Helle Thornings-Schmidt gjorde med at få de tre partier i SRSF-regering til at enes.

Før mandagens møde gjorde Morten Østergaard det klart, at Mette Frederiksen nu må flytte sig på spørgsmålet om ydelserne. S-formande må komme med konkrete forslag til, hvordan hun vil hjælpe børn af familier, der er på integrationsydelse eller ramt af kontanthjælpsloftet, lød det fra Østergaard.

De Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, siger efter den første del af mandagens møde, at der faktisk er kommet nye forslag fra Socialdemokratiet:

- Vi bad om at få noget på bordet, og vi er blevet præsenteret for nogle bud. Nu diskuterer vi dem, men vi er absolut ikke i mål.

- Der skal ske noget nu for de her børn kan ikke vente på en ydelseskommission, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun henviser til, at Mette Frederiksen gik til valg på at nedsætte en ydelseskommission, som først skal undersøge området.

Morten Østergaard ser det som et positivt tegn, at der nu diskuteres konkrete løsningsforslag. Men der er lang vej endnu, mener han:

- Det var et godt møde, men at sige, at det var et afgørende møde, synes jeg ikke, man kan, siger han.

De Radikale lægger samtidig vægt på, at økonomien også skal på plads, før Mette Frederiksen kan præsentere en ny regering:

- Selvom vi er enige om at gøre noget for fattige børn og investere i uddannelse, så skal der være råd til det. Derfor mener vi, at økonomien og de øvrige emner hænger sammen, siger Morten Østergaard.

Parterne forhandler videre mandag aften.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce