Annonce
Aarhus

Ramt af corona-krisen: Stor fyringsrunde i Den Gamle By

Den Gamle By mangler gæster. Derfor varsler købstadmuseet nu fyringer. Foto: Flemming Krogh
Økonomien i Den Gamle By er nu så presset, at købstadmuseet varsler fyringer af 40 medarbejdere.
Annonce

AARHUS: Allerede kort tid efter, at corona-epidemien ramte Danmark, meldte direktør i Den Gamle By Thomas Bloch Ravn ud, at der var udsigt til et tab, der i værste fald truede købstadmuseets eksistens.

Via indsamlinger og donationer kom der ret hurtigt i omegnen af 1,5 mio. kroner i kassen, men trængslerne er langt fra forbi, og tirsdag formiddag har Den Gamle By meldt ud at 40 ud af 187 medarbejdere skal fyres.

I en pressemeddelelse fortæller Den Gamle By at afskedigelserne blev præsenteret mandag på et møde samarbejdsudvalg og tillidsfolk i Den Gamle By. På mødet med medarbejderne redegjorde museumsdirektør Thomas Bloch Ravn for baggrunden, og tilsvarende information blev efterfølgende sendt til alle museets medarbejdere.

- Alle ved, at Den Gamle Bys økonomiske situation er alvorlig. Selvom vi har haft en god sommer, er der ingen tvivl om, at tidligere års besøgstal og indtægter er fortid. I hvert fald for en periode, hvis længde vi ikke kender, forklarer han.

Museeets økonomi hviler kun i begrænset omfang på offentlige midler, er derfor nødt til at skabe økonomisk orden i eget hus.

- Vi må agere langsigtet. For nok er der hjælpepakker her i år. Men det er der næppe til næste år – eller derefter. Vi må skære ned og skære fra, indtil vi finder et fast fundament, som vurderes at være så solidt, at vi kan bygge fremtidens Den Gamle By derpå, siger direktøren.

Annonce

Flotte besøgstal afløst af stor tilbagegang

Efter en sommer med flotte besøgstal, er antallet af gæster nu faldet til under det halve af normalen. Derfor tør Den Gamle By ikke tør løbe an på, at besøgstallet for 2021 kommer op på tidligere tideres niveau, som ligger på over en halv million.

- I 2021 forventer vi en tilbagegang på ca 35 pct i besøgstal og –indtægter. Altså fra 525.000 til 340.000 gæster, skriver Thomas Bloch Ravn.

I de måneder, der er gået, siden krisen satte ind, har Den Gamle By iværksat adskillige initiativer med henblik på at reducerer museets omkostninger. Således går museets chefer ned i løn, alle ikke-presserende vedligeholdelsesopgaver udskydes til efter 2021 og museet stopper (stort set) for hjemtagelse af effekter og museumsgenstande. Men i en virksomhed, der er så løntung som tilfældet er med Den Gamle By, er afskedigelser det eneste, der virkelig batter noget for økonomien, hedder det i meddelelsen fra købstadmuseet.


Jeg ved, at jeg taler på vegne af alle, der er involveret i denne proces, når jeg siger, at det virkelig er med tungt hjerte, at vi effektuerer denne runde med opsigelser. Jeg håber, at vi sammen kan skabe så god en proces som mulig.

Thomas Bloch Ravn, direktør i Den Gamle By


Når opsigelserne kommer nu, hænger det sammen med, at lønkompensationen ophører med udgangen af denne måned.

- Jeg ved, at jeg taler på vegne af alle, der er involveret i denne proces, når jeg siger, at det virkelig er med tungt hjerte, at vi effektuerer denne runde med opsigelser. Jeg håber, at vi sammen kan skabe så god en proces som mulig, forklarer museumsdirektøren.

- Som et museum, hvis økonomi kun i begrænset omfang hviler på offentlige midler, er vi nødt til at skabe økonomisk orden i eget hus, forklarer direktør i Den Gamle By, Thomas Bloch Ravn om baggrunden for fyringerne. Arkivfoto: Kim Haugaard

I løbet af denne uge vil afskedigelserne blive forhandlet mellem medarbejderne og ledelsen. Når forhandlingerne er afsluttet fredag, orienteres resten af organisastionen. Den Gamle By vil derpå træde ud af ordningen med lønkompensation med virkning fra tirsdag 25. august, hvor alle medarbejdere er blevet bedt om at møde på arbejde, så afskedigelserne kan gennemføres på ordentlig vis ved et personligt møde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Østjylland

Klar til at teste kollegerne

Aarhus For abonnenter

Kiks i kommunikationen kan udløse konflikter: - Et plejehjem i Aarhus er på ingen måder et luksushotel

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

AGF

Skuffet David Nielsen efter nederlag: - Vi manglede kvalitet offensivt

AGF For abonnenter

Kampen kort: VAR, frispark og generel tumult dominerede i AGFs første sæson-nederlag

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Kun AGF-defensiven ragede en smule op søndag aften

Annonce