Annonce
Erhverv

Randers-firma går forrest: Vil skabe verdens første genanvendelige IIR-mundbind

Lars Schacksen (tv) og Jakob Hansen (th) er henholdsvis direktør og vicedirektør i firmaet Visitet A/S, som på få måneder er gået fra en tom ordrebog til at producere en kvart million mundbind om dagen. Inden året er omme, vil produktionen være omlagt, så der produceres genanvendelige IIR-mundbind. Foto: Visitet A/S
I efteråret åbnede værnemiddel-producenten "Visitet" i Randers. På det tidspunkt var der ikke én eneste ordre i bogen. I dag producerer firmaet 250.000 mundbind om dagen og knokler for at indfri ambitionen om at skabe verdens første genanvendelige IIR-mundbind - et projekt, der er tæt på mål.

Randers: I efteråret satsede to iværksættere alt. De investerede otte millioner kroner i en 20 meter lang og 20 ton tung højteknologisk mundbindsmaskine, fandt et ledigt lokale på Tjærbyvej i Dronningborg og gik i gang med at tilbyde danskproducerede mundbind til potentielle kunder i Danmark og Tyskland. Siden da er det gået stærkt. I dag er der 14 ansatte og en fuld ordrebog på stedet.

- Det tog pludselig fart for vores virksomhed, og i dag producerer vi cirka 250.000 mundbind om dagen, fortæller vicedirektør Jakob Hansen og tilføjer, at produktionen kan øges til det dobbelte, hvis behovet opstår. Den højteknologiske maskine, iværksætterne i efteråret investerede i, kan nemlig producere op mod 500.000 mundbind om dagen.

Genbrug på vej

Inden året er omme, er målet at have omlagt produktionen, så de millioner af mundbind, der hver måned kører ud fra fabrikken i Dronningborg, er genanvendelige.

Som de første i verden vil de randrusianske iværksættere nemlig udvikle genanvendelige mundbind af typen IIR, som er den sikreste kategori og godkendt til brug ved blandt andet operationer. Et projekt, der vil kunne spare produktionen 70 procent af udledningen af CO2.

Jakob Hansen fortæller, at forsøgene allerede er i fuld gang.

- Det fungerer på den måde, at de brugte mundbind bliver indsamlet via specielle skraldespande, der bliver opstillet på blandt andet hospitalerne. De brugte mundbind bliver så fragtet tilbage til os, hvor vi gennem en smelteproces kan udvinde det råmateriale, mundbindene oprindelig blev lavet af, og dermed lave dem på ny, forklarer han og fortsætter:

- Vi er i fuld gang med projektet. Lige nu eksperimenterer vi med forskellige smeltetemperaturer.

I første omgang er det mundbind fra sundhedsvæsnet, der vil blive indsamlet og genanvendt, for det er her, der bliver brugt den absolut største mængde mundbind. På sigt er målet dog også at indsamle brugte mundbind fra privatpersoner.

- Vi arbejder på at udvikle en metode, der gør det muligt at indsamle stort set alle vores mundbind igen, når de er brugt, fortæller vicedirektøren.

Annonce

Ikke en døgnflue

Mundbindene fra Visitet er en opdateret udgave af de klassiske blå mundbind. I stedet for traditionelle elastikker bag ørerne, er der et blødt og elastisk bånd, der skulle være mere behageligt at bruge. Og næseklemmen er forbedret, så masken sluttere tættere for at reducere risikoen for, at brillerne dugger. Derudover er mundbindene som nævnt af typen IIR, der er godkendt til medicinsk brug, og det er derfor sundhedssektoren, der er virksomhedens primære målgruppe.


Det fungerer på den måde, at de brugte mundbind bliver indsamlet via specielle skraldespande, der bliver opstillet på blandt andet hospitalerne. De brugte mundbind bliver så fragtet tilbage til os, hvor vi gennem en smelteproces kan udvinde det råmateriale, mundbindene oprindelig blev lavet af, og dermed lave dem på ny.

Jakob Hansen, vicedirektør, Visitet A/S


- Vi leverer rigtig mange mundbind til Region Hovedstaden, og er også i dialog med flere andre regioner. Vores virksomhed er ikke en døgnflue, vi henvender os til steder, hvor der også efter pandemien vil blive brugt mundbind i det daglige, forklarer Jakob Hansen.

Derudover sælger Visiret mundbind til det tyske marked og til grossister, der videresælger til nogle websites, hvorigennem privatpersoner kan købe mundbindene.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Erhverv

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce