Annonce
Østjylland

Randers kører skævt: Flere bilister standses med narko i blodet

Flere og flere bilister bliver taget med narko i blodet. Arkivfoto: Shutterstock

Fælden klapper for et stigende antal narkobilister, både lokalt og på landsplan. I Østjyllands politikreds svinger antallet af sigtelser dog væsentligt fra kommune til kommune.

Randers: Antallet af bilister, som bliver taget med euforiserende stoffer i blodet, er steget markant siden 2010. På landsplan blev der i alt sendt knap tre sigtelser pr. 10.000 indbyggere af sted i 2010. I 2017 var det tal steget til lidt over 12.

Men der er stor forskel på, hvor i landet flest narkopåvirkede bliver taget i lovovertrædelserne. I Randers Kommune har Østjyllands Politi således fem gange så mange sager vedrørende narkokørsel som i Favrskov Kommune.

- Jeg kan ikke på stående fod helt konkret forklare, hvorfor tallene er, som de er. Der kan være ret mange grunde til, hvorfor de svinger, men også hvorfor de ikke burde svinge, siger Heine Hansen, vicepolitiinspektør og afdelingsleder for færdsel ved Østjyllands Politi.

Selvom han ikke kan give en præcis forklaring på forskellene fra kommune til kommune, her han dog et par umiddelbare bud på, hvad det måske kan skyldes.

- Det kan være fordi, beredskabspatruljerne i Randers er ekstra opmærksomme på den her type sager. Men det kan også hænge sammen med, at vores færdselspoliti, der kører i hele kredsen, har udkørsel fra Randers, og derfor standser flere bilister på vej ind og ud af byen, forklarer han.

Annonce

Det er jo ikke positivt, at vi kan tage så mange, men det er godt, at vi i stigende grad får slået ned på det.

Heine Hansen, vicepolitiinspektør og leder af færdsel i Østjyllands Politi

Sådan straffes narkokørsel


  • I Danmark har vi nulgrænse for ulovlige stoffer i trafikken.
  • Kører du med ulovlige, euforiserende stoffer i blodet, er straffen den samme, som hvis du kørte spirituskørsel med 1,21 promille.
  • Du får frakendt dit kørekort i 3 år og får en bøde*
  • Du skal desuden bestå en ny teori- og køreprøve og gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer og koster 3.200 kr.
  • Bliver du taget flere gange med ulovlige stoffer og/eller alkohol i blodet, stiger straffen.

*Sanktionerne for kørsel med THC (hash) i blodet er ændret pr. 15. december 2017, så straffen for at køre med lave koncentrationer i blodet er mildere end for høje koncentrationer.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Narkometeret er på størrelse med en kaffemaskine og kan medbringes i poltiets patruljevogne. Arkivfoto: Michael Bager

Kontrol giver sigtelser

Hos Rådet for Sikker Trafik mener man heller ikke, at antallet af sigtelser er et udtryk for, at flere og flere kører rundt med narko i blodet.

- Sandsynligvis er flere sigtelser udelukkende et resultat af mere kontrol. Vi kan ikke se noget i antallet af ulykker, der skulle indikere, at der kører flere narkopåvirkede bilister rundt i bestemte områder, siger specialkonsulent Pernille Ehlers.

Heine Hansen understreger da også, at der ikke er nogen særlig grund til at frygte at møde en narkobilist, når man færdes på vejene i Randers, selvom der deles flere sigtelser ud her:

- Det er bestemt ikke vores oplevelse, at narkokørsel skulle være mere udbredt i Randers, end det er i andre kommuner i vores politikreds, så forklaringen bag tallene skal nok findes et andet sted.

Bedre værktøjer

Når en patrulje i dag stopper en formodet narkobilist, er der to måder, betjentene kan teste på. De kan undersøge bilistens øjne, hvor meget store eller meget små pupiller kan være en indikation på, at vedkommende er påvirket af narko.

I slutningen af 2012 fik politiet endnu et værktøj, der har vist sig at være særdeles effektivt i kampen mod de skæve bilister - nemlig et narkometer. Det fungerer nogenlunde som den klassiske alkoholtest, men i stedet for at puste i et rør, får man her en vatpind i munden, som så bagefter tjekkes i analyseapparatet.

- I løbet af de sidste år har politiet fået flere og flere narkometre, og det betyder, at deres kontrol er blevet langt mere effektiv end før, forklarer Pernille Ehlers.

Narkometret menes at have haft en stor indflydelse på den kraftige stigning i antallet af sigtelser. Samtidig har politiet på landsplan skærpet opmærksomheden omkring bilister med narko i blodet.

- Den her type sager er noget, vi arbejder meget med, og noget vi har ret stor fokus på generelt. Det er jo ikke positivt, at vi kan tage så mange, men det er godt, at vi i stigende grad får slået ned på det, siger Heine Hansen.

Lad bilen stå

Når tallene både glæder og bekymrer, skyldes det, at narkopåvirkede bilister er til fare for både sig selv og andre trafikanter. Undersøgelser viser, at risikoen for at blive involveret i et færdselsuheld kan være op til tre gange højere, hvis man er påvirket af hash, op til ti gange højere med kokain i blodet og hele 200 gange højere, hvis man både er påvirket af stoffer og alkohol.

- Det er vigtigt at vide, at det først og fremmest er farligt at køre narkokørsel, men også, at straffen er ret hård. Vi har nulgrænse i Danmark, så mængden i blodet er ligegyldig. Derfor skal man bare helt lade være med at køre bil, hvis man har taget stoffer, opfordrer Pernille Ehlers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce