Annonce
Østjylland

Randers Regnskov på vej med ny attraktion: Madpakkehuse afløses af hyæner og jærve

Der var både mange almindelige regnskovsgæster og specialinviterede samarbejdspartnere med, da direktør i Randers Regnskov, Henrik Herold, tirsdag middag kunne løfte sløret for den store satsning, som Randers-attraktionen vil bruge sit krudt på frem mod sommeren 2021. Foto: Martin Ries
Store dele af Danmarksparken i Randers Regnskov må inden længe lade livet til fordel for en ny udendørs attraktion, der skal gøre det muligt at opleve natur og kultur på tværs af land og by. Projektet har fået 15,5 millioner støttekroner fra Nordea-fonden og forventes at være klar til indvielse i 2021.

Randers: Danmarksparken har i mere end syv år været en af grundstenene i den oplevelse, som Randers Regnskov har tilbudt sine cirka 250.000 årlige besøgende. Men om et par år vil størstedelen af det store udendørsområde med madpakkehuse og grønne områder se helt anderledes ud end i dag.

Sådan lyder meldingen fra regnskovens ledelse, som i 2021 vil indvie en ny udendørs attraktion, som blandt andet skal gøre det muligt for gæsterne at gå på oplevelse i landskaber og scenarier fra fortidens Danmark.

- Vi regner med at bevare bondegården, de indhegninger med husdyr, der ligger ved siden af, samt Naturtalent-scenen. Men stort set resten af området begynder vi at rive ned med udgangen af denne sæson for at gøre plads til vores kommende attraktion, Tidsmaskinen, fortæller regnskovsdirektør Henrik Herold til Randers Amtsavis.

Annonce
Hyænen, jærven og lossen er alle nogle af de rovdyr, der i 2021 vil være med til at formidle historien om dansk natur- og kulturhistorie til Randers Regnskovs 250.000 årlige besøgende. Nedtællingen til åbningen af den nye udstilling,Tidsmaskinen, er nu startet. Foto: Martin Ries

Hyæner og losser

'Tidsmaskinen' bliver en konceptudstilling, som kommer til at bestå af fem landskabssektioner, der hver især tager fat i en bestemt periode i dansk naturhistorie: Nemlig urtiden, istiden, skovtiden, historisk tid og fremtiden.

Her er det tanken, at Randers Regnskov ved hjælp af levende dyr i selve udstillingen vil lære den kvarte million gæster, der årligt lægger vejen forbi kuplerne ved Randers Fjord, om lokal naturhistorie. Således vil det kunne forventes, at hyænen i urtiden, jærven i istiden, og den europæiske los i skovtiden, alle er dyr, som frem mod åbningen af Tidsmaskinen i 2021 vil blive at finde i den tropiske zoo.

Derudover er både Museum Østjylland og Randers Kommune med ombord i projektet, hvilket betyder, at regnskovsgæsterne vil blive guidet ud til helt konkrete lokaliteter i Randers Kommune, hvor man kan opleve spor fra fortiden. Herunder Dalbyover, Fussingø og Naturpark Randers Fjord.

- Med den nye attraktion går vi, som et zoologisk anlæg, helt nye veje i forhold til at formidle både lokal natur og dansk landskab, siger Henrik Herold begejstret.

Også Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen (S), er meget tilfreds:

- Hvis man ved, hvor man skal kigge og gå hen, kan man i naturen omkring Randers finde spor helt tilbage til fra før istiden. Et vigtigt mål med Tidsrejsen er netop, at flere får mulighed for at opleve og fordybe sig i den natur og kultur, som er lige uden for vores vinduer, siger han.

Idéen kan brede sig

Randers Regnskov og Randers Kommune har hver især smidt 3,5 millioner kroner i Tidsmaskinen. Men derudover har projektet også fået kontant opbakning fra Nordea-fonden i form af 15,5 millioner kroner.

Støtten fra Nordea-fonden kommer, fordi man med ideen om at lave et samarbejde på tværs af zoo, kommune og museumsverdenen har skabt et banebrydende koncept. En koncept, som - ifølge Henrik Herold - har potentiale til at brede sig til zoologiske haver i både resten af Danmark og i udlandet.

- Det er første gang, at man inden for vores branche forener så mange forskellige fagligheder i ét projekt. Det handler om dyr, det handler om historie, det handler om natur. Tidsmaskinen bliver en levende turistbrochure, hvor man kan tage i Randers Regnskov og finde ud af, at der også her i området har levet kannibaler i fortiden. Bagefter kan man tage på Museum Østjylland og høre mere om kannibalernes liv, eller med kommunens naturvejledere til Fussingø, hvor kannibalerne blandt andet holdt til, siger Henrik Herold.

Derfor er Nordea-fondens forventninger til det unikke attraktions-tiltag i Randers også ganske store.

- Tidsrejsen vil inspirere flere danskere til at komme ud i det fri og opdage, hvor fantastisk og varieret Danmarks dyre- og planteliv har været igennem tiden. Med stærke kompetencer fra Randers Regnskov, Randers Kommune og lokale naturvejledere bliver projektet et fyrtårn for lokalt samarbejde om natur- og kulturformidling, siger Nordea-fondens direktør, Henrik Lehmann Andersen.

Randers Regnskov forventer, at Tidsmaskinen vil kunne blive indviet på regnskovens 25-års fødselsdag, som falder 13. juni 2021.

Borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen (S) (tv), hjalp regnskovsdirektør Henrik Herold med at trykke på knappen, der satte nedtællingsuret til Tidsrejsens åbningsdato i gang. Uret startede med at tælle ned fra 701 dage, 21 timer, 15 minutter og 0 sekunder. Foto: Martin Ries
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce