Annonce
Randers

Randers står sammen under corona-epidemien: Tusinde er klar til at hjælpe

Iben Hejring Jensen får især henvendelser fra karantæneramte, som har brug for hjælp til at få handlet eller hentet medicin, fordi de ikke har et personligt netværk at trække på. Foto: Annelene Petersen

En social- og sundhedsassistent kunne ikke holde ud at tænke på alle dem, der sidder rundt omkring i Randers-området og har brug for hjælp til praktiske gøremål under corona-epidemien. Derfor tog hun sagen i egen hånd - og lynhurtigt meldte massevis af kronjyder sig som frivillige hjælpere.

Randers: Knap havde statsministeren forladt pressemødet onsdag aften, før hundredvis af randrusianere havde meldt sig under fanerne til at hjælpe dem, der måtte have brug for det under nedlukningen af Danmark.

Iben Hejring Jensen oprettede umiddelbart efter pressemødet Facebookgruppen ”Covid 19 Randers hjælp hinanden”, som allerede i løbet af det første døgn rundede 1000 medlemmer - og medlemstallet fortsætter med at stige.

- Jeg er social- og sundhedsassistent, og gennem mit erhverv ved jeg, hvor mange ældre og svækkede borgere, der sidder derude, som ikke har noget netværk at trække på. Og os inden for sundhedssektoren må jo ikke længere bruge ressourcer på eksempelvis at handle for folk, fortæller hun.

Selv har hun en alvorligt syg far, og også han spillede ind på hendes lyst til at hjælpe andre.

- Jeg kan se, hvor afhængig min egen far er af hjælp. Samtidig er jeg enormt bange for at miste ham, hvis han bliver smittet. Vi skal virkelig hjælpe hinanden og passe på vores syge og ældre, og jeg synes, det giver god mening at trække på hinanden lokalt. Vi må stå sammen og hjælpe hinanden igennem den her krise, fastslår hun.

For at passe på både hjælperne og dem, der har brug for hjælp, har Iben Hejring Jensen i samråd med Røde Kors opstillet tre vigtige regler for dem, der anvender hendes gruppe:

1) Der må ikke være fysisk kontakt med hjælper og modtager.

2) Der må aldrig være under to meters afstand mellem hjælper og modtager.

3) Som hjælper skal man beskytte sig selv med alle nødvendige værnemidler mod virussen – herunder handsker og afspritning.

Jeg kan se, hvor afhængig min egen far er af hjælp. Samtidig er jeg enormt bange for at miste ham, hvis han bliver smittet. Vi skal virkelig hjælpe hinanden og passe på vores syge og ældre, og jeg synes, det giver god mening at trække på hinanden lokalt. Vi må stå sammen og hjælpe hinanden igennem den her krise.

Iben Hejring Jensen, stifter af "Covid 19 Randers hjælp hinanden"

Samarbejde med kommunen

Det er allerede begyndt at tikke ind med henvendelser fra folk, som har brug for hjælp.

- Torsdag oprettede jeg en email, hvor man kan henvende sig direkte til mig, hvorefter jeg anonymiserer henvendelsen, inden jeg lægger den ud i gruppen og beder om hjælp til den pågældende. Det har flere allerede benyttet sig af, fortæller Iben Hejring Jensen og fortsætter:

- Jeg fik eksempelvis en henvendelse fra en, der sidder i karantæne, og som har et meget begrænset netværk i Randers-området. Ti minutter efter jeg havde bedt gruppen om hjælp til at handle for den pågældende person, var der allerede seks frivillige, der havde meldt sig. I dag har den karantæneramte fået leveret dagligvarer af en frivillig fra gruppen.

Indtil videre er det primært yngre, karantæneramte personer, der har henvendt sig til Iben Hejring Jensen for at få hjælp til at handle og hente medicin. Hun er dog overbevist om, at det skyldes, at de ældre ikke er på Facebook og dermed ikke kender til muligheden for at få hjælp.

Derfor har hun nu været i dialog med sundhedschefen i Randers Kommune, som vil give hendes kontaktoplysninger videre til de af kommunens ansatte, der kommer i kontakt med borgere, der måtte have behov for hjælp.

Annonce

Lektiehjælp og pasning

På kort tid har Facebook-gruppen udviklet sig til også at være et debatforum, hvor folk efterspørger og deler gode råd og erfaringer om alt fra, hvordan man underholder børnene derhjemme til hvordan man bør forholde sig, hvis man får symptomer på coronavirus.

- Folk stiller rigtig mange spørgsmål til hinanden derinde, og flere har også tilbudt at hjælpe hinanden med børnepasning. Jeg selv er lærerstuderende, og har tilbudt at hjælpe folk med at hjemmeundervise deres børn – på afstand, naturligvis, fortæller Tobias Quaade Zederkof, der er ordstyrer i gruppen.

- Det er fantastisk at se. Det er pisse fedt, at folk er villige til at hjælpe hinanden på alle tænkelige måder, fastslår Iben Hejring Jensen.

Annonce

Flere muligheder

Udover Iben Hejring Jensens private initiativ, har Røde Kors også oprettet et landsdækkende hjælpenetværk, hvor alle, der enten er i hjemmekarantæne eller i risikogruppen på grund af anden sygdom, kan blive matchet med hjælpere i deres lokalområde, som kan hjælpe med at få handlet dagligvarer.

Røde Kors’ hjælpenetværk kan kontaktes på telefonnummer 35299660, og er allerede blevet bombarderet med opkald fra folk landet over, som enten har behov for hjælp, eller som vil melde sig til frivilligt at hjælpe deres medborgere.

Derudover findes der flere muligheder for at købe dagligvarer online. Der findes blandt andet nemlig.com, der leverer til døren, samt Rema 1000s app ”Vigo”, hvor du kan dele din indkøbsliste med andre, som derefter handler og leverer varerne hos dig.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Farvel til corona-restriktionerne: Passagererne er på vej tilbage i letbanetogene

Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Østjylland

Kender du Djurslands oversete sø? Tag klapvognen med ud i naturen og mød en mordgåde fra stenalderen

Sport

Rindom sætter OL-guldkurs efter seks sejladser

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Danmark

Vred hotelejer har droppet bookingportal og vil klare sig selv: - Jeg vil ikke finde mig i deres metoder

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede og floppede

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce