Annonce
Indland

Rapport advarer mod højreekstreme miljøer i Danmark

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Det stigende antal af højreekstreme miljøer kan ifølge rapport være med til at inspirere voldsparate personer.

Der er en trussel fra det højreekstremistiske miljø, og den skal ikke undervurderes.

Sådan lyder advarslen fra TrygFonden i en ny rapport, som udkommer mandag. Det skriver Berlingske.

- Højreekstreme budskaber og miljøer er i bevægelse og må i højere grad tages alvorligt, lyder det i rapporten, som er udarbejdet af sikkerhedsfirmaet Certa Intelligence & Security.

Ifølge rapporten er der på nuværende tidspunkt ikke grupperinger, der udgør en væsentlig sikkerhedsmæssig udfordring.

Men det stigende antal af højreekstreme fora og grupper kan være med til at "mobilisere eller inspirere voldsparate personer", lyder det.

Rapporten er baseret på interview med personer fra lokale foreninger, medarbejdere fra boligsocialt arbejde, opsøgende gadeplansmedarbejdere, medarbejdere i offentlige antiradikaliseringsenheder, lokale myndigheder og politikredse.

De tegner et billede af, at der er kommet flere højreekstreme grupper, netværk og miljøer til. Ligesom miljøerne tiltrækker en bredere skare af personer, som radikaliseres fysisk og på nettet.

Indtil videre er Danmark "sluppet billigt" i forhold til masseskyderier med højreekstreme motiver.

Det vurderer Chris Holmsted Larsen, som forsker i højrenationale bevægelser ved Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme.

- Der er ikke tale om en decideret trussel mod demokratiet. Men udfordringen er, at de relativt få personer er ekstremt radikaliserede og voldsparate.

- Men samtidig skal man passe på med at male fanden på væggen. Miljøet i Danmark er forholdsvist småt, hvis man sammenligner det med i Sverige eller Tyskland, siger Chris Holmsted Larsen til Berlingske.

Formålet med rapporten fra TrygFonden er blandt andet at sætte fokus på truslen fra de højreekstreme miljøer, så de relevante parter er opmærksomme på det.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser skriftligt til Berlingske, at ministeriet er bekendt med truslen fra højreekstremister.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce