Annonce
Debat

Rapport viser et faktuelt billede af plejenormeringer

Replik: ”Hallo VIVE. Jeg genkender ikke jeres billede af ældreplejen.” Sådan indleder Christina Hedegård Hansen en kronik i Avisen Danmark 18. maj.

Kronikken indeholder en række spørgsmål til det billede, som VIVE tegner i en rapport fra februar i år om normeringer i landets plejecentre.

Rapporten viser, at der på landsplan i gennemsnit er knap tre beboere pr. medarbejder i dagtimerne på hverdage. I aftentimerne er der på plejecentrene knap syv beboere pr. medarbejder, mens der i nattetimerne i gennemsnit er cirka 22 beboere pr. medarbejder. Samtidig viser vores undersøgelse, at der er store forskelle i normeringerne de enkelte plejecentre og kommunerne imellem.

Det første spørgsmål fra kronikøren går på, hvordan vi er kommet frem til de tal. Vi har lavet en repræsentativ undersøgelse blandt alle landets plejecentre. I alt har 442 plejecentre (svarende til cirka halvdelen af plejecentrene i Danmark) deltaget i undersøgelsen. Det er lederne selv på det enkelte plejecenter, som har opgjort personalenormeringen på deres plejecenter.

Det andet spørgsmål går på, om personale på afspadsering, ferie eller på kursus er talt med i normeringstallene. Det er de ikke. Lederne på plejecentrene har taget udgangspunkt i de medarbejdere, som var på arbejde i løbet af den sidste uge. Der er altså i normeringen kun medtalt medarbejdere, som rent faktisk deltog i plejeaktiviteter.

Hvis man læser vores rapport tegner den ikke et billede af medarbejdere, som ”har masser af tid”, som kronikken af Christina Hedegård Hansen er inde på. Rapporten tegner et faktuelt billede af normeringer på vores plejecentre og siger ikke noget om, hvor travle medarbejderne er på de enkelte plejecentre. Rapporten er baseret på gennemsnittal for hver kommune, så derfor kan medarbejdere dog godt opleve situationer, hvor der er enten en højere eller lavere normering end vist i rapporten.

I VIVE er vi glade for, at rapporten kaster lys over personalesituationen på landets plejecentre, og vi byder den debat, som rapporten har skabt, velkommen. De faktuelle tal er nu lagt frem, så det er muligt at diskutere, hvad de egentlig betyder for plejen på landets mange plejecentre.

Ulf Hjelmar
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tog på Odderbanen springer stationer over – og det bliver de ved med et stykke tid endnu

Annonce