Annonce
Indland

Rasmus Paludan vil gå til Højesteret med racismesag

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Stram Kurs-stifter Rasmus Paludan blev i begyndelsen af juli dømt for overtrædelse af racismeparagraffen.

Hvis det står til Rasmus Paludan, er det sidste ord ikke sagt, i sagen om hvorvidt han i en YouTube-video har udtrykt sig i strid med loven.

Tidligere i juli blev han idømt 14 dages betinget fængsel ved Østre Landsret for overtrædelse af straffelovens § 266 b - også kendt som racismeparagraffen.

Det var en stadfæstelse af en dom fra Retten i Glostrup.

Rasmus Paludan, der er stifter af det stærkt indvandrerkritiske parti Stram Kurs, forsøger nu at tage sagen videre til Højesteret.

Hans forsvarer, Mette Grith Stage, oplyser således fredag til Ritzau, at hun i fællesskab med sin klient har sendt en ansøgning til Procesbevillingsnævnet om at få sagen prøvet ved landets højeste retsinstans.

Hvis de får tilladelse til det, vil de nedlægge påstand om frifindelse.

Omdrejningspunktet for sagen er en video, som sidste år blev offentliggjort på Stram Kurs' kanal på YouTube.

I videoen indgår en passage, hvor Rasmus Paludan blandt andet taler om "de fleste negere i Sydafrika" og personer med lav intelligens. Den kobling var ifølge både Retten i Glostrup og Østre Landsret ulovlig.

Østre Landsret fandt, at Rasmus Paludans ytring var "nedværdigende eller forhånende" over for en bestemt befolkningsgruppe.

Centralt i sagen er, at Rasmus Paludan i videoen sammenkobler den sorte befolkning i Sydafrika med mennesker, der har en IQ på 70 i gennemsnit.

Og på grund af det lave intelligensniveau er sorte borgere i Sydafrika ifølge Rasmus Paludan ikke i stand til at styre deres land.

Under sagen i Østre Landsret argumenterede forsvarer Mette Grith Stage for, at det ville være en urimelig begrænsning af Rasmus Paludans ytringsfrihed, hvis hans udtalelser i videoen blev kendt ulovlige.

Ytringerne var nemlig et led i Stram Kurs' politiske arbejde.

Dommerne i Østre Landsret fandt dog ikke, at udtalelserne kunne anses for at "være sket som led i en saglig politisk debat".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];