Annonce
Aarhus

Rasmus Walter klar med nyt album og soloturné: Tvunget til at være i nuet

Rasmus Walter glæder sig til at komme på soloturné og forhåbentlig mærke samme nærvær, som han selv oplevede til en koncert med Calby. PR-foto
9. oktober indleder Rasmus Walter en soloturné, hvor han håber, at den nye koncertvirkelighed betyder et farvel til højlydt snak og et publikum, hvor flertallet sidder med ansigtet begravet i mobilen. Den 42-årige musiker tror, corona kan minde os om, at nærvær og fokus kan udmønte sig i ubetalelige øjeblikke.
Annonce

Musik: Det er næsten ubærligt at indlede interviewet med Rasmus Walter. Den oprindelige plan var, at vi skulle have siddet på Frederik VI på Frederiksberg og nydt pariserbøffer sammen. Men på grund af corona sidder vi nu bag hver vores kaloriefattige skærm i København og Odense, mens begge vores maver rumler. Selv om vi sjovt nok begge har spist brunsviger inden opkaldet.

- Jeg har både set et program med Claus Hempler og spist brunsviger i løbet af formiddagen, så jeg har kørt totalt fynsk tema for at lade op, indleder Rasmus Walter og følger op med den smittende latter, som lægger sig som et muntert vattæppe over hele samtalen.

Vores seneste interview foregik i 2017, hvor Rasmus Walter inviterede inden for i sit øvelokale og forsøgte at skrive en sang på bestilling og skue lidt frem mod at fylde 40 år i 2018. En milepæl, der åbenbart ikke gav anledning til en større fejring.

- Jeg fejrede slet ikke min fødselsdag, hvilket ellers har været kutyme for min tvillingebror og mig. Det ved jeg ikke, om man kan tolke noget ud af, men det hænger muligvis sammen med, at jeg fornemmer en aldersfascisme inden for musikbranchen. Først går man fra at blive spillet på P3, så skubbes man over på P4 og derefter P5 for til at ryge ud over afgrunden, siger Rasmus Walter.


Mit personlige højdepunkt de seneste 10 år er, at vi er lykkedes som familie til trods for statistikkernes kedelige sprog. Jeg føler, at vi er mindst lige så lykkelige som for 10 år siden.

Rasmus Walter, musiker


Igen efterfulgt af latter.

Han konstaterer, at musikbranchen og ikke mindst popmusikken har fokus på yngre musikere. 42-årige popmusikere som han er sjældent midtpunkt.

- Selv om jeg synes, min karriere kører fint, kan man ikke just påstå, at jeg befinder mig der, hvor det virkelig brænder på. Jeg er der i karrieren, hvor jeg skal finde et solidt ståsted, hvor jeg trygt kan placere mig resten af min karriere. Der er flere af mine ældre kolleger, som er lykkedes med netop det. Tag bare Michael Falch, Lars H.U.G. og Poul Krebs. De har formået at forblive aktuelle og ikke lukrere på gamle hits, siger Rasmus Walter.

Rasmus Walter

Rasmus Walter Hansen, født 5. februar 1978 i Aarhus, er en dansk sanger, sangskriver og guitarist.

Han var forsanger i rockbandet Grand Avenue, som han var med til at danne i 2001.

Rasmus Walter udgav sit selvbetitlede debutalbum i april 2011. Albummet modtog guld for 10.000 eksemplarer og bød blandt andet på hittet "Dybt vand".

Han medvirkede i 2014 i fjerde sæson af "Toppen af poppen" på TV 2 og medvirker også i jubilæumsprogrammet i år.

Rasmus Walters femte studiealbum, "I mit blod", udkommer 30. oktober.

Han skynder sig at tilføje, at det endelig ikke må lyde som om, at han har et problem med at være blevet 42 år.

- Jeg beskæftiger mig med det, jeg altid har drømt om, og er der i livet, jeg gerne vil være. Hvis jeg løb fortvivlet rundt og jagtede den rette hylde i livet, ville min alder uden tvivl fylde mere, siger han.

Annonce

Kronisk blå nuance

For nylig kunne man se Rasmus Walter deltage i "Toppen af poppen" netop med Poul Krebs. Rasmus Walter roste blandt andet, at Krebs gennem hele sin karriere har formået at bevare en rød tråd i sit udtryk.

- Jeg kender ikke samtlige af Pouls udgivelser, men mit klare indtryk er, at han ikke har leflet for nogen undervejs og forsøgt at ramme en markant lyd eller stemning, der var moderne på et givent tidspunkt. Det handler om at være ærlig over for sig selv og ikke lade sig påvirke alt for meget af andres mening, så man risikerer at sætte sig mellem to stole, siger Rasmus Walter.

Den filosofi farver også hans kommende udspil, "I mit blod", der udkommer 30. oktober. De ni sange lyder umiskendeligt som Rasmus Walter, og han har erkendt, at selv om han tilstræber at lave en smilende popsang, kiler der sig altid et strejf af melankoli ind.

Rasmus Walter-koncerter

22. oktober, Norsminde Kro, Aarhus

24. oktober, Kino Vino, Nyborg

31. oktober, Hotel Randers, Randers

12. november, Nr. Vosborg, Nørre Vosborg

14. november, Industrien, Aarup

- På engelsk har man ordsproget "Stick to your guns", som handler om, at man ikke skal ændre noget, der fungerer. Det drejer sig også om at følge den mavefornemmelse, man har brugt 20 år på at dyrke. Om at turde holde fast i ens indre klang, selv om den altid har en blå nuance. Mine mest glade sange har en snert af noget deprimerende, og jeg har forliget mig med, at det er sådan, Rasmus Walter lyder.

Annonce

Man skal gøre sig umage

Til foråret fejrer Rasmus Walter 10-års jubilæum som solist. Det skulle egentlig være fulgt op af en turné med band, men for en sikkerheds skyld er turnéen rykket til efteråret 2021. Det forhindrer dog ikke Rasmus Walter i at skue tilbage og fremhæve højdepunktet i solokarrieren. Det er hans solodebut i 2011, der overskygger alt andet.

- Det album var jomfrueligt og forbundet med en enorm frihed, fordi ingen anede, at jeg lavede albummet. Derfor havde ingen forventninger, jeg skulle leve op til. Albummet indspillede jeg udelukkende på musikkens præmisser, og det er umuligt at gentage, fordi man uvilkårligt farves af de omtalte forventninger og ens øvrige udgivelser. At nævne min solodebut får mig til at lyde som et gammelt, sentimentalt røvhul, men sådan er det altså, siger Rasmus Walter og spørger, om han må larme lidt og brygge en kop kaffe.

Det må han.

Imens han stamper og brygger, foreslår han, at han nævner et personligt højdepunkt, så interviewet ikke kun handler om musik. Det mest oplagte ville være at nævne, at han er blevet far to gange. Men han twister alligevel svaret en smule.

- Jeg synes, det er en fantastisk bedrift af hele familien, at vi har fået så få skrammer på de 10 år. Jeg har i perioder været meget væk, hvilket ikke er let for en mor med to små børn. Så mit personlige højdepunkt er, at vi er lykkedes som familie til trods for statistikkernes kedelige sprog. Jeg føler, at vi er mindst lige så lykkelige som for 10 år siden.

Tre ting du (måske) ikke vidste om Rasmus Walter:

  1. - Jeg lider af højdeskræk i en grad, så jeg sammen med sine børn måtte vende om på halvvejen oppe i skovtårnet ved Vordingborg. Ikke lige frem daddy of the year. Højdeskrækken er helt klart en ting, der er blevet meget værre med årene.
  2.  - Jeg drikker absurde mængder decaf-kaffe. Bliver alt for urolig af for meget "rigtig" kaffe, men elsker smagen. Det er desværre ikke en ting, særligt mange cafeer gør sig i, så man bliver lidt dømt ude, når man spørger.
  3.  - Jeg har planer om at melde mig til bueskydning, inden oktober er omme. Jeg betragter bueskydning som en form for meditation. Man får styr på vejrtrækningen og lukker hele verden ude i det afgørende øjeblik, hvor man giver slip på pilen. Jeg er for rastløs til at sidde i lotusstilling med lukkede øjne, så det bliver mit alternativ.

Dermed kan man roligt antage, at man ikke skal tage det for bogstaveligt, når han på sit kommende udspil synger, at han drejer forvirret rundt og konstaterer: "Hvor var det nu, vi var. Hvor er det nu, vi er på vej hen".

- Sangen "Splitsekund" handler ikke om et forhold i problemer, men om at man skal gøre sig umage med sit liv. At man skal være sin bedste version over for de mennesker, man omgås. Man skal anstrenge sig så meget, at når man tager sit sidste åndedrag, så konkluderer man, at man gerne vil trykke på replay og tage hele turen igen. Det gjorde jeg uden at blinke.

Annonce

Vi er i samme båd

Dermed kan man også forvente, at Rasmus Walter anstrenger sig på den soloturné, som begynder i Hobro 9. oktober og blandt andet bringer ham til Kerteminde, Norsminde, Nyborg, Nørre Vosborg og Aarup.

- Da jeg planlagde min soloturné sideløbende med min bandturné, gav det god mening at placere solokoncerterne i en række mindre byer. Der er flere af byerne, jeg aldrig har optrådt i, og det bliver fedt at se, om jeg har et publikum der, siger Rasmus Walter.

Han var til sin første koncert i mange måneder forleden med den danske soulsanger Calby. Det var skønt at mærke nærværet og intimiteten.

- Det kan godt være, det føles underligt at sidde ned, men det betød til gengæld, at der ikke var larm fra baren, sitrende rastløshed og alle de normale halvdumme fuldemandskommentarer, siger Rasmus Walter.

Det var befriende for ham at opleve, hvordan publikum blev tvunget til at være til stede i nuet. Det fik ham til at glæde mig endnu mere til soloturnéen.

Rasmus Walter skal også på en bandturné i 2021, men den er rykket fra forår til efterår på grund af corona. PR-foto

- Jeg håber, at publikum på min turné i samme grad vil fornemme, at vi er i samme båd. At vi har samme agenda. Corona er forfærdelig, men det er positivt, hvis pandemien kan minde os om, at koncerter ikke nødvendigvis behøver at have tusindvis af tilskuere og enorme lysshow for at fungere, siger Rasmus Walter.

På soloturnéen medbringer han ud over sin guitar et klaver. Missionen er at blandt andet at understrege, at en god sang kan præsenteres med et enkelt instrument.

- Mange af mine sange er pumpet godt op i studiet, men fælles for dem alle er, at de kan stå på egne ben. Altså spilles på en akustisk guitar uden nogen form for effekter, siger Rasmus Walter.

At optræde solo har også den fordel, at han kan beslutte sig for at lave et omkvæd dobbelt så langt uden at vende sig om og sikre, at trommeslageren og bassisten er med. Han kan også fortælle om en skør oplevelse på en tankstation tidligere på dagen uden at risikere dræberblikke fra bandkollegerne.

- Når det kun er mig, bliver det mere jovialt og frit fra leveren. Jeg kan sløjfe en sang og generelt være mere impulsiv. Det er der også et nærvær i, siger Rasmus Walter.

Annonce

Græd på tv

Selv om mange danskere er tilbageholdende med at købe koncertbilletter for tiden, håber han, at soloturneen trækker så fulde huse, som reglerne tillader.

- Jeg medvirker to gange i denne jubilæumssæson af "Toppen af poppen". Selv om flow-tv ikke har samme antal seere, som da jeg medvirkede i 2014, skulle det overraske mig, hvis der ikke sidder nogen blandt seerne og tænker, at en koncert med mig kunne være interessant. Jeg udsender også "I mit blod" 30. oktober, som gerne skulle stimulere lysten til at høre mig live. Timingen kan ikke være meget bedre i den sammenhæng, konstaterer Rasmus Walter.

Han havde ikke set sig selv sidde og græde på tv, men søndag aften ramte Kwamie Livs fortolkning af "Finder vej" ham med en kraft, han ikke havde forudset.

- På forhånd ville jeg have svoret, at jeg ikke ville græde på tv. Men jeg endte sgu med at sidde og pjevse lidt. Det er det, musik kan. Og det skal man bare omfavne. Det hjælper heller ikke at være blevet far, fordi man bliver så fandens følsom. Det forstærkes tilmed med alderen, kan jeg se på min far. Jeg forudser, at jeg går rundt og tuder konstant, når jeg bliver 70.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Aarhus For abonnenter

Kiks i kommunikationen kan udløse konflikter: - Et plejehjem i Aarhus er på ingen måder et luksushotel

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

AGF

Skuffet David Nielsen efter nederlag: - Vi manglede kvalitet offensivt

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Kun AGF-defensiven ragede en smule op søndag aften

Annonce