Annonce
Aarhus

Record Store Day er vinyl-nørdernes store dag: Her er det, du skal gå efter

Mads Nordestgaard og Reverbvinyl er klar til vinylnørdernes store dag, Record Store Day, som afvikles lørdag 12. juni. Foto: Flemming Krogh
LP-plader er blevet populære. Record Store Day er en særlig dag, hvor pladeselskaberne hylder de fysiske butikker ved at udsende specielle udgivelser, som ikke kan købes i net-butikker. I Aarhus er der flere butikker, som ser frem til dagen.

AARHUS: På få år har vinyl - eller Lp'er om man vil - fået en renæssance. Vinyl kan noget særligt, hvor det at stå med et pladecover i hånden, at lytte til et album fra start til slut og få særlige nuancer med, får den analoge oplevelse frem, som digital lytning ikke formår.

Hvert år hylder større og mindre pladeselskaber de fysiske butikker ved at udsende sjældne albums, som enten er udgået for længst eller aldrig har været udgivet før på LP.

I år er antallet af udgivelser stort. Der er mange sjove og relevante udgivelser imellem og det ser indehaverne af byens pladebutikker frem til at kunne tilbyde deres kunder.

Annonce

- Det er helt vildt i år. Der er så mange spændende udgivelser på Record Store Day, at det næsten er umuligt at fremhæve nogle enkelte, lyder det begejstret fra Mads Nordestgaard, indehaver af Reverb i Nørregade.

Han har haft sin butik i flere år. Record Store Day er en særlig dag for ham, hvor han åbner butikken tidligt og serverer kaffe og rundstykker til de første kunder. I år har han bestilt omkring 1.000 plader hjem, så det er et voldsomt stort antal.

Svært at vælge ud

Går man ham på klingen, fremhæver han albummet Abbabubba med Black Francis, som mange kender som forsanger i bandet Pixies. Black Francis ligger højt på Mads Nordestgaards egen liste over favorit-musikere. Et andet bud er med den legendariske, amerikanske rockgruppe Doors, som også er med på Record Store Day. Albummet "Morrison Hotel Sessions" kan formentlig friste mange fans.

Går man 100 meter op ad Borgergade støder man på pladebutikken Badstuerock, hvor indehaver Björn Lÿden er ved at danne sig et overblik. Han har fået adskillige papkasser hjem med udgivelser, som skal prissættes inden Record Store Day.

Annonce

Går efter de sikre

Han ser frem til en travl dag.

- Vi åbner klokken otte på lørdag, og der skal nok være kø foran butikken. Der er mange gode udgivelser denne gang, og jeg har bestilt meget hjem. Måske er det min rekord i antal, funderer Björn Lÿden, som ikke tager de mere underlige udgivelser hjem.

- Jeg tager ikke store chancer. Jeg prøver at komme udenom de mere obskure udgivelser og albums, som ikke er kendte i Danmark.

Alligevel er der rigeligt at komme efter, hvis man møder op i hans butik til Record Store Day. Selvom det er svært, kan han lokkes til at fremhæve tre udgivelser, som han mener, det er værd at købe.


Fela Kutis tekster rummer politiske budskaber. Det handlede om blodig alvor dengang i 70'erne - og det kan jeg godt lide.

Björn Lÿden. Badstuerock


Første bud er den New Zealandske gruppe Verlaines med Live at the Windsor Castle, som aldrig har været udgivet på vinyl tidligere. Verlaines - som kan betegnes som melodisk post-punk - er et af butiksejerens egne favoritter.

Det afrikanske band Fela Kuti, som udgav deres album Open & Close tilbage 1971, og som derfor har 50-års jubilæum, er et andet bud på noget, man skal søge efter.

- Fela Kutis tekster rummer politiske budskaber. Det handlede om blodig alvor dengang i 70'erne - og det kan jeg godt lide. Faktisk savner jeg nogle holdninger og budskaber fra nutidens musikere indimellem, siger Björn Lÿden.

Annonce

Plads til overraskelser

I den anden ende af midtbyen, tæt på busstationen, passer Jonas Kandborg for en kort stund butikken Route 66. Butikken har også et stort udvalg af nye og brugte vinyler, og har naturligvis også købt særlige udgivelser hjem til Record Store Dag.

- Jeg skal have fat i Rage Against the Machines live-plade. Det er et must-have for mig, lyder det bag mundbindet.

Albums du skal kigge efter

Tre eksperter giver deres bedste bud.

Mads Nordestgaard, Reverb i Nørregade

  • Black Francis: Abbabubba
  • Doors: Morrison Hotel Sessions
  • Amy Winehouse: Remixes


Björn Lÿden, Badstuerock

  • Verlaines: Live at the Windsor Castle
  • Fela Kuti: Open & Close
  • Maria McKee: High


Jonas Kandborg, Route 66

  • Rage Against the Machine: The Battle Of Mexico City
  • Sly & Robbie: The Final Battle

Den unge fyr er på SU, så hans budget til Lp'er fra Record Store Day er ikke stort. Normalt kigger han efter særlige udgivelser med store navne som Lou Reed og David Bowie til dagen hvor de fysiske plader butikker bliver hyldet.

Men de udgivelser ser der ikke ud til at være med i denne omgang.

- Men jeg plejer at blive overrasket. Måske frister et fedt cover, noget som ser sjovt og nyt ud, og så ender jeg alligevel med at købe et ekstra album, siger Jonas Kandborg.

Efter en længere tænkepause kommer han op med endnu et navn, som man skal kigge efter: Sly & Robbie, The Final Battle, er også på den unge mands ønskeliste.

Om han får fat i den, er usikkert, da mange af udgivelserne til Record Store Day er limiterede. Og derfor giver det god mening at stå tidligt op på lørdag, hvis man altså er til vinyl.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

50 år: Arbejdshest repræsenterede Danmark ved fem slutrunder

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce