Annonce
Debat

Red klubberne og vores børns trivsel

skolerskoleklubklubberfritidsklubnex

Aarhus byråd har begået en fejl ved at flytte alle klubber ind på skolerne. I Øgaderne stuves børnene sammen på Samsøgades Skole, og i Holme mister de deres elskede heste.

Til borgermøde i Midtbyklubben på Nørre Alle var det en tilståelsessag fra politikerne fra Aarhus Byråd, at det er en ren sparerøvelse at tvangsflytte byens klubber ind på folkeskolerne.

Det blev besluttet, uden at høre forældre, klubber eller skoler. De blev meget overrasket, fordi det i den oprindelige forligstekst stod, at klubber skulle flytte ind på skoler, hvor det gav mening. I det endelige forlig var teksten ændret til, at alle byens klubber skal flytte ind på skolerne. Jeg kan godt forstå, at borgerne føler sig ført bag lyset og snydt.

Midtbyklubben har børn primært fra Samsøgades Skole, men også Elise Schmidt og Lauersens Realskole. Efter skole har børnene masser af muligheder for at udfolde sig i fantastiske lokaler i baggården på Nørre Alle med klatrevæg, køkken, basket, spil etc. Imens de venter i trygge pædagogiske rammer på, at deres forældre kommer hjem. De rammer har de ikke på skolen.

Børn og unge har brug for meningsfulde fællesskaber uden for skolen. Miljøskiftet om eftermiddagen giver mulighed for nye relationer og mere "fri tid" til at blive mødt af andre mennesker. Forskere taler om "skolernes motivationskrise", og mere tid i skole er ikke motiverende. Det sagde børnene også til borgermødet; de gider ikke være i skolen hele dagen! Ligesom børn fra privatskolerne ikke vil komme i en klub på Samsøgades Skole.

Klubben har også en vigtig rolle i forhold til ca. 60 procent på friplads, hvor mange børn kommer fra andre distrikter, særligt Aarhus V. At nedlægge klubben vil betyde flere børn på gaden uden pædagogiske opsyn og giver et større pres på Børnenes Jord, der er beskåret til kun én pædagog.

I Holme ser det ud til, at Klubben Holme Vestergård mister de 10 heste, som børnene elsker og giver en helt særlig modning og læring. Især børn, der har det svært, kan have gavn af, at omgås dyr. Klubben har også en BMX-bane og andre vigtige udendørsaktiviteter.

Skal børn virkelig stavnbindes til folkeskolen hele dagen? Først med længere skoledage og nu i klub? Lyt til børnene, forældrene, pædagogerne og lærerene. Der er brug for lokale løsninger, som vi brænder for i Alternativet. Vi tror ikke på "top down"-løsninger, der skal gælde for alle.

Politikerne siger, at de ikke vil åbne forliget. I 2012 ville man lukke Rundhøjskolen. Den beslutning ændrede man. Det kan man igen.

Kære byråd. Red klubberne og vores børns trivsel.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce