Annonce
Indland

Redaktøren i den røde stol: Er Bios-sagen i virkeligheden endnu større

Peter Rasmussen, chefredaktør, avisen Damnmark.

Bios-sagen er såmænd stor nok, som den er. Falck, som er et af landets gamle, hæderkronede firmaer med både Lego og Lundbækfondens penge i ryggen, indlader sig på en usympatisk kampagne, der skal fortrænge hollandske Bios fra det danske ambulancemarked. Til det formål bliver der blandt andet hyret adskillige kommunikationsbureauer til at påvirke pressen. Nu sender Konkurrencerådet så sagen videre med en politianmeldelse til bagmandspolitiet.

At kommunikationsbureauer forsøger at påvirke pressen, er der sådan set ikke noget galt i. Det er deres arbejde. På samme måde er det pressens arbejde at sortere i den uendelige strøm af lobbyister og kommunikationsmedarbejdere og spindoktorer, der forsøger at mase deres egen dagsorden frem på forsider og sendeflader.

Det, som nu ser lidt underligt ud er, at Bios-sagen også indeholder en mærkelig sammenblanding af Falcks og 3F's interesser. Helt konkret er der hollandske journalister, der føler sig ført bag lyset, fordi de troede, at de arbejdede for en kommunikationsmedarbejder i den danske fagbevægelse til at finde smuds frem om Bios. Nu viser det sig, at kommunikationsmedarbejderen var betalt af Falck, selv om han var tidligere chefredaktør på 3F's fagblad.

Det beviser selvfølgelig ikke, at Falck og 3F var i direkte samarbejde om at forsøge at presse Bios ud af markedet. De kunne ellers have grund til det.

3F, der er reddernes fagforening, ville selvfølgelig gerne have, at deres medlemmer kunne beholde de favorable vilkår, som de havde i Falck. Og Falck ville gerne slippe af med en konkurrent, der med tiden kunne vokse sig stor og begynde at byde på ambulancekørslen i andre dele af landet.

Over for de to spillere stod så Bios, som påstod, at de kunne køre ambulancekørsel i region Syddanmark 65 millioner kroner billigere end det, som Falck skulle have for samme opgave.

Hvis man nu forestiller sig, at Falck og 3F har indgået en uhellig alliance om at mase Bios ud, kommer sagen pludselig op i en helt anden størrelse. Så er det historien om, at en privat virksomhed og en del af fagbevægelsen har forsøgt at sætte sig på et marked, hvor de i forening selv kunne bestemme vilkårene. Oven i købet ambulancekørsel, som i hovedsagen er et skatteyderbetalt område, hvor Falck i forvejen har nærmest monopollignende vilkår.

Nu er det selvfølgelig langtfra sikkert, at det er sådan, det forholder sig. Det finder vi først ud af, hvis konkurrencemyndighederne undersøger forholdet mellem Falck og 3F med samme nidkærhed, som man har undersøgt forholdet mellem Falck og kommunikationsbureauerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

Annonce