Annonce
Kultur

Reddet fra affaldscontaineren: Ny form for festivalmad testes på Smukfest

Kasseret mad får nyt liv i boden Wasteland på Smukfest. Her er det medarbejder Oliver Geppel, der griller grøntsager, som ellers ville være endt som affald. Foto: Axel Schütt
Wasteland hedder en ny madbod i Bøgeskoven. Et helt nyt koncept, hvor overskudsmad udgør samtlige råvarer.
Annonce

FESTIVAL: Intet år uden noget nyt på Smukfests madfront. Således heller ikke jubilæumsåret, hvor et helt nyt koncept i Bøgeskoven har set dagens lys: Mad lavet udelukkende af råvarer, der ellers ville have endt deres levetid i skraldespanden.

Wasteland hedder boden, der byder på tre forskellige wraps, og som det københavnske madbureau Food Studio står bag i samarbejde med festivalen.

- Madprofilen på Smukfest er generelt blevet bedre, men det er stadig mad med mange e-numre og mange færdigvarer. Vores bod er nok et lille vindue af, hvad man kan opleve mere af om måske fem år, siger Jonas Andersen, stifter af Food Studio.

Vores bod er nok et lille vindue af, hvad man kan opleve mere af om måske fem år.

Jonas Andersen, stifter af Food Studio og madboden Wasteland

Annonce

Kasseret, men brugbart

Konceptet er enkelt. Alle råvarer er varer, der er kasseret af supermarkeder eller cateringfirmaer på grund af enten en snarlig udløbet holdbarhedsdato eller af kosmetiske årsager.

- Nu skal man ikke tro, at det er varer, der ikke dur længere eller er rådne. Det er varer som intet fejler, og som vi har samlet ind gennem måneder. For at bevare dem har vi brugt gode gammeldags metoder som syltning og fermentering, men vi har også netop modtaget en hel del ferske varer som for eksempel champignon, squash og jordbær. Det vil sige, at vi har sat en fast menu fra begyndelsen, men at vi også putter andre elementer i, alt efter hvad vi kan få, forklarer Jonas Andersen.

Han fortæller, at hovedingrediensen, selve wrap’ene, er lavet af kasseret brød fra supermarkeder og en enkelt bager på Nørrebro i København.

- Vi har tørret brødet og møllet det igen, og det gav en blanding af mel og rasp, som vi så laver til fladbrød med lidt salt, vand og gær.

Annonce

Et skridt mod mindre spild

Målet på kort sigt er at sælge 4000 wraps på Smukfest, og på længere sigt handler det overordnet om at reducere madspild med blandt andet oplysning og dialog.

- Vi vil vise, at man kan lave velsmagende mad af råvarer, som er kasseret, men intet fejler. Vi håber, folk synes, det smager godt og får talt sammen om, hvor meget vi egentlig smider ud. Vi ved godt, vi ikke redder verden ved at sælge 4000 wraps, men det er et skridt i den rigtige retning, og måske kan det få festivalen til at tænke mere i samarbejde mellem de mange madboder, så varerne kan udnyttes bedre, lyder det fra Jonas Andersen.

Wasteland ligger i området Søbadet og serverer blandt andet wraps med kødboller af lam, med marineret kylling og med grillede grøntsager.

Stifter af københavnske Food Studio Jonas Andersen håber ikke blot på et godt salg, men også på et skridt i retningen mod mindre madspild. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Høj hastighed, ulovlige overhalinger, venstre om helleanlæg og kørsel over for rødt: - Vi ser det hele, siger politikommissær

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Aarhus For abonnenter

Bilist på flugt mejede kvinde ned: Hvornår skal politiet forfølge bilister, der stikker af?

Aarhus

Dagens corona-tal viser en lille stigning, men der er langt op til de grimme tal fra december

Annonce