Annonce
Danmark

Regering lovede at prioritere oprydning på giftgrunde: Har ikke afsat ekstra penge på 'grøn' finanslov

Her ses kemikaliedepotet ved Høfde 42. Det indkapslede område er dækket med sand og sikret mod havet med en kystsikring. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Regeringen og støttepartierne har ikke fundet ekstra penge til oprydning af de ni generationsforureninger i finansloven. Det selvom oprydningen indgår i regeringens forståelsespapir, og SF krævede 300 millioner afsat. Blå blok ville afsætte 600 millioner frem mod 2030.

Finanslov: Der har i mere end 60 år ligget over 100 ton forurening og syv ton kviksølv i giftdepotet ved Harboøre Tange klos op ad Vesterhavet. Og intet tyder på, at forureningen bliver fjernet lige med det samme.

Borgere, der lever tæt på nogle af danmarkshistoriens største forureninger, må nemlig se langt efter økonomisk hjælp til oprydning. Også selvom regeringen og støttepartierne har gjort det klart, at de vil prioritere at håndtere og rense de store generationsforureninger.

Der er nemlig ikke afsat ekstra penge til oprydning efter de ni såkaldte generationsforureninger i den finanslovaftale, som regeringen, støttepartierne og Alternativet mandag aften blev enige om og som ifølge partierne selv skaber et mere grønt Danmark.

Det på trods af, at SF gik ind til forhandlingerne med et erklæret mål om at sikre 300 millioner kroner ekstra i 2020 til de ni forureninger, der blandt andet tæller Høfde 42 ved Harboøre Tange, Grindsted-forureningen og Kærgård Klitplantage nord for Esbjerg.

- Det lykkedes ikke, og det er vi ærgerlige over. Men når fem partier skal være enige om en finanslov, kan de enkelte partier ikke få alt igennem, som de ønsker, siger SF's klima- og energiordfører, Signe Munk, der ellers mener, at der er landet en "flot" finanslov.

Generationsforureninger

De store "generationsforureninger" skyldes udledning fra industrien i 1950'erne og 1960'erne.

Udtrykket bruges om giftdepoter, hvor håndteringen vil koste mindst 50 millioner kroner.

De ni generationsforureninger i Danmark er:

Grindstedværket, Grindsted: Forurening med giftigt spildevand.

Kærgård Klitplantage nord for Esbjerg: Forurening med giftigt spildevand fra blandet andet Grindstedværket.

Gammel fabriksgrund ved Cheminova, Harboøre Tange: Forurening fra produktion af pesticider.

Cheminovas nuværende fabriksgrund, Harboøre Tange: Forurening fra produktion af pesticider.

Høfde 42 ved Cheminova, Harboøre Tange: Forurening fra produktion af pesticider.

Skuldelev, Frederikssund: Forurening ved byen Skuldelev med klorerede opløsningsmidler fra metalvirksomhed.

Naverland ved Albertslund: Forurening med klorerede opløsningsmidler.

Den tidligere Collstrup-grund ved Esrum Sø: Arsenforurening fra virksomheden Collstrup.

Lundtoftevej 150 og 160, Lyngby: Forurening med klorerede opløsningsmidler fra køleskabsfabrik.

Derudover aspirerer forureningen ved Himmark Strand på Als til at blive den tiende generationsforurening.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.

Satser på næste finanslov

Hun forklarer, at indførelse af minimumsnormeringer og klimatiltag var nok til, at SF var klar til at afvige på kravet om penge til generationsforureninger.

Selvom oprydningen efter forureningerne indgår i forståelsespapiret, der blev udarbejdet af Socialdemokratiet og støttepartierne ved regeringsdannelsen, var der ifølge Signe Munk altså ikke opbakning fra de andre partier til at afsætte penge til oprydningen. Derfor satser SF nu på at sikre penge til oprydning på næste finanslov.

- Politik er nogle gange en sport, hvor man må sige tingene flere gange, før det lykkes, siger hun.

De manglende penge til oprensningen af de mange giftgrunde møder stor skuffelse hos formand for miljøudvalget i Region Syddanmark, Jørn Lehmann Petersen (S), hvor der lige nu arbejdes med at kortlægge konsekvenserne ved Grindsted-forureningen.

- Jeg har snart ikke tal på, hvor mange politikere, der har besøgt Grindsted. Så jeg havde da regnet med, at der blev sat noget af, siger udvalgsformanden, der også ligeledes peger på, at han forventede penge, da oprydningen af generationsforureningerne står nævnt i regeringens forståelsespapir.

Annonce

Blå blok havde afsat penge

Var resultatet ved folketingsvalget i juni endt med en sejr til blå blok, var borgerne omkring forureningerne stillet ekstra penge til oprydning i udsigt over en årrække.

I delaftalen om en sundhedsreform, hvor regionerne skulle nedlægges, afsatte blå blok i foråret 600 millioner kroner frem mod 2030 til oprydning af de ni generationsforureninger. Penge, der kom udover de cirka 430 millioner kroner, som regionerne årligt bruger på området i dag.

Sundhedsreformen blev som bekendt skrottet. Og det nye røde flertal har altså ikke fundet nogen nye penge til forureningerne. Regeringen har i første omgang valgt at videreføre de 40 millioner kroner, som et bredt flertal i folketinget afsatte i 2020, men hvad der sker efterfølgende er uvist.

Der er konstateret forurening fire steder i og omkring Grindsted By, som stammer fra en gammel fabriksgrund i byen. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce

Kræver trecifret millionbeløb

Signe Munk mener, at de blå partier havde afsat alt for få penge, til at det ville have en effekt på generationsforureningerne. Og derfor var midlerne fra de blå partier ligegyldige.

Men eksempelvis 40 millioner kroner om året er vel bedre end nul ekstra kroner om året, som I har fået igennem?

- Ikke hvis det ikke er nok. Den rigtige vej at gå er at afsætte nok penge til at sætte udbud med oprensning i gang. Og det kræver et trecifret millionbeløb, siger hun.

Men det afviser Venstres miljøordfører Jacob Jensen, der er skuffet over, at der ikke er fundet flere penge til generationsforureningerne i finansloven.

- 600 millioner kroner er en sjat penge, og man ville kunne komme et stykke af vejen. Det er trods alt noget mere end det, der er afsat nu - nemlig ingenting, siger han.

Miljøminister Lea Wermelin (S) fastslår, at Regeringen fortsat tager generationsforureningerne alvorligt, og at hun vil lave en plan for, hvordan man kommer forureningerne til livs. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Annonce

Minister forsvarer fravalg

Miljøminister Lea Wermelin (S) mener ikke, at blå bloks finansiering af de 600 millioner kroner var realistisk, og fastslår, at regeringen prioriterer oprydningen af de forurenede områder højt, men:

- Vi kan ikke løse alle problemer på et halvt år, siger ministeren, der ikke vil love, at der kommer ekstra midler til oprydningen af generationsforureningerne på næste finanslov.

Ifølge hende har regeringen sammen med støttepartierne lavet en "historisk grøn finanslov" og peger på, at investeringer på 134 millioner kroner i ny teknologi også får betydning for oprydningen efter generationsforureningerne. Hun vil nu sammen med regionerne lave en plan for, hvordan man kommer forureningerne til livs.

- Selvom man kunne ønske, at man bare kunne knipse med fingrene og løse problemet, så er det en meget kompleks og stor opgave, siger hun.

Hun understreger, at regeringen på trods af de manglende ekstra midler til generationsforureningerne fortsat er forpligtet til at leve op til løftet om at prioritere og håndtere de store forureninger.

Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Alarm 112

Fuld gevinst til patrulje: Nappede to narkosælgere i ét hug

Annonce