Annonce
Debat

Regeringen bruger pisk for at skaffe arbejdskraft: Det er en katastrofe - menneskeligt og økonomisk

"Statsministeren siger, at vi skal arbejde langsigtet for at udvide arbejdsstyrken. Jeg er helt enig i udsagnet. Men samtidig gør statsministeren tæt på ingenting for at hjælpe de mennesker, hun gerne vil have med i beskæftigelse", skriver Claus Thomasbjerg. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DEBAT: Der er mangel på arbejdskraft, og flere danskere skal i arbejde. Det har statsminister Mette Frederiksen gentaget mange gange de seneste uger. Det kan alle jo kun være enige i. Men hvorfor er det, at vi står og mangler arbejdskraft?

Hvorfor er der f.eks. 45.000 unge mellem 15 og 25 år, som hverken går i skole eller har et arbejde? For at svare på det spørgsmål skal man kigge på hvert enkelt borgers forudsætninger for uddannelse og beskæftigelse. Her vil man bl.a. se, at alt for mange ikke har fået den støtte og hjælp, som de har haft brug for. Det gælder især socialt udsatte, mennesker med handicap og psykisk sygdom/sårbarhed.

Og her kan det siges meget tydeligt: Alt for mange børn og unge bliver svigtet af det offentlige, hvor kortsigtede sparehensyn kommer før den rette hjælp på det rette tidspunkt. Derudover mødes udsatte unge med alt for mange benspænd i kampen for at tage en uddannelse. Det giver et kæmpe ressourcespild, som hvert år koster samfundet mange milliarder kroner.

Annonce

Derudover er der over 300.000 danskere på sygedagpenge. Mange af dem bliver syge på arbejdet, fordi presset på de ansatte er højt mange steder. Et kæmpe samfundsproblem, som skal løses med bedre arbejdsforhold. Her skal ansættelse af f.eks. flere velfærdsmedarbejdere ikke ses som en 100 procents-udgift, da det også vil nedbringe sygefraværet. Og flere medarbejdere vil samtidig betyde, at flere bliver i deres faggruppe, ligesom det bliver lettere at rekruttere nye medarbejdere.

Så længe lovgivningen spænder ben, så bliver der ikke flere danskere, som er i stand til at tage en uddannelse og et arbejde.

Samtidig er antallet af borgere med fysiske og psykiske sygdomme stigende. Men i stedet for, at man arbejder ud fra borgernes kvalifikationer, udfordringer og motivation, presses de ud i lange afklaringsforløb, som ikke hjælper dem. Tværtimod.

Det samme sker for langtidsledige på kontanthjælp, der går fra den ene udsigtsløse aktivering til den næste i et system fyldt med regler og lovgivning. Et system, der ofte ikke løfter mennesker op og videre i meningsfuld beskæftigelse, der giver arbejdsglæde og imødekommer deres udfordringer.

Statsministeren siger, at vi skal arbejde langsigtet for at udvide arbejdsstyrken. Jeg er helt enig i udsagnet. Men samtidig gør statsministeren tæt på ingenting for at hjælpe de mennesker, hun gerne vil have med i beskæftigelse. Seneste bevis er regeringens finanslovsudspil.

Og jeg tror, at de reformer, statsministeren lægger op til, indeholder meget pisk og et manglende fokus på at investere langt mere i de mange børn, unge og voksne, som ikke bliver hjulpet ordentligt i dag.

Det er helt afgørende, at statsministeren og alle andre centrale politikere forstår, at så længe der ikke laves ambitiøse og langsigtede investeringsmodeller, og så længe lovgivningen spænder ben, så bliver der ikke flere danskere, som er i stand til at tage en uddannelse og et arbejde. Det en katastrofe – både menneskeligt og økonomisk.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

Folketingsmedlem og skolepædagog: Det er på tide at sikre minimumsnormeringer i SFO’erne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

AGF

Stortalent sikrede point for AGF's U19-drenge: Lynede i debut

Annonce