Annonce
Debat

Regeringen glemmer naturen

Dan Jørgensen
Annonce

Natur: Danmarks borgerlige regering vil gerne fremstå som grøn. Sandheden er imidlertid, at den stadig tænker mere på sit gode forhold til landbruget, end den gør på vores fælles natur.

Fint nok, at Lars Løkke nu gerne vil have flere elbiler på gaderne i Danmark. Det var også på tide. Jeg er helt villig til at glemme, at hans parti indtil forleden harcelerede mod mit partis visioner på det område for så pludselig selv at springe ud som tilhængere af de samme ideer. Det er kun godt. Tak for det.

Man kan altid ærgre sig over, at det ikke er sket noget før. Hvis regeringen havde været ambitiøs i forhold til grøn transport fra starten - i stedet for først at blive det nu her lige før valget - så kunne der jo rent faktisk være sket noget. Men lad nu det ligge. Vi vil nu holde dem op på deres ord og sørge for at presse reel handling igennem.

Det, der for alvor er kritisabelt, er i langt højere grad de områder, hvor regeringen IKKE har skiftet kurs. Her tænker jeg primært på dens ligegyldighed over for vores natur.

I mit parti har vi foreslået, at vi sikrer kæmpe arealer af urørt skov samt langt mere urørt natur i Danmark. Det vil regeringen ikke være med til. Det er vigtigere at tjene lidt håndører på skovdrift og monokultur, end det er at skabe biodiversitet og varig natur, må man forstå.

Også vores grundvand er truet. Her findes igen og igen pesticidrester i boringer. Det er en skandale. Regeringens svar? Den afviser alle krav fra os om at stramme op på reglerne.

Hvad med luften? Heller ikke her ser man skyggen af ambitioner. Ved Venstre mon, hvor mange mennesker der hvert år dør af luftforurening her i landet?

Samlet set tegner der sig et billede af en regering, som kom til magten på et løfte om, at landbruget skulle have det lettere. Det har de fået. De kan sprøjte og gøde mere, end da vi havde ansvaret i sidste regeringsperiode. Men er det godt?

Svaret er åbenlyst nej, når det handler om vores miljø og natur. Men faktisk gør man heller ikke landbruget en tjeneste. Her er en sektor, som i disse måneder bruger meget store beløb på en omdømmekampagne i de danske medier. Men virker den slags, hvis danskerne samtidig ser en sektor, der ikke kerer sig om miljøet? Jeg tror det ikke.

Tag eksemplet med bierne. Mon ikke alle danskere er ret optagede af, at vi skal passe på dem? En fremtid uden bier er uoverskuelig. Den bestøvning, de laver i vores natur, er livsvigtig for så meget planteliv. Alligevel har regeringen i EU kæmpet mod et forbud mod brugen af giftstoffet neonikotionider. Et stof, der slår bierne ihjel. Her var Danmark sammen med Tjekkiet og Rumænien de eneste lande, der hævdede, at hensynet til bierne måtte veje mindre end hensynet til de landmænd, der ønskede at fortsætte med at bruge stoffet.

Vi socialdemokrater vil en anden vej. Det tror jeg også, danskerne vil. Det handler ikke om at være imod landbruget. Det handler om at støtte dem i at producere mere miljøvenligt, at turde sætte krav og i øvrigt huske, at vi ikke moralsk bare kan tillade os at smadre den natur, vi har nu, for fremtidige generationer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Aarhus

Efter kras kritik: Regionen lover nu markant kortere ventetid på at blive corona-testet

Annonce