Annonce
Indland

Regeringen indfører udkantsfilter

Erhvervminister Brian Mikkelsen (K) da han 9. januar var på besøg i Jyllinge. Nu indfører han en landdistriktsfilter på lovgivningen. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Regeringen overhaler oppositionen inden om og indfører nu et filter på lovgivningenFremover skal der vurderes om nye love får negativ indvirkning på landdistrikterne

Danmark er i ubalance. For meget lovgivning tager udgangspunkt i livet i hovedstaden og de store byer. Det er holdningen fra organisationer som Danmark på Vippen og Landdistrikternes Fælllesråd, der sammen med blandt andet provinsens borgmestre, Landbrug og Fødevare og SF igennem de seneste måneder har intensiveret kampen for at få indført et såkaldt landdistriktsfilter på lovgivningen.

Et filter som ved ny lovgivning skal vise konsekvenserne for landdistrikterne - negative eller positive - så politikerne bliver klædt bedre på til at træffe beslutninger, som gavner hele Danmark og ikke blot dele af Danmark. SF har fremsat det som en lovforslag, der skal behandles i Folketinget torsdag, men mandag eftermiddag trådte den konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen sømmet i bund og overhalede SF inden om med en beslutninger om, at nu bliver filteret simpelthen gennemført.

Annonce

Hvad er et landdistriktsfilter? Det er en proces, hvor man vurderer om nye love vil få konsekvenser for områderne uden for de store byer, og hvilke konsekvenser de vil få.

Landdistriktsfilterets lange vej

2000: Her nedsatte Indenrigsministeriet en arbejdsgruppe, der fik til opgave at lave en rapport om vurdering af regionale konsekvenser i beslutningsprocesserne.2001: Rapporten fra arbejdsgruppen blev fremlagt.

2014: SF fremsætter beslutningsforlag i Folketinget om at indføre landdistriktsfilter på lovgivningen. Det bliver nedstemt ved andenbehandlingen.

2015: Venstreborgmester Søren Steen Andersen fra Assens forslår et landdistriktsfilter på forsiden af Fyens Stiftstidende. Daværende oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) takker for ideen og kalder den "god".

2016: I november/december foreslår både Danmark på Vippen og Landdistrikternes Fællesråd at indføre et filter. Landdistrikternes Fællesråd laver en rundspørge blandt 34 provinsborgmestre, hvor 28 af dem bakker op om forslaget. 19. december genfremsætter SF i Folketinget det beslutningsforslag, som blev nedstemt i 2014.

2017: Mandag den 27. februar offentliggør erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at regeringen nu indfører landdistriktsfilteret.

Karsten Hønge, landdistriktsordfører for SF.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtalte sig allerede inden valget i 2015 positivt om tanken om et landdistriktsfilter, men har efter valget ikke ville svare på, om han havde tænkt sig at indføre det. Heller ikke da socialdemokraten Troels Ravn kort før jul stillede et såkaldt paragraf 20-spørgsmål. Her sendte statsministeren blot bolden videre til erhvervsminister Brian Mikkelsen.

- Vækst og udvikling i hele Danmark er et meget vigtigt element i regeringsgrundlaget. Derfor er det også naturligt, at regeringen nu sørger for et styrket fokus på landdistrikterne i hele lovgivningsprocessen, skriver Brian Mikkelsen nu i en pressemeddelelse.

Avisen Danmark har forsøgt at få uddybende kommentarer fra ministeren. Han har dog ikke kunnet afsætte tid til det.

SF overhalet indenom

I SF sidder transportordfører Karsten Hønge og er lidt paf.

- Jeg opfatter det som om, at regeringen vil tage luften ud af vores forslag ved at komme os halvt i møde, siger han.

SF fremsætter nemlig et beslutningsforslag i Folketinget på torsdag, som er identisk med Brian Mikkelsens beslutning - bortset fra at SF vil gøre vurderingen af konsekvenserne for landdistrikterne obligatorisk, mens det ligger i regeringens beslutning, at det skal besluttes fra gang til gang, om en vurdering vil være relevant.

- Hvis det er noget, der ligger regeringen for alvor på sinde, kan den lige så godt tage skridtet helt ud og stemme for vores forslag på torsdag, siger han..

Glæde i provinsen

I organisationerne Danmark på Vippen og Landdistrikternes Fællesråd er der udbredt glæde over det kommende filter på lovgivningen

- Ros til regeringen for dette. Vi kender dog endnu ikke det fulde omfang, og derfor opfordrer vi alle Folketingets partier til at stemme for SF's forslag, hvor det tydeligt fremgår, hvilke bemærkninger lovforslag fremover skal indeholde, siger Jakob Fastrup, formand for Danmark på Vippen.

I Landdistrikternes Fællesråd bider formand Steffen Damsgaard fat i, at Brian Mikkelsen annoncerede filteret på organisationens 20 års fødselsdag.

- Det er god timing, selv om det nok også hænger sammen med SF's beslutningsforslag på torsdag. SF's forslag går længere end regeringens, men jeg hæfter mig ved, at dette er noget, der rent faktisk bliver gennemført. Men hvis der opstår flertal for at gå hele vejen, hilser vi det selvfølgelig velkomment, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce