Annonce
Danmark

Regeringen lover konkret pensionsforslag inden et år

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jura står ifølge Beskæftigelsesministeriet ikke i vejen for stor aftale om tidlig pension til nedslidte.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil inden et år præsentere en model for, hvordan Socialdemokratiets store valgløfte om tidlig tilbagetrækning for nedslidte, skal indføres.

Det siger han efter, at Jyllands-Posten har fortalt, at embedsmænd nu ikke længere mener, at en ny aftale vil bryde tidligere forlig. Var det tilfældet, ville en ny aftale først kunne laves i næste valgperiode.

- Vi har kigget ned i dette her og har slået fast, at der ikke er noget som helst til hinder for, at man kan indføre en ret til tidligere tilbagetrækning allerede i denne her valgperiode.

- Det betyder, at de partier, der har forsøgt at skubbe diskussionen foran sig ikke længere kan bruge forligsjura som argument for ikke at indgå en aftale, siger Peter Hummelgaard.

Ministeren fortæller, at arbejdet med at lave en model for tidlig tilbagetrækning allerede er i gang. Ud over forligsjuraen har blandt andre Dansk Folkeparti gentagne gang sagt, at deres store problem er, at de ikke kan forholde til noget, de ikke har set.

- Inden for det næste år kommer vi til at lægge en model frem. Dansk Folkeparti har fuldkommen ret i, at de selvfølgeligt skal se en model, inden de kan tilkendegive støtte.

- Vi er i gang med arbejdet, og vi skal ikke underkende, at det er svært. Men det er ikke umuligt og vi kommer til at lægge en model frem, som vi kan indkalde til forhandlinger om, siger Peter Hummelgaard.

Før valget indgik den daværende regering, Dansk Folkeparti og Radikale en aftale om seniorpension til nedslidte. Men Socialdemokratiet mener ikke, den er omfattende nok.

- Vi arbejder med at give en egentlig rettighed til tilbagetrækning, der knytter sig til, hvornår man startede på arbejdsmarkedet og hvor nedslidt man er, siger Peter Hummelgaard, der samtidig afviser, at han ikke arbejder aktivt for at implementere den tidligere regerings aftale.

- Vi er venlige viceværter for den aftale. Også fordi vi ikke ser noget modstridende mellem den, og hvad vi selv arbejder for.

Socialdemokratiets valgløfte om ret til tidligt tilbagetrækning har fået meget fokus fra Dansk Folkeparti, der på sin hjemmeside har et ur, det tæller hvor længe siden det er, at løftet blev givet. Den har titlen "Hvornår bliver det til noget, Mette?" og har tidligere heddet "Hvornår bliver det Arnes tur?".

- Det kommer til at blive Arnes tur. Og det kommer det på meget kortere tid, end mange partier har forsøgt at bilde befolkningen ind, siger Peter Hummelgaard.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Tak for at alle magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar på det sociale område

Det sociale område i Aarhus Kommune skulle spare 90 millioner kroner i 2020. Det ville blandt andet gå ud over mennesker, som bor på bosteder, psykisk syge, unge hjemløse. 18. februar var der møde mellem budgetforligspartierne fra 2019, hvor partierne skulle indgå aftale om, hvorledes man skulle forholde sig til de 90 millioner kroners besparelser på det sociale område. Besparelserne blev i politisk sprog kaldt ”Balanceplan”. Inden da var der kommet ikke færre end 102 høringssvar fra privat personer, foreninger mv. Og 18. februar var der indkaldt til demonstration med sloganet ”En værdig balance ja tak! Balanceplan/besparelser nej tak”. Flere handicaporganisationer og fagforeninger var enten medarrangør eller støttede op om demonstrationen, og selvom det blæste og regnede, dukkede cirka 250 deltagere op. De 102 høringssvar og demonstrationen imod besparelserne må have gjort indtryk på forligspartierne, som dækker Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Venstre, for i løbet af aftenen blev de enige om at lette på besparelserne på cirka 45 millioner kroner. Der skal altså ”kun” spares det halve af de 90 millioner kroner, som ellers var udgangspunktet. Det, som jeg er mest glad for, er, at alle Aarhus Kommunes magistrater samt borgmesterens afdeling hjælper til. Hvorfor skriver jeg det? Fordi der er tradition for, at magistraterne ikke hjælper hinanden, men har nok i deres egen magistrat. Nu har jeg boet i Aarhus Kommune siden 1993 og fulgt med i byrådsarbejdet siden 2000. For mig er det første gang, at alle magistrater og borgmesterens afdeling medfinansierer på et bestemt område – i dette tilfælde det sociale område. Desværre kan alle, som er under det sociale område, ikke friholdes for besparelser, og nogle vil nok også mene, at det kunne være gjort bedre. Men når jeg ser, at alle syv partier i forligskredsen har skrevet under, og der dermed ”kun” skal spares cirka 45 millioner kroner i stedet for de oprindelige 90, så gør det mig glad – også selvom jeg ikke har sat mig 100 procent ind i, hvor man på det sociale område skal spare de 45 millioner. Tusind tak, for at alle Aarhus Kommunes magistrater og borgmesterens afdeling tager medansvar og medfinansierer for at undgå for store huller på det sociale område.

Danmark

Podcast: Politik med Funding og Løvkvist - Mette F flygter fra venstreorienteret helvede i Fælledparken

Annonce