Annonce
Indland

Regeringen lover ro om kommuners sygehusudgifter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mange kommuner har haft svært ved at se, hvad de skal betale for borgeres behandling på hospitaler.

Regeringen har besluttet at fastfryse den kommunale medfinansiering af sygehusudgifter i 2019. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at flere kommuner har haft svært ved at lægge budgetter, fordi de ikke kan se, hvad de betaler for.

- Når nogle kommuner oplever så store problemer, er vi selvfølgelig nødt til at tage det alvorligt, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i pressemeddelelsen.

- Det er selvsagt frustrerende for kommunerne, hvis de ikke kan gennemskue regningerne fra ministeriet og regionerne, udtaler hun.

Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne skullet betale en del af deres borgeres behandling på sygehuse. Meningen er, at det skal styrke kommunernes tilskyndelse til at forebygge sygdomme.

Men flere kommuner har påpeget, at regningerne har været svære at gennemskue. Derfor har kommunerne været nødt til at gennemføre pludselige besparelser, når de uventede regninger dumpede ind.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), er tilfreds med, at der kommer ro om udgifterne i 2019. Men udfordringen er at finde en permanent model, der virker, påpeger han.

- Det kan ikke være rigtigt, at kommunerne bliver tvunget til at gennemføre besparelser på velfærden, fordi nogle udgifter af uforklarlige årsager stiger, siger han i en pressemeddelelse.

- Konsekvenserne har direkte indflydelse på den velfærd, vi kan levere.

Det er særligt i 2018, at kommunerne har oplevet uigennemskuelige regninger og uforklarlige efterreguleringer, oplyser KL.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser, at nylige ændringer af modellen for kommunal medfinansiering kan have gjort det mere uigennemskueligt. Blandt andet ordningen blevet målrettet mod ældre og småbørn.

Regeringen har sat gang i en analyse af problemerne. Den ventes færdig i løbet af 2019.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce