Annonce
Indland

Regeringen lover ro om kommuners sygehusudgifter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mange kommuner har haft svært ved at se, hvad de skal betale for borgeres behandling på hospitaler.

Regeringen har besluttet at fastfryse den kommunale medfinansiering af sygehusudgifter i 2019. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Det sker, efter at flere kommuner har haft svært ved at lægge budgetter, fordi de ikke kan se, hvad de betaler for.

- Når nogle kommuner oplever så store problemer, er vi selvfølgelig nødt til at tage det alvorligt, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i pressemeddelelsen.

- Det er selvsagt frustrerende for kommunerne, hvis de ikke kan gennemskue regningerne fra ministeriet og regionerne, udtaler hun.

Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne skullet betale en del af deres borgeres behandling på sygehuse. Meningen er, at det skal styrke kommunernes tilskyndelse til at forebygge sygdomme.

Men flere kommuner har påpeget, at regningerne har været svære at gennemskue. Derfor har kommunerne været nødt til at gennemføre pludselige besparelser, når de uventede regninger dumpede ind.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S), er tilfreds med, at der kommer ro om udgifterne i 2019. Men udfordringen er at finde en permanent model, der virker, påpeger han.

- Det kan ikke være rigtigt, at kommunerne bliver tvunget til at gennemføre besparelser på velfærden, fordi nogle udgifter af uforklarlige årsager stiger, siger han i en pressemeddelelse.

- Konsekvenserne har direkte indflydelse på den velfærd, vi kan levere.

Det er særligt i 2018, at kommunerne har oplevet uigennemskuelige regninger og uforklarlige efterreguleringer, oplyser KL.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser, at nylige ændringer af modellen for kommunal medfinansiering kan have gjort det mere uigennemskueligt. Blandt andet ordningen blevet målrettet mod ældre og småbørn.

Regeringen har sat gang i en analyse af problemerne. Den ventes færdig i løbet af 2019.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce