Annonce
Danmark

Regeringen vil alligevel overholde EU-krav om øremærket barsel

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Regeringen vil ikke søge dispensation fra EU-krav om øremærket barsel. Det var en misforståelse, lyder det.

Regeringen agter ikke at søge dispensation fra det EU-direktiv, der øremærker to måneder af orloven efter en fødsel specifikt til fædre.

Det skriver ligestillingsminister Mogens Jensen (S), der tidligere har meldt det modsatte ud, på Twitter.

- For at udrydde alle misforståelser: Regeringen vil overholde og implementere direktivet om forældreorlov. Men vi skal videre med generel ligedeling af orlov med størst mulig fleksibilitet for familien, skriver Mogens Jensen.

Lørdag fortalte han til Politiken, at regeringen i stedet for at følge EU's retningslinjer ville gå efter at indføre en ordning, hvor fædre og mødre hver især som udgangspunkt får ret til 16 ugers orlov efter morens 14 ugers barselsorlov.

Det skulle være med en mulighed for at flytte ugerne, så de fordeles, som forældrene ønsker.

Regeringen ville formentlig også have haft svært ved at gå uden om EU-direktivet. Det vurderer Dorte Sindbjerg Martinsen, professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Hun har fulgt debatten om direktivet tæt.

- Jeg har læst det grundigt igennem og kan ikke få øje på, hvor det skulle fremgå, at man skulle kunne få sådan en dispensation, siger Dorte Sindbjerg Martinsen til Fagbladet 3F.

På Socialdemokratiets sommergruppemøde torsdag sagde statsminister Mette Frederiksen, at Danmark er forpligtet til at implementere direktivet om øremærket barsel i dansk lovgivning. Men hun ser mulighed for en tilpasning.

- Vi skal selvfølgelig implementere direktivet. Det er vi forpligtet til, men vi skal gøre det på en måde, så det passer til den særlige danske måde at gøre tingene på.

- Vi forsøger altid at få det, der besluttes på europæisk plan, til at passe med dansk lovgivning og til den måde, vi gør tingene på, sagde Mette Frederiksen, der dog ikke uddybede konkret, hvordan det skal ske.

Dansk Folkeparti ærgrer sig over udmeldingen fra Mogens Jensen.

- Ak ja! Så retter regeringen alligevel ind efter EU i spørgsmålet om de danske barselsregler.

- Trist læggen sig ned for EU, som aldrig skulle have blandet sig her, skriver formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

Omvendt er der begejstring hos De Radikale og SF.

- Øremærket barsel til far er et afgørende skridt mod mere ligestilling - både for kvinder og mænd, og det har længe været en hjertesag for os i SF, skriver Astrid Carøe, ordfører for ligestilling i SF, på Twitter.

Formålet med direktivet er at sikre en balance mellem arbejdsliv og privatliv for EU-borgere. Desuden skal det modarbejde ulighed mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet.

Hvis ikke faderen kan eller vil tage de to måneder, kan de ikke overtages af moren.

Ritzau har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra ligestillingsminister Mogens Jensen.

Han vil først udtale sig om øremærket barsel, efter at han i næste uge mødes med arbejdsmarkedets parter for at drøfte emnet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce