Annonce
Aarhus

Regeringen vil ikke redde nødlidende bosteder: Nu må politikerne i Aarhus selv redde kastanjerne ud af ilden

I Aarhus var der forventninger om penge fra statskassen til de hårdt pressede socialområde med blandt andet lukningstruede bo- og dagtilbud. Men der kommer ingen ekstra kroner. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Håbet om ekstra statskroner til socialområdet i Aarhus er knust. Ny økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening reserverer ingen penge til at løfte blandt andet de bosteder, der aktuelt trues af lukninger på grund af kritisable forhold.

AARHUS: Fra slem til næsten umulig.

Sådan udviklede situationen sig for det nødlidende socialområde i Aarhus, da en ny aftale om kommunernes økonomiske rammer sent tirsdag faldt på plads.

Aarhus og andre kommuner krævede en økonomisk håndsrækning på 5,5 milliarder kroner til at løfte blandt andre de hårdt pressede bo- og dagtilbud for handicappede.

Annonce

Men i aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening er der ingen ekstra penge til området.

- Nu er det åbenlyst, at ansvaret for at skabe forbedringer er placeret hos borgmesteren, rådmanden for området og resten af byrådet. Forholdene på især området for handicappede er kuldsejlet på deres vagt, og de har ansvaret for at rette dem op. Der kommer ingen penge udefra, siger formand Anne Kjeld Pedersen fra LEV Aarhus, der er en organisation for mennesker med udviklingshandicap, pårørende og andre interesserede.

Bosteder i krise

De seneste år har socialområdet i Aarhus haft det mere end svært.

Byråd og forvaltning har gennemført flere spareplaner, ligesom der er givet ekstraordinære bevillinger for at redde økonomien og servicestandarder på området.

Aktuelt er situationen tilspidset. Det skyldes, at Socialcenter Midt overvejer at varsle lukninger af flere bo- og dagtilbud for handicappede. Truslen bunder i utilstrækkelig kvalitet i plejen og andre forhold for beboere og brugere.

Samtidig står sidste års regnskab på det såkaldte specialiserede unge- og voksenområde til at lande i et minus på 85 millioner kroner.

Og prognoser forudser, at underskuddet kan stige yderligere i de kommende år.

Annonce

Bekymret rådmand

I Aarhus er Kristian Würtz (S) rådmand for det social område.

Rådmanden har længe talt for nødvendigheden af en økonomisk håndsrækning fra regering og Folketing. Men den kommer altså ikke i denne omgang.


Jeg er bekymret for vores opgave med at være der med den rette støtte, når eksempelvis flere aarhusianere udskrives fra psykiatrisk behandling eller når flere handicappede behøver botilbud.

Kristian Würtz (S), rådmand


- Jeg er bekymret for vores opgave med at være der med den rette støtte, når eksempelvis flere aarhusianere udskrives fra psykiatrisk behandling - eller når flere handicappede behøver botilbud. Her leverer regeringen regeringen med økonomiaftalen ikke det ekstra løft, som jeg og mange andre håbede på, forklarer Kristian Würtz.

Han er dog tilfreds med, at den ny økonomiaftale grundlæggende sikrer penge til at håndtere tilgangen af borgere på grund af befolkningsudviklingen i Aarhus.

- Det har ikke altid været en selvfølgelighed i økonomiaftalerne, fortæller rådmanden.

Annonce

En skal-opgave venter

I Aarhus Byråds social- og beskæftigelsesudvalg finder byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V) det skuffende, at Kommunernes Landsforening (KL) med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) som formand ikke er lykkedes med at skaffe penge til socialområdet.

KL gik ind i forhandlingerne med et krav om ekstra 5,5 milliarder kroner til området.

Gert Bjerregaard (V) peger på, at byrådet står med en helt særlig opgave i forbindelse med problemerne på socialområdet i Aarhus. Foto: Axel Schütt

- Vi står nu tilbage med nogle helt særlige udfordringer, som kræver omfordelinger af pengene i kommunens budget. Men det her er en skal-opgave for byrådet ved de kommende budgetforhandlinger, og den vil Venstre ganske enkelt være med til at løse, understreger Gert Bjerregaard.

Rådmand Kristian Würtz håber, at alle byrådets partier vil gå konstruktivt ind i arbejdet med at finde penge til socialområdet.

- Der er ingen tvivl om, at byrådet nu skal i gang med en knivskarp prioritering, understreger han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

50 år: Arbejdshest repræsenterede Danmark ved fem slutrunder

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce