Annonce
Indland

Regeringen vil smide dømte lejere ud udenom domstole

Foto: Jens Thaysen

Regeringen vil skubbe domstole til side, når udlejere vil af med kriminelle. Advokater og lejere er bekymrede.

Hvis en person, der bor i en lejelejlighed, får en ubetinget fængselsstraf for eksempelvis vold, der er begået inden for en kilometer fra bopælen, skal hele husstanden automatisk smides ud.

Det skal ske, uden at domstolene - som i dag - kan blande sig og vurdere beviserne for, om personen reelt skaber utryghed i boligområdet.

Det fremgår af regeringens lovudspil om parallelsamfund, skriver Politiken.

Hensigten er, at boligselskaber og private udlejere hurtigere end nu skal kunne ekspedere beboere ud, når det handler om forskellige sager.

Det gælder blandt andet groft hærværk, indbrudstyveri, vold, trusler, afpresning, røveri, brandstiftelse, voldtægt, drab eller salg af narkotika.

Annonce

Bekymrende

Men forslaget får Advokatsamfundet, Den Danske Dommerforening og Lejernes LO til at opponere.

Men ifølge Torben Jensen, der er generalsekretær for Advokatsamfundet er det bekymrende, at man som udlejer bare kan lægge en domsudskrift på bordet i fogedretten, og så skal husstanden flytte nærmest per automatik.

Det er fordi "man reelt fratager domstolene det frie skøn ved udsættelsesforretninger", mener han.

- Der indføres jo helt objektive kriterier for at smide en familie ud. Det er relativt bekymrende, hvis politikerne skiber sig ind på den vej, siger Torben Jensen til avisen.

Landsformand for Lejernes Landsorganisation (LLO), Helene Toxværd, finder udspillet "horribelt".

- Jeg kan ikke komme i tanker om andre tilfælde, hvor der nærmest lukkes helt af for at kunne gå til domstolene i en sag om grundlæggende rettigheder, som en bolig jo er.

- Det minder om lande og stater, vi ikke vil sammenlignes med, siger hun.

Ingen yderligere vurdering

Boligminister Ole Birk Olesen (LA) mener ikke, at forslaget tilsidesætter retssikkerheden.

I en mail til Politiken peger han på, at udlejer også i dag ved grovere overtrædelser af "god skik og orden" som kriminalitet kan ophæve lejeaftalen.

Det nye bliver, påpeger han, at når der falder fængselsdom for grove forbrydelser i nærområdet, "skal der ikke foretages en yderligere vurdering af, om der er tale om utryghedsskabende kriminalitet".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce