Annonce
Danmark

Regeringen vil straffe vanvidsbilister: Se video af flugt fra motorcykelbetjent med 225 km/t

Regeringen meldte i februar ud, at vanvidsbilister skal straffes hårdere. Avisen har fået aktindsigt i sådan en sag fra Retten i Odense og kan her vise en video optaget af en motorcykelbetjent, der jagter en mandlig bilist i en hæsblæsende tur fra Odense til det nordlige Fyn.

Det skal være slut med at slippe med bødestraf, hvis man kører alt, alt for stærkt på de danske veje. Sådan lød det i februar fra regeringen, der med et lovforslag vil sende de såkaldte vanvidsbilister direkte i fængsel i 20 dage og tage kørekortet fra dem i tre år.

- Jeg tror, det vil have en effekt, når vi sender sådan et signal: Nu får du ikke bare en bøde. Du ryger direkte i fængsel, sagde transportminister Benny Engelbrecht (S) til DR.

På Fyn har der de senere år været adskillige eksempler på trafikanter, der ville være blevet ramt af lovforslaget. Blandt andet blev en fynsk mand i efteråret straffet for en køretur, som ifølge anklageren bød på overtrædelser af stort set hele færdselsloven.

Avisen har fået aktindsigt hos Fyns Politi og kan derfor vise en 16 minutter lang video, som en motorcykelbetjent optog, mens han en sommerdag i 2018 fulgte bilisten i en hæsblæsende jagt med hastigheder på helt op mod 225 km/t.

Annonce

Sådan vil regeringen definere en vanvidsbilist

Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder
(straffelovens § 241, 2. pkt.)


Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred
under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens parafgraf 249,
2. pkt.)


Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed
(straffelovens paragraf 252, stk. 1)


Særlig hensynsløs kørsel (færdselslovens paragraf 118, stk. 10)


Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel
med over 100 km/t


Kørsel med en hastighed på 200 km/t eller derover

Spirituskørsel med en promille over 2,00.

Biljagten begyndte i Odense, hvor bilisten blev målt til 90 km/t i byzone. Politiet vinkede ham ind til siden, men manden, der var frakendt kørekortet og havde narkotika i blodet, havde ingen intentioner om at stoppe.

Med det nye lovforslag vil regeringen give mulighed for at straffe med 20 dages fængsel, hvis der køres mindst 200 km/t, eller hvis man kører dobbelt så hurtigt som tilladt - dog kun, hvis man kører 100 km/t eller hurtigere.

Under retssagen i Odense kom det frem, at bilisten kørte omkring 150 km/t på Odins Bro, hvor hastighedsgrænsen er 70 km/t, ligesom han på landevejen Otterupvej blev målt til 166 km/t. Motorcykelbetjenten, der vidnede under sagen, fortalte dog, at der blev kørt over 200 km/t på landevejen, hvor modkørende måtte trække ind for at undgå at blive ramt af bilistens ulovlige overhalinger.

Aldrig prøvet lignende

Motorcykelbetjenten fortalte, at han aldrig nogensinde havde prøvet noget lignende. Han havde problemer med at tilkalde assistance, fordi vindstøjen under den hurtige kørsel var så voldsom, at kollegerne ikke kunne høre ham over radioen.

Trods køretøjets heftige accelerationsevne og en modig kørsel måtte betjenten give fortabt. Omkring Søndersø mistede han og patruljebilerne bilisten af syne. Vanvidsbilisten blev dog senere fundet af en hundepatrulje i en skov, hvor han havde forladt bilen og var fortsat til fods.

Blandt andet fordi kørslen havde været til fare for andre, blev fynboen idømt en længere fængselsstraf. Han blev desuden frakendt kørekortet i ti år. Det var sjette gang, han blev straffet for at køre, mens han var frakendt sit førerbevis.

Se videoen øverst i artiklen.

Under jagten på den sorte BMW kører motorcykelbetjenten blandt andet den forkerte vej gennem en rundkørsel og med høj hastighed forbi andre trafikanter på landevejen mod Otterup. Foto: Fra Fyns Politis video
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Pendlerne om letbanen: Langt bedre end sit rygte, men informationsniveauet kunne være bedre

Annonce