Annonce
Østjylland

Region Midtjylland vil bygge børnehospice i Rønde

Lukashuset i Hellerup, Danmarks første børnehospice, blev indviet i 2015. Nu skal vestdanske familier også have mulighed for at komme på børnehospice. Arkivfoto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Det første børnehospice for meget syge børn får plads til fire familier.

Annonce

RØNDE: Hvis Region Midtjylland skal huse Vestdanmarks kommende børnehospice, kommer det til at ligge på Djursland.

I et budgetforlig, som alle partier står bag, peger regionsrådet konkret på en placering ved Hospice Djursland. Tidligere har også placeringer i Silkeborg og Aarhus været i spil.

Men flere ting pegede på en placering i Rønde, siger formanden for Region Midtjyllands hospitalsudvalg Henrik Gottlieb Hansen (S) til DR Østjylland.

- Det er der, hvor der bliver flest kvadratmeter. De har god erfaring i at drive hospice og skal så opbygge kompetencerne til at pleje børn. Og det har en central placering i Midtjylland, hvor der også er forholdsvist hurtig adgang til universitetshospitalet i Aarhus, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Hospice Djursland i Rønde huser i dag 15 pladser til voksne patienter, men kan altså blive hjemsted for et nyt børnehospice med fire pladser, det første i Vestdanmark. I dag ligger Danmarks eneste børnehospice, Lukashuset, i Hellerup. Der var ellers flere gode bud på et nyt børnehospice, siger Venstres gruppeformand i regionsrådet, Carsten Kissmeyer.

- Vi var sådan set lidt begejstrede for det i Silkeborg, hvor det vestdanske hospice var med som rådgivere. Men det var på bar mark, og vi har et kendskab til Hospice Djursland, og det er nok godt at placere det sammen med et eksisterende hospice. Økonomisk er det også meget fornuftigt, siger han til DR Østjylland.

Hospice Djurslands bestyrelsesformand Jørgen Keinicke er glad for, at Region Midtjylland nu endegyldigt peger på Djursland.

- For der er børn i Vestdanmark, der har brug for et hospice. Det har været forbeholdt børn i Østdanmark, siger han.

I Rønde er der plads til at bygge et børnehospice til 23 millioner kroner, der efter planen kan komme til at hedde Strandbakkehuset, ved siden af det eksisterende hospice. Og Hospice Djursland ligger naturskønt i bygninger, der giver bredt udsyn til Aarhusbugten og Djurslands bakkede landskab.

- Den fantastiske udsigt er en del af det, vi kan give familien, siger Henrik Keinicke, der lægger vægt på, at et børnehospice netop skal kunne rumme hele familiens behov.

- De livstruede og meget syge børn adskiller fra de voksne. De pårørende er også vigtige for livstruede voksne, men det er endnu vigtigere, at vi kan gøre noget for familien, når det gælder børn, siger han til DR Østjylland.

- Her kan vi kigge på det sundhedsfaglige og lave smertelindring, men også fokusere på det sociale i familien. Der bliver bygget fire særskilte lejligheder med to adskilte rum, så de kan fungere som familie i den sorgfulde og utrygge tid.

Og de uhelbredeligt syge børn kommer ikke til at dele lokaler med ældre døende beboere.

- Vi bygger Strandbakkehuset som en selvstændig bygning. Der bliver selvfølgelig en mellemgang, men de kommer ikke i kontakt med de voksne døende.

Til gengæld mener Jørgen Keinicke, at naboskabet med de voksnes hospice kommer børnene og deres familier til gavn.

- Vi kan jo bruge de medarbejdere og den ekspertise, vi har i huset. Det ville være tosset ikke at udnytte den synergi, siger han.

Først efter 27. september afgøres det, om det vestdanske børnehospice skal ligge i Region Midtjylland, eller om andre regioner byder ind. I så fald vil det efter planen skulle åbne allerede næste år.

Men Carsten Kissmeyer er optimist på Region Midtjyllands vegne.

- Jeg tror faktisk, at Region Syddanmark og Region Nordjylland har tænkt, at geografisk ligger et vestdansk hospice mest rigtigt i Region Midtjylland. Ellers er der jo den risiko, at pladserne ikke bliver udnyttet, siger Carsten Kissmeyer til DR Østjylland.

I første omgang meldte både Region Syddanmark og Region Nordjylland pas, men nu er puljen altså genåbnet, så de fortsat har chancen for at give et bud til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Forpustet AGF-lejr: Hold kæft, det var fedt. Fansene bar os frem

Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce