Annonce
Debat

Regional klimakamp: Kernekraften er en fornuftig løsning

"Afbrænding af træ giver også stort udslip af kuldioxid, kun kompenseret med et løfte om, at det vil blive bundet af ny skov engang i fremtiden. Dertil kommer det store og risikofyldte arbejde med at fælde og bearbejde de store mængder træ, der skal til", skriver Henrik Ræder Clausen. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: Det er et godt fremskridt, Anders Kühnau (S) og Jørgen Nørby (V) beskriver i indlægget "Stærkt partnerskab: Vi tager et vigtigt grønt skridt for Midtjylland" (Århus Stiftstidende 27. november, red.).

Energiforsyning og udfasning af fossile energikilder er store opgaver, der ikke lige kan løses kommune for kommune. Partnerskabet DK2020 vil styrke gensidig ideudveksling, samarbejde og koordination.

I det erklærede mål om at sætte turbo på at udvikle klimaplaner er der nok at tage fat på. I det seneste årti har Danmark fordoblet andelen af ren energi, fra fire til otte procent. Hvis vi i de næste tre årtier kan fortsætte den eksponentielle vækst, vil vi i 2050 ligge på 64 procent ren energi. Det er ikke helt de 100 procent, partnerskabet har som mål, men det nærmer sig.

En central opgave for DK2020 må blive at finde alternativer til den "biomasse" (læs: "Andre landes skove"), der har vist sig at være en blindgyde i den grønne omstilling. Afbrænding af træ giver også stort udslip af kuldioxid, kun kompenseret med et løfte om, at det vil blive bundet af ny skov engang i fremtiden. Dertil kommer det store og risikofyldte arbejde med at fælde og bearbejde de store mængder træ, der skal til.


Om blot fem år planlægger to danske virksomheder at have fungerende prototyper af thoriumkraftværker. Små, sikre kraftværker på 50 MW per enhed, der ikke har affaldsproblemer. En energikilde, som roligt bør tages i betragtning.


Målt i dødsfald per energienhed ligger biomasse på en faktor 60 over den kernekraft, der er i brug rundt omkring i Europa. Biomasse er ikke en forsvarlig energikilde, hverken fra et klima-, et natur- eller et sikkerhedssynspunkt.

En anden vigtig opgave er at finde løsninger på de miljø- og affaldsproblemer, der følger med vind- og solenergi. Både vindmøller og solceller har en forventet levetid på 25-30 år, og begge er bygget af svært nedbrydelige materialer. En ordentlig løsning på disse problemer må være en forudsætning for yderligere udbygning af disse energikilder.

En endnu vigtigere opgave er dog at sikre forsyningssikkerheden. I skrivende stund er der overskyet og næsten vindstille: Sol yder 0 MW, vinde yder 365 MW. Det er cirka ni procent af et samlet elforbrug på 4362 MW. Importen (inklusive kernekraft) er på 1753 MW.

Det problem kan i et vist omfang løses ved kraftig udbygning af de upopulære højspændingskabler. Men skulle strømmen forsvinde på en vindstille juleaften, ville den folkelige opbakning til grøn omstilling også forsvinde. Dertil kommer, at forsyningssikkerhed er vitalt for industrien og dermed for gode arbejdspladser.

Der ligger nogle let tilgængelige opgaver for Partnerskabet DK2020 som at koordinere brug af biogas til at drive landbrugets maskiner. Etablering af katalytisk udstyr til at danne ethanol og brint fra overskudsenergi er også perspektivrigt. Men den eneste sikre måde at garantere forsyningssikkerhed ved udfasning af fossile brændsler er kernekraft:

De traditionelle urankraftværker løser allerede en pæn del af denne opgave, naturvenligt og med høj sikkerhed. Og om blot fem år planlægger to danske virksomheder at have fungerende prototyper af thoriumkraftværker. Små, sikre kraftværker på 50 MW per enhed, der ikke har affaldsproblemer. En energikilde, som roligt bør tages i betragtning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Søndagens coronatal: Stadig lavt smittetryk i Aarhus - men indlæggelserne stiger

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

AGF For abonnenter

Mens AGF (på ny) leder efter en sportschef: Her er fem akutte opgaver, der skal løses

Sport

Sanel Kapidzic trækker stikket fra den professionelle karriere: Familien, kammeraterne og baglåret har sendt det tidligere AGF-talent til Jyllandsserien

Annonce