Annonce
Østjylland

Regionen klar til at tænde for kedlerne under renseriet i Boulstrup

Oprindelig skulle oprensningen af jorden under det gamle renseris hovedbygning være begyndt i efteråret, men fordi teknikere var bange for, at husets fundament ikke kunne tåle udtørringen ved en opvarmning, har man været nødt til at etablere et bedre fundament under hele bygningen. Foto: Niels Åge Skovbo
Rensning af forurenet jord ved hjælp af kogning af jorden forventes at vare hele foråret - strøm til processen kommer fra vindmøller.
Annonce

Boulstrup: Alle er velkomne, når miljøvirksomheden Krüger på tirsdag 18. februar klokken 11 for første gang tænder for strømmen for at "koge" forureningen ud af jorden under og omkring det gamle renseri. Strømmen til det store oprensningsprojekt får Region Midtjylland primært fra vindmøller.

Projektet sættes i gang, fordi Odder Kommune har brug for vand fra området til borgernes haner, og derfor er det afgørende at fjerne forureningen. Faktisk er den på listen over de største forureninger i Region Midtjylland og koster cirka 12 millioner kroner at rense op til et niveau, hvor den ikke er en trussel for drikkevandet.

- I regionsrådet traf vi allerede i 2018 beslutningen om, at vi ville have den forurenings-plet væk fra landkortet - også selv om det koster et kvart årsbudget for hele jordforureningsområdet. Det vigtige er, at det store forarbejde nu er på plads, så vi kan trykke på startknappen. Det betyder noget for samfundet og ikke mindst borgerne i Odder Kommune, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalg for Regional Udvikling.

Han suppleres af Ole Lyngby Pedersen (V), formand for miljø-, teknik- og klimaudvalget i Odder Kommune.

- Det er en forurening, som længe har skabt bekymring - både lokalt i Boulstrup, men i høj grad også for vores kommunale drikkevandsforsyning på sigt. Vi har ikke mange drikkevandsboringer, så forureningen ligger et vitalt sted. Derfor er vi rigtig glade for, at oprensningen nu går i gang, siger han.

Det røde område illustrerer, hvor jorden er forurenet. Selve udkogningen og dermed oprensning af forureningen kommer dog kun til at foregå under hovedbygningen, hvor koncentrationen af opløsningsmidler er størst. Resten af forureningen vil ifølge kontorchef i regionens afdeling for jordforurening, Morten Bondgaard, med tiden blive skyllet bort uden at skade grundvandet. Foto: Niels Åge Skovbo
Annonce

Strøm fra vindmøller

Forureningen skal fjernes med opvarmning og fordampning. Det betyder, at der skal opvarmes cirka 5.000 kubikmeter jord under og omkring renseriet.

Det kræver omtrent fire måneders opvarmning, og det er selvsagt en strømkrævende proces, som der også er tænkt ekstra over.

Derfor har regionen valgt at bruge bæredygtig strøm fra vindmøller for at nedbringe klimaaftrykket fra oprensningen.

- FN's verdensmål og bæredygtigheden skal vi hele tiden have i baghovedet. For nok er det godt for miljøet, at vi fjerner en forurening, men vi bruger jo også mange ressourcer i processen, og det skal vi gøre med omtanke, siger Flemming Knudsen (S), næstformand for Udvalg for Regional Udvikling.

Opvarmning og fordampning er en velkendt metode for miljøvirksomheden Krüger, der står for opgaven. Men det er første gang, Region Midtjylland bruger metoden til at fjerne forurening.

- Normalt ville man grave så stor en forurening væk. Men det særlige her er, at der på det mest forurenede sted er et hus, som skal bevares. Derfor har vi understøttet huset, så jorden kan varmes op i ned til 8-10 meters dybde. Når jorden varmes op til cirka 100 grader, fordamper de forurenende stoffer, som vi så kan suge op i et anlæg, forklarer chef for jordforurening i Region Midtjylland Morten Bondgaard.

Oprensningen ventes at være afsluttet til sommer.

Det gamle renseri i Boulstrup. Foto: Niels Åge Skovbo
Annonce
Annonce
Aarhus

Militærpolitibetjent død i tjenesten

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-træner klar til sølv-brag: Det er jo helt vildt, at vi står her og nu kun er to point efter FCK

Aarhus

Sommerjazzen er i fuld sving

Annonce