Annonce
Østjylland

Regionen klar til at tænde for kedlerne under renseriet i Boulstrup

Oprindelig skulle oprensningen af jorden under det gamle renseris hovedbygning være begyndt i efteråret, men fordi teknikere var bange for, at husets fundament ikke kunne tåle udtørringen ved en opvarmning, har man været nødt til at etablere et bedre fundament under hele bygningen. Foto: Niels Åge Skovbo
Rensning af forurenet jord ved hjælp af kogning af jorden forventes at vare hele foråret - strøm til processen kommer fra vindmøller.

Boulstrup: Alle er velkomne, når miljøvirksomheden Krüger på tirsdag 18. februar klokken 11 for første gang tænder for strømmen for at "koge" forureningen ud af jorden under og omkring det gamle renseri. Strømmen til det store oprensningsprojekt får Region Midtjylland primært fra vindmøller.

Projektet sættes i gang, fordi Odder Kommune har brug for vand fra området til borgernes haner, og derfor er det afgørende at fjerne forureningen. Faktisk er den på listen over de største forureninger i Region Midtjylland og koster cirka 12 millioner kroner at rense op til et niveau, hvor den ikke er en trussel for drikkevandet.

- I regionsrådet traf vi allerede i 2018 beslutningen om, at vi ville have den forurenings-plet væk fra landkortet - også selv om det koster et kvart årsbudget for hele jordforureningsområdet. Det vigtige er, at det store forarbejde nu er på plads, så vi kan trykke på startknappen. Det betyder noget for samfundet og ikke mindst borgerne i Odder Kommune, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalg for Regional Udvikling.

Han suppleres af Ole Lyngby Pedersen (V), formand for miljø-, teknik- og klimaudvalget i Odder Kommune.

- Det er en forurening, som længe har skabt bekymring - både lokalt i Boulstrup, men i høj grad også for vores kommunale drikkevandsforsyning på sigt. Vi har ikke mange drikkevandsboringer, så forureningen ligger et vitalt sted. Derfor er vi rigtig glade for, at oprensningen nu går i gang, siger han.

Annonce
Det røde område illustrerer, hvor jorden er forurenet. Selve udkogningen og dermed oprensning af forureningen kommer dog kun til at foregå under hovedbygningen, hvor koncentrationen af opløsningsmidler er størst. Resten af forureningen vil ifølge kontorchef i regionens afdeling for jordforurening, Morten Bondgaard, med tiden blive skyllet bort uden at skade grundvandet. Foto: Niels Åge Skovbo

Strøm fra vindmøller

Forureningen skal fjernes med opvarmning og fordampning. Det betyder, at der skal opvarmes cirka 5.000 kubikmeter jord under og omkring renseriet.

Det kræver omtrent fire måneders opvarmning, og det er selvsagt en strømkrævende proces, som der også er tænkt ekstra over.

Derfor har regionen valgt at bruge bæredygtig strøm fra vindmøller for at nedbringe klimaaftrykket fra oprensningen.

- FN's verdensmål og bæredygtigheden skal vi hele tiden have i baghovedet. For nok er det godt for miljøet, at vi fjerner en forurening, men vi bruger jo også mange ressourcer i processen, og det skal vi gøre med omtanke, siger Flemming Knudsen (S), næstformand for Udvalg for Regional Udvikling.

Opvarmning og fordampning er en velkendt metode for miljøvirksomheden Krüger, der står for opgaven. Men det er første gang, Region Midtjylland bruger metoden til at fjerne forurening.

- Normalt ville man grave så stor en forurening væk. Men det særlige her er, at der på det mest forurenede sted er et hus, som skal bevares. Derfor har vi understøttet huset, så jorden kan varmes op i ned til 8-10 meters dybde. Når jorden varmes op til cirka 100 grader, fordamper de forurenende stoffer, som vi så kan suge op i et anlæg, forklarer chef for jordforurening i Region Midtjylland Morten Bondgaard.

Oprensningen ventes at være afsluttet til sommer.

Det gamle renseri i Boulstrup. Foto: Niels Åge Skovbo
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Nelson boede 14 år i en flygtningelejr: - Det betyder alt for mig at blive dansk statsborger

Annonce