Annonce
Aarhus

Regionen vil gå lægerejser efter i sømmene

<p>Danske sundhedsansatte har i løbet af de seneste små to år været på næsten 5.400 rejser til blandt andet konferencer og kurser betalt af private læggemiddelfirmaer. Det skal nævnes, at lægerne på fotoet ikke har nogen tilknytning til de nævnte rejser. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix</p>

Formanden for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), vil se nærmere på sagen om lægers sponsorrejser betalt af lægemiddelindustrien.

Kan man som læge tage på en konferencerejse, som er betalt af lægemiddelindustrien, og samtidig holde fast i sin uafhængighed?

Nej, siger blandt andre Mats Lindberg, kommunelæge i Haderslev Kommune og medlem af Læger Uden Sponsor. Over for avisen kritiserede han i går de mange gratis kursusrejser, som danske læger tager på.

En gennemgang af data fra Lægemiddelstyrelsen viser, at danske sundhedsansatte har taget imod næsten 5.400 privat finansierede rejser til konferencer mm. i løbet af de seneste knap to år.

Annonce

»Lægen fungerer jo som en offentlig forvalter af ressourcer, fordi lægen gennem sit valg af lægemidler kanaliserer en masse penge fra patienter og skatteydere til lægemiddelselskaber. Hvis en offentlig indkøber af it-udstyr fik en masse penge af et bestemt it-selskab, der gerne ville sælge et bestemt produkt, så ville vi aldrig acceptere det,« mener Mats Lindberg.

Region skærper reglerne

Netop en sag om bestikkelse inden for it-området har fået Region Sjælland til at skærpe sine retningslinier for, hvornår ansatte må tage imod eksempelvis rejser fra private virksomheder.

For et års tid siden kom det frem, at en gruppe medarbejdere i Region Sjællands it-afdeling blandt andet havde været på en dyr rejse til Dubai betalt af et privat it-firma, som leverede it-løsninger for millioner til Region Sjælland.

På baggrund af den sag indskærper regionen nu, at rejser som udgangspunkt altid skal være betalt af arbejdsgiveren.

I særlige tilfælde kan der afviges fra det princip, men i så fald skal en overordnet foretage en konkret vurdering af, om»deltagelsen kan ske samtidig med opretholdelse af uafhængighed mellem den ansatte og den virksomhed eller organisation, der finansierer aktiviteten«, som det står beskrevet i notatet.

»Vi laver ikke et generelt forbud mod den slags rejser, for der kan være tilfælde, der er ok. Men vi laver en overordnet ramme, som siger, at man ikke må kompromittere sin habilitet eller blive påvirket på sin dømmekraft,« forklarer HR-direktør i Region Sjælland, Marianne Evers.

Som beskrevet i går, så findes der videnskabelig evidens for, at læger oftere udskriver et bestemt præparat, hvis de eksempelvis har deltaget i et frokostmøde betalt af den pågældende lægemiddelproducent.

Ifølge Marianne Evers er det dog ikke nødvendigvis lig med, at regionens læger ikke fremover vil kunne tage på konferencer, som er finansieret af lægemiddelindustrien.

»Som sagt vedtager vi ikke noget generelt forbud. Det bliver op til den enkelte leder at vurdere, om deltagelse i en given rejse vil være i strid med de overordnede rammer. Vi er i gang med at kommunikere det ud her i august måned, så det er for tidligt at sige, om der sker en praksisændring på den baggrund.«

Annonce

Der skal følge penge med

Hos netværket Læger uden Sponsor mener Andreas Lundh, som til daglig er læge på Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital-Roskilde, at det er positivt, at Region Sjælland skærper reglerne. Han minder dog om, at det kun lader sig gøre, hvis regionen bakker de gode intentioner op med penge.

»Principielt kan jeg kun støtte, hvis man regionalt beslutter sig for, at læger ikke må tage på sponsorerede kongresrejser, da den slags rejser kan føre til uhensigtsmæssig brug af lægemidler. Det er dog en forudsætning, at man tilfører midler til afdelingernes budgetter, så afdelingerne selv kan finansiere lægernes konferencedeltagelse. Som det er nu har afdelingerne overordnet set ikke økonomi til at sende læger af sted,« advarer Andreas Lundh.

Annonce

Region Midt vil se på det

I Region Midtjylland giver stramningerne på Sjælland stof til eftertanke hos regionsrådsmedlem Anders Kühnau, der også er formand for Hospitalsudvalget.

»Det er nyt for mig, at Region Sjælland har skærpet sine regler, og når de vurderer, at der er grund til det, så synes jeg også, det er naturligt, at vi kigger vores egne regler efter i sømmene,« siger Anders Kühnau.

Annonce

Man må ikke - sådan er det

Region Midtjylland har allerede en vejledning i, hvornår ansatte må tage mod gaver. Heri står, at hvis der er tale om et kursus eller arrangement med et helt eller overvejende fagligt indhold, så kan den ansatte god tage imod ydelsen, selv om udgifterne afholdes af en privat virksomhed.

Altså er det helt i tråd med regionens interne retningslinier, når 1.358 sundhedspersoner ansat i regionen har takket ja til betalte rejser de seneste to år.

Men det er ikke god forvaltningsskik. Det fastslår Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

»Offentligt ansatte må ikke modtage gaver fra private virksomheder. Så nemt er det. Man må ikke modtage gratis flybilletter og deltage i en konference eksempelvis. Det er ulovligt, og det er fastslået til ukendelighed efterhånden, og der er ikke specielle regler, som kun gælder for sundhedsområdet. Det gælder for alle offentligt ansatte,« siger han.

Hos Region Midtjylland vil Anders Kühnau nu drøfte sagen op i Hospitalsudvalget:

»Jeg har ikke hørt fra nogen af vores folk, at vi har et problem på dette område, men der skal ikke kunne drages tvivl om de ansattes habilitet. Så nu vender vi sagen med vores fagfolk på området, og så afhænger det videre forløb af, hvorvidt de siger, at der er et problem eller ej.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce