Annonce
Indland

Regioner mangler enkeltdele for at kunne coronateste flere

Lucas Landau/Reuters
Testkit er ikke stopklodsen i forhold til Covid-19-test. Det er små ting som plasticbakker og pipetter.

Mens der fra fleres steder presses på for at øge testmængden i Danmark, melder regionerne om mangel på udstyr.

Det skriver Berlingske fredag.

Avisen har været i kontakt med flere af regionerne, og for Region Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland gælder det, at de alle mangler nødvendige enkeltdele for at kunne teste flere for Covid-19.

Det handler for eksempel om pipetter og plasticbakker.

- Vi spræller som en fisk i nettet. Nogle varenumre har vi været heldige at få gode leverancer på. Andre har vi været mindre heldige med og har kun fået en brøkdel af det, vi har bestilt, siger Michael Pedersen, formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi og overlæge ved Hvidovre og Amager Hospital, til Berlingske.

Onsdag lød ambitionen fra Sundhedsstyrelsen, at der skal testes 5000 danskere om dagen for coronavirus.

Torsdag gjorde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, det klart i P1 Orientering, at man gerne vil teste endnu flere.

Radioværten fortalte, at Norge gerne vil op på 10.000 om dagen, hvortil Søren Brostrøm svarede:

- Det vil vi også gerne, og det skal vi også. Og vi skal også endnu højere op end det, sagde Brostrøm i P1 Orientering.

Men flere oplyser nu til Berlingske, at Danmark er kommet alt for sent i gang med at indkøbe det nødvendige udstyr.

Ifølge avisen kræver det på Hvidovre og Amager Hospital i alt 15 enkeltdele at gennemføre en test - det er ikke det helt særlige testkit, der er mangelvaren.

Det gælder også hos Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland.

Danske Regioner har ifølge avisen nu nedsat en taskforce, der skal løse problemet.

Men her frygter man, at den internationale efterspørgsel på enkeltdele kan udgøre et problem i forhold til at få indkøbt og fordelt de nødvendige remedier.

I alt 16.197 personer var sent torsdag blevet testet for virusset i Danmark.

Test, hvor svaret endnu ikke er klar, eller testen ikke giver et tydeligt svar, tæller ikke med.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce