Annonce
Indland

Regioner og læger er enige: Lægerne skal se flere patienter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mandag indledes overenskomstforhandlinger for almen praksis. Danske Regioner og lægerne har fælles vision.

De praktiserende lægers rolle skal udvides i fremtidens sundhedsvæsen, så lægerne skal se flere patienter.

Det er den overordnede vision, som Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) kommer med i fællesskab.

Meldingen kommer forud for forhandlingerne om en ny overenskomst for almen praksis. De begynder mandag.

Den fælles vision beskriver, hvordan parterne ser på udviklingen for almen praksis frem mod 2030.

- Vi mener, den praktiserende læge skal have en mere central rolle, hvor almen praksis er ansvarlig for det samlede forløb for patienterne, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

- Lægen er også tovholder i dag, men vi ønsker, at patienterne får langt mere støtte i den tovholderfunktion.

- Det gælder også, når patienterne har brug for at komme på sygehuset. Det er stadig den praktiserende læge, der er tovholder for patienten, siger Stephanie Lose.

Visionen indebærer, at lægerne i fremtiden i højere grad vil bruge ny teknologi. Og de vil mere og mere drive praksis sammen i fælles lægehuse sammenlignet med i dag.

I de fælles lægehuse kan de ansætte sekretærer og sygeplejersker og tilknytte sosu-assistenter, fysioterapeuter, jordemødre og bioanalytikere.

Hvis visionen skal blive til noget, så hviler den på udsigten til flere læger i fremtiden.

Det er vigtigt, at der fremover prioriteres blandt patienterne. Det siger Christian Freitag. Han er formand for PLO.

- Nogle patienter skal have mere af lægens tid end andre, i stedet for at vi tildeler alle den samme bid af kagen, siger han til Jyllands-Posten.

- Patienter med størst behov og de mest komplekse forløb skal vi bruge kræfterne på, mens andre mere selvhjulpne enten i højere grad skal hjælpes af det øvrige personale på klinikken eller langt hen ad vejen klare sig selv ved hjælp med støtte fra apps eller anden form for vejledning, siger han.

/ritzau/

Annonce
Læs pressemeddelelse fra Danske Regioner
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Mange ansatte har forladt sundhedsenhed i Aarhus: Alvorligt påbud rammer efter en svær periode

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce