Annonce
forside

Regioner: Prisen for rent drikkevand er en milliard

4000 steder og op mod 15.000 landbrug i Danmark kan være punktforurenet med pesticider, viser analyse.

Det bliver ikke billigt at komme den pesticidforurening, der truer drikkevandet flere steder i Danmark, til livs.

Prisen for at sikre rent drikkevand fremover lyder således på op til én milliard kroner. Det vurderer Dansk Regioner på baggrund af en analyse.

- Det er en kompliceret, langvarig og dyr opgave, vi står over for, siger Heino Knudsen, formand for Danske Regioners udvalg for miljø og ressourcer, i en pressemeddelelse.

- Og især fordi vi står for mange andre grundvandsopgaver, som vi ikke kan nedprioritere.

Analysen fra Danske Regioner viser, at 4000 steder blandt andet gartnerier og op mod 35.000 landbrug i Danmark kan være punktforurenet med pesticider.

Ved punktforurening, som en stor del af forureningen af grundvandet ifølge analysen skyldes, er koncentrationen af pesticider høj på et lille område.

Kun ved denne type forurening kan regionerne påtage sig opgaven med at udbedre skaden.

- Omfanget af pesticidpunktkilder har vist sig meget større end forventet. Det har vi hidtil ikke haft med i vores prioriteringer.

- Og det er klart, at vi får vanskeligt ved at løse opgaven hurtigt nok inden for vores økonomi i dag, vurderer Knudsen.

Pesticider i grundvandet kan også komme fra almindelig landbrugsmæssig anvendelse, hvor koncentrationen er lav over et større område.

Det kaldes fladekildeforurening, og opgaven tilfalder i så fald kommunerne og staten.

Den seneste tid er der fundet flere rester af ukrudtsmidler i grundvandet, og alle partier i oppositionen ønsker derfor et sprøjteforbud nær boringer.

Pesticidaftalen, der blev vedtaget sidste år, bliver til efterår taget op til forhandlinger, slog miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fast på et samråd torsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce