Annonce
Danmark

Regioner: Vi skal bruge 2,7 milliarder til oprydning af de største forureninger

Her ses kemikaliedepotet ved Høfde 42. Det indkapslede område er dækket med sand og sikret mod havet med en kystsikring. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
Det vil koste 2,7 milliarder kroner at rydde op efter Danmarks ti generationsforureninger, vurderer Danske Regioner, der vil have staten til at betale. Regionerne melder, at fire af forureningerne nu er klar til oprydning og beder i første omgang om mere end 600 millioner kroner fra staten.

Forureninger: Det vil koste 2,7 milliarder kroner at rydde op efter de ti største forureninger i Danmark. Og det er staten, som skal hoste op med pengene. Sådan lyder meldingen fra Danske Regioner, der mandag har afleveret en samlet plan for oprydning af Danmarks ti generationsforureninger til miljøminister Lea Wermelin (S).

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, mener ikke, at regionerne selv har økonomi til at rydde op efter forureningerne, og derfor er det staten, der skal komme med de 2,7 milliarder kroner.

- Det er meget simpelt. For vi har ikke pengene. Beder man regionerne om at rense de her forureninger, så er der en del af dem, der isoleret er så store, at det simpelthen ikke kan lade sig gøre. Og derudover vil vi ikke kunne løse vores myndighedsopgaver, siger formanden, der mener, at regionerne allerede er så presset på budgetterne, at der ikke er plads til at koncentrere sig om generationsforureningerne.

- Vi hænger i med det yderste af neglene. Der er så mange forurenede grunde, at det er en proces over mange årtier at håndtere de forureninger, vi kender i dag. Den proces vil gå i stå, hvis man skal bruge hele sit budget på generationsforureninger.

Men kunne I ikke prioritere at betale en del af gildet selv?

- Jo, men så vil der være drikkevand, der ikke er beskyttet. Når vi er færdige med at løse vores myndighedsopgaver, så bruger vi eksempelvis i Region Syddanmark 10-20 millioner kroner om året på egentlige oprensninger. Hvis du kigger på forureningerne i Kærgård, Himmark og Grindsted, så rækker det ikke særlig langt. Og helt konkrete oprensninger for at beskytte drikkevandet vil ikke blive udført. Det kan man ikke være tjent med, siger hun.

Sagen kort

  • Generationsforureninger skyldes udledning fra industrien i 1950'erne og 1960'erne, og der er nu ti generationsforureninger i Danmark.
  • En generationsforurening defineres som en forurening, der: Udgør en risiko for grundvandet, menneskers sundhed eller vandmiljøet, sådan som det fremgår af jordforureningsloven, og koster mindst 50 millioner kroner fremadrettet at undersøge og oprense.
  • Miljøminister Lea Wermelin (S) har bedt Danske Regioner om at levere en samlet plan for oprydning af generationsforureningerne.
  • Den plan afleverede regionerne mandag med budskabet om, at det koster 2,7 milliarder kroner at rydde op efter forureningerne, og at staten må træde til og betale regningen.

Tre faser

Regionernes plan for de ti generationsforureninger er opdelt i tre faser, der ifølge regionerne skal sættes i gang over de kommende år.

- Vi foreslår, at man spiser elefanten i bidder. For det er en elefant, det her. Det er en kæmpe opgave, siger hun.

Den første fase vil strække sig frem til 2026 og koste cirka 740 millioner kroner. Den omfatter oprydning af fire forureninger, som er de eneste, regionerne vurderer er klar til at blive oprenset. Det drejer sig om forureningerne ved Høfde 42, forureningerne ved Cheminovas gamle fabriksgrund, Kærgård Klitplantage og Himmark Strand. Af de 740 millioner kroner er 81 millioner kroner allerede afsat på den forrige finanslov, og derfor beder regionerne i første omgang om 659 millioner kroner over seks år.

På de resterende seks forureninger skal der laves flere undersøgelser, forberedelser og teknologiudvikling, inden en oprydning kan sættes i gang. Ifølge Stephanie Lose betyder det dog ikke, at regionerne dermed prioriterer de fire forureninger højere end de øvrige seks forureninger. Alle forureninger er prioriteret så højt som muligt med den viden og teknologi, man på nuværende tidspunkt har til rådighed, understreger hun. Men kun ved fire forureninger er man altså på nuværende tidspunkt klar til at begynde en oprydning.

- Vi vælger ikke forureninger fra. For det første har jeg ikke hørt Folketinget sige, at der er ti generationforureninger, men at de kun vil se på to af dem. Og vi har i regionerne på intet tidspunkt fået at vide, hvad betalingsviljen er, siger hun.

Regeringen har tidligere mødt kritik af, at man ikke afsatte ekstra penge til oprydning af generationsforureninger på den seneste finanslov, selvom oprydningen af giftgrundene er nævnt i regeringens forståelsespapir. I stedet måtte de bekymrede naboer til giftgrundene vinke farvel til 600 millioner kroner, som blå blok før valget havde afsat til formålet. Penge, som til gengæld skulle findes ved at nedlægge regionerne, men som partierne i rød blok har kaldt for usikker finansiering.

De fem regioner bruger ifølge Danske Regioner tilsammen cirka 440 millioner kroner årligt på jordforureningsopgaven. Regionerne har i alt kortlagt cirka 37.000 forurenede eller muligt forurenede grunde i Danmark.

Det var mandag ikke muligt at få et interview med miljøminister Lea Wermelin (S).

Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Alarm 112

Fuld gevinst til patrulje: Nappede to narkosælgere i ét hug

Annonce