Annonce
Aarhus

Coronaregler for sogne lempes: Gymnasium klar til genåbning med dags varsel

Viby Gymnasium vil formentlig få glæde af de mere lempelige regler, der blev drøftet onsdag i Folketinget, og som giver skoler og institutioner mulighed for at åbne, hvis ikke der er smittetilfælde og bare et af tre parametre ligger under grænseværdien. Foto: Axel Schütt
Viby Gymnasiums rektor er klar til at tage eleverne tilbage til fysisk undervisning, så snart der lander en aftale. - Vi vil fortsat tage testopgaven meget alvorligt, fastslår hun.

AARHUS: - Vi er helt klar!

Sådan lyder det fra kontoret på Viby Gymnasium efter at regeringen og et politisk flertal har besluttet at ændre reglerne for automatisk nedlukning af sogne og kommuner. De nye og lempede regler træder i kraft allerede fra fredag og vil formentlig betyde, at Viby Gymnasium kan genåbne snarest muligt, selv om Ravnsbjerg sogn er lukket.

- Vi kan genåbne med en dags varsel, for lærerne skal jo lige have mulighed for at omstille sig fra digital til fysisk undervisning, fortæller rektor Lone Sandholdt Jacobsen fra Viby Gymnasium.

Annonce

Når de nye retningslinjer træder i kraft vil grænsen for hvornår et sogn skal tvangsnedlukkes på to af de tre parametre, som i øjeblikket afgør, om et sogn lukker eller ej, være lempet.

Nye lempeligere grænser

  • Den såkaldte incidensgrænse for smittede hæves fra 400 til 500 personer per 100.000 indbyggere.
  • Positivprocenten hæves fra 2,0 til 2,5 procent.
  • Parametret om nedlukningen, når der er flere end 20 smittede i sognet, ændres ikke.

Som reglerne er nu, kan et nedlukket sogn først åbne, når et af de tre parametre har været under grænseværdien i en uge i træk. De regler lempes, så skoler og institutioner uden smittetilfælde fremover skal have lov til at genåbne, hvis et af tre nøgletal falder under grænseværdierne.

- Nu har vi en model, der er meget mere fleksibel, og som giver mere rum til, at kommunerne kan agere lokalt for at undgå at lukke helt ned. Og som også åbner for, at man kan åbne skoler, gymnasier og andet hurtigere end ellers, siger Stinus Lindgreen (R), der er formand for Folketingets epidemiudvalg.

Annonce

Viby Gymnasium afventer svar

Endnu har Viby Gymnasium ikke fået besked, om det kan genåbne fra på mandag.

Men tirsdag 27. april var det såkaldte incidenstal i Ravnsbjerg sogn, hvor gymnasiet ligger på 378 (incidenstallet er antal smittede per 100.000 borgere, red.). Det vil sige at det ligger under  grænsen på 400 og endnu længere under den nye grænse på 500. Incidenstallet har været under 500 hver dag siden søndag, og hvis det fortsætter må man formode, at Viby Gymnasium kan åbne på mandag.

- Det vil være så fantastisk, og vi kan som sagt være hurtigt klar, siger rektor Lone Sandholdt Jacobsen.

Annonce

Ingen smittede elever nu

Bortset fra to smittetilfælde for længe siden er der i dag ikke smittede elever blandt gymnasiets elever, som kommer fra et større opland i den sydlige ende af byen. 80 procent af eleverne kommer fra andre sogne end Ravnsbjerg, blandt andet fra Stavtrup, Hasselager, Hørning, Beder, Malling og Mårslet.

Viby Gymnasium har været nedlukket og åbnet på skift i det seneste år. Det åbnede efter påske, men blev hurtigt lukket igen, fordi smittetallet steg i Ravnsbjerg sogn. Rektor Lone Sandholdt Jacobsen glæder sig derfor over lidt mere lempelige regler og udsigten til en genåbning snart. Foto: Axel Schütt

Gymnasiet har desuden et stort set-up med test af elever og ansatte, så alle kan levere en test, der er mindre end 72 timer gammel.

- Vi har fået bevilling til at ansætte nogle supervisore for. De står for at afvikle selvtest i den ene gymnastiksal og kontrollerer, at alle elever løbende bliver testet og afleverer negative resultater, så lærerne ved, at alle er testet.

Hvis Viby Gymnasium får lov til at åbne bliver det forventeligt efter regler om, at afgangseleverne i 3. g og 2. HF må møde ind i 80 procent af tiden, mens de øvrige klasser må møde ind i halvdelen af tiden.

- Hvis vi får lov til at åbne, vil vi fortsat teste, og vi tager testopgaven meget alvorligt, understreger rektor Lone Sandholdt Jacobsen.

Ud over Ravnsbjerg sogn er også Gellerup sogn lukket på grund af for høje smittetal. Og onsdag nåede Skjoldhøj sogn over den kritiske grænse, der efter de gældende regler betyder nedlukning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF ændrer i historiebøgerne: - Det er respektløst over for tidligere spillere

Annonce